În 20 de zile Guvernarea PNL s-a împrumutat cu 5 mld. lei, dublu față de valoarea medie la care se împrumuta Guvernarea PSD în același interval. 52 milioane euro/zi este acum viteza cu care crește datoria publică.
”Vorbim de doar 20 de zile, timp în care Guvernul PNL a dublat practic valoarea medie de împrumut. Mai mult, în doar 20 de zile, Florin-Vasile Cîțu, ministrul Finanțelor, a determinat creșterea artificială a euro în comparație cu leul, în urma declarațiilor iresponsabile pe care le-a făcut în legătură cu deficitul bugetar.
Creșterea PIB peste estimările inițiale, de la 1.031 mld. lei la 1.040 mld. lei, arată că se putea respecta ținta de 3% în orice variantă de guvernare, mai puțin, din câte vedem, în situația în care țara este guvernată de PNL. Depășirea țintei de deficit bugetar, de la 3% la 4% din PIB este decizia exclusivă a PNL. Acest deficit, pe care acum PNL încearcă să îl pună pe seama ”grelei moșteniri”, va conduce la creșterea dobânzilor la care se împrumută România, dar va și arunca România într-o nemeritată procedură de deficit excesiv, întrucât ținta de 3% asumată prin Tratatul cu Uniunea Europeană va fi depășită”, a declarat președintele executiv al PSD Călărași, senatorul Roxana-Natalia Pațurcă.
Practic, în 20 de zile, Guvernul PNL s-a împrumutat cu suma pe care Guvernarea PSD o împrumuta, în medie, în 40 de zile.
Este cea mai abruptă creștere a ritmului de împrumuturi din ultimii ani. Mai mult, ministrul Florin Cîțu a anunțat că după rectificarea bugetară România va ajunge la un deficit de 4,2% din PIB la finalul anului.
”PIB-ul României crește până la finalul anului până la 1040 de miliarde lei, adică va fi cu 18 miliarde mai mult decât estimarea din februarie, estimare pe care s-a creat bugetul. Din acest motiv, orice economist realizează că deficitul se poate închide la 3% din PIB, întrucât prin raportarea corectă la PIB-ul de 1040 de miliarde lei, cât va fi la finalul anului în urma creșterii economice asigurate de guvernul PSD, deficitul la 10 luni, adică la preluare guvernării de către PNL, este de doar 2,76%, iar până la finalul anului, în media de creștere a deficitului raportat la PIB-ul real, procentul nu ar fi trecut de 3%.
Părerea mea și a colegilor din partid este că PNL construiește o criză artificială pentru România ca pretext pentru tăierile de salarii și pentru austeritatea bugetară de anul viitor”, a concluzionat senatorul Roxana Pațurcă.
Guvernul Orban a anunțat înghețarea salariilor bugetarilor, ca scenariu posibil pentru costrucția bugetului de anul viitor, dar și alte măsuri care fac parte dintr-un posibil plan de austeritate.