Connect with us

La zi

Românii vor putea opta pentru un număr de identificare digitală. Ministerul Finanțelor pregătește CNP-ul fiscal pentru cumpărăturile online

Published

on

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect care propune utilizarea unui număr de identificare digitală pentru persoanele fizice, ca alternativă la CNP.

„Ministerul Finanțelor pune în dezbatere publică actul normativ prin care aduce o serie de modificări și completări Legii  207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru adaptarea legislației fiscale, astfel încât gradul de colectare și conformare la plată să crească”, spune comunicatul de presă al instituției, potrivit digi24.ro.

Economiștii explică faptul că acest număr de identificare digitală va fi o opțiune alternativă la CNP, fiind atașat conturilor utilizate pentru comenzi online și, posibil, celor folosite pentru plăți curente.

În plus, pentru a descuraja evaziunea fiscală, Ministerul Finanțelor propune ca acest CNP fiscal să fie inclus, la cererea clientului, pe bonurile emise de spălătorii și saloane de înfrumusețare.

Advertisement

Ministerul Finanțelor dorește să încurajeze contribuabilii să solicite de la fisc un cod de identificare digitală pentru a-l folosi în situațiile în care firmele nu eliberează bonuri. De exemplu, clienții service-urilor auto, saloanelor de înfrumusețare sau spălătoriilor vor putea solicita bonuri fiscale care să includă acest cod.

 „Noutatea este legată de trecerea pe bonul fiscal a acestui CNP sau cod de identificare fiscală la solicitarea cumpărătorului din zonele de activitate economică cu risc fiscal ridicat. Nu dăm creditul fiscal pentru orice cumpărătură pe care a făcut-o omul”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, confom stirileprotv.ro.

Pentru a stimula solicitarea bonurilor cu cod de identificare fiscală, Ministerul de Finanțe ia în considerare implementarea unui sistem de bonificații. Astfel, la sfârșitul anului, statul ar putea restitui până la 5% din sumele cheltuite în domenii cu risc ridicat de evaziune.

Conform legislației fiscale actuale, ANAF gestionează evidența veniturilor și cheltuielilor fiecărui contribuabil. Cu toate acestea, opoziția afirmă că persoanele vor fi supuse unor verificări de fiecare dată când cheltuiesc mai mult decât încasează și vor fi obligate să justifice sumele cheltuite.

În cazul în care suma nu poate fi justificată, există riscul ca 70% din aceasta să fie confiscată. Totuși, Ministerul de Finanțe afirmă că doar persoanele care nu își achită impozitele vor fi trase la răspundere.

Advertisement

Proiectul legat de CNP-ul fiscal este în prezent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe. Premierul i-a solicitat ministrului Marcel Boloș să prezinte proiectul în Guvern doar după ce a obținut sprijinul mediului de afaceri.