Connect with us

Actualitate

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Cum ne afectează

Published

on

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) afirmă că Rusia a inițiat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Potrivit raportului MAE, echipamentele instalate de forțele armate ruse ar pune în pericol securitatea și buna funcționare a porturilor.

Informația a fost publicată pe 10 mai, într-un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.

Documentul intitulat “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” a fost elaborat și publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, sub coordonarea experților Sînziana Iancu și Paul Mândraș, care au pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare.

Autorii susțin că „războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”, conform digi24.ro.

Advertisement

Ce efecte are războiul electronic asupra României

În aceeași analiză semnată de Sînziana Iancu și Paul Mândraș, se discută pe larg despre modul în care Rusia a utilizat capacitățile sale de bruiaj, menționând că “Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor“. Aceste acțiuni au și vor continua să aibă efecte semnificative asupra funcționării porturilor, generând, de asemenea, riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, provocând coliziuni între nave.

„Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro. Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative” au declarat experții, potrivit digi24.ro.

Potrivit autorităților române, județele Galați, Constanța și Tulcea sunt direct afectate de acțiunile de bruiaj desfășurate de Rusia. Cu toate acestea, în realitate, sunt vizate doar porturile Ucrainei de la granița cu România. Oficialii Ministerului Apărării au reiterat în repetate rânduri că Rusia nu a vizat un atac militar asupra României și că țara noastră beneficiază de măsuri de securitate sporite.

„Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții.  În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii raportului citat.

Advertisement

Actualitate

Servicii publice mai eficiente în Călărași prin Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă! SIIEASC ajunge în toate localitățile din județ până la finalul lunii iulie

Published

on

By

Județul Călărași face un pas semnificativ în direcția modernizării prin extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). Această inițiativă se concentrează pe digitalizarea fluxurilor de înregistrare a nașterilor și deceselor, precum și pe transcrierea actelor de stare civilă, și include, acum, și comuna Vâlcelele.

Într-o eră în care eficiența și accesibilitatea serviciilor publice sunt esențiale, Direcția Comunitară de Evidență a Persoanelor a județului Călărași joacă un rol crucial în implementarea SIIEASC. Sistemul este deja funcțional în 18 localități, inclusiv Călărași, Oltenița, Budești și Lehliu-Gară. Până la sfârșitul lunii iulie 2024, toate unitățile administrativ-teritoriale din județ urmează să adopte acest sistem.

Introducerea SIIEASC în județul Călărași vine cu multiple beneficii. În primul rând, simplifică și eficientizează procesul de emitere a actelor de stare civilă, reducând timpul de așteptare pentru cetățeni. De asemenea, permite obținerea documentelor atât în format fizic, cât și electronic, aducând un plus de comoditate și accesibilitate.

Un exemplu concret al eficienței acestui sistem este experiența președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. În calitate de cetățean al județului, el a beneficiat recent de serviciile SIIEASC, obținând un duplicat al certificatului de naștere atât în format fizic, cât și electronic.

Advertisement

Digitalizarea serviciilor publice în județul Călărași reflectă o tendință mai largă de modernizare administrativă, necesară într-o societate din ce în ce mai dependentă de tehnologie. Această inițiativă nu doar că îmbunătățește eficiența administrativă, dar și crește transparența și accesibilitatea serviciilor publice pentru cetățeni.

„SIIEASC (Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă) se extinde la nivelul județului Călărași pentru fluxurile de înregistrare a nașterilor și a deceselor precum și pentru transcrierea actelor de stare civilă (naștere și deces) și în comuna Vâlcelele.

Astfel, datorită acțiunilor specifice ale Direcției Comunitare de Evidență a Persoanelor a județului Călărași, SIIEASC a devenit funcțional în 18 localități (Călărași, Oltenița, Budești, Lehliu-Gară, Fundulea, Modelu, Roseți, Unirea, Jegălia, Borcea, Cuza-Vodă, Grădiștea, Dorobanțu, Mânăstirea, Chiselet, Spanțov, Ulmeni și Vâlcelele), urmând ca până la 31.Iulie.2024, toate UAT-urile din județul Călărași să inițieze fluxurile menționate mai sus.

Președintele Consiliului Județean Călărași Vasile ILIUȚĂ, în calitate de cetățean al județului Călărași, a beneficiat astăzi de serviciile oferite de acest sistem, obținând un duplicat al Certificatului de Naștere atât în format fizic cât și în format electronic”, se arată într-o postare publicată pe Facebook vineri, 21 iunie, de către Consiliul Județean Călărași.

Așadar, extinderea SIIEASC în județul Călărași este un exemplu de bună practică în domeniul digitalizării serviciilor publice. Prin implementarea acestui sistem, autoritățile locale demonstrează un angajament puternic față de modernizarea și îmbunătățirea relației dintre administrație și cetățeni, aducând județul Călărași mai aproape de standardele unei administrații publice moderne și eficiente.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Un nou sens giratoriu în municipiul Călărași

Published

on

Foto: Facebook.com/ Info (Trafic) Călărași

Începând de astăzi, 21 iunie a.c., intersecția străzilor Prelungirea București cu Variantă Nord și DN3 D (Siderca) a fost reglementată prin amenajarea acesteia sub forma unui SENS GIRATORIU, prioritatea de trecere a autovehiculelor fiind instituită prin înlocuirea vechilor indicatoare și instalarea unora noi, conform cărora vehiculele care circulă în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în aceasta.

Recomandăm șoferilor să respecte semnificația indicatoarelor rutiere, să circule cu viteză redusă și cu atenție.

Continue Reading

Actualitate

Restricții de trafic pe drumurile publice din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate

Published

on

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, în perioada 21-24 iunie 2024, între orele 10:00 și 20:00, vor fi impuse restricții de tonaj pe anumite sectoare de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (33-37 grade Celsius). Astfel, circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 7,5 tone va fi interzisă în 21 de județe.

Potrivit CNAIR, restricțiile de tonaj vor afecta sectoarele de autostrăzi, drumurile expres și drumurile naționale în următoarele date și intervale orare:

  •  21.06.2024, între 10:00 – 20:00: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.
  •  22.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
  •  23.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.
  • 24.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.

Măsura este implementată pentru a preveni deteriorarea infrastructurii cauzată de traficul greu și pentru a evita deformările majore ireversibile, care ar putea compromite stabilitatea straturilor rutiere.

Conform CNAIR Potrivit companiei, măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44, alineatele 2 și 3, din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare. Aceste prevederi permit administratorului drumului să interzică temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepțiile:

  • transporturilor de persoane;
  • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
  • transporturi funerare;
  • transporturi poştale;
  • transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
  • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
  • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Specialiștii precizează faptul că, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate