Connect with us

Administrație

Corpul F, G, H al Spitalului din Călărași va fi consolidat

Published

on

Corpul F, G, H al Spitalului din Călărași va fi consolidat

În data de 17 ianuarie a.c., a fost semnat contractul de consolidare seismică și modernizare a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian” din cadrul Consiliului Județean Călărași. Evenimentul a avut loc în sala de ședințe a instituției, unde au participat reprezentanții principali ai proiectului.

La întâlnire au fost prezenți Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, Ion Samoilă, vicepreședinte al Consiliului Județean, Marius Fulga, managerul public al județului, și Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași. De asemenea, directorul companiei de construcții SC Erbașu SA, partenerul implicat în proiect, a fost prezent pentru a marca acest moment important.

Contractul vizează consolidarea seismică și modernizarea corpurilor F, G și H ale spitalului. SC Erbașu SA a subliniat importanța corelării proiectului de amenajare și modernizare cu planurile de construire a unei noi clădiri pentru spital. Finanțarea pentru acest proiect a fost obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență, încheiat la sfârșitul anului 2022. Autoritățile au decis să adopte acest demers pentru consolidarea clădirii, renunțând la opțiunea demolării.

“Consolidarea Spitalului Județean de Urgență Călărași, corpurile F, G, H, acelea despre care știți că vechea administrație voia să le demoleze, dar noi am ținut neapărat să nu demolăm, pentru că este, totuși, o construcție recentă. (…) Ne-am zbătut și am găsit această oportunitate de  consolidare. Chiar dacă facem aripa noua de spital, este nevoie de spații, în continuare, la Spitalul Județean de Urgență“, a precizat Ion Samoilă, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași.

Chiar dacă se intenționează ca proiectul de consolidare sesismică se dorește a fi finalizat în cel mai scurt timp, constructorul a punctat importanța acordării unei perioade de timp suficient de mare pentru a găsi cele mai bune soluții privind proiectarea.

“Este o clădire deja existentă. Sunt clădiri construite pe niște trasee tehnologice medicale din anii ‘70. Acestea trebuie aduse la zi. În momentul actual, filozofia în zona medicală este cu totul diferită față de acum 30-40 de ani. Cea mai bună soluție se găsește în momentul proiectării”a punctat Cristian Erbașu, directorul SC Construcții Erbașu SA.

Pentru Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, semnarea contractului de consolidare a corpurilor F, G, H coincide cu finalizarea obiectivelor propuse la preluarea mandatului, în ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian”.

Advertisement

“Cu această lucrare, noi am finalizat toate investițiile pe care ni le-am propus. Am identificat problema cu care se confruntă aceste corpuri încă din anul 2015. Am putut depune proiectul pentru consolidare abia acum, când Programul Național de Redresare și Reziliență a permis ca aceste proiecte să fie finanțate”, a adaugat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

Administratorul public al județului Călărași, Mihai Bogdan, se arată încântat de noua colaborare cu compania de construcții care, în prezent, se ocupă de noul corp al spitalului.

“Când am văzut că la finalul procedurii a câștigat SC Erbașu SA, mi s-a luat o piatră de pe inimă. Mi-am zis că spitalul va fi construit așa cum trebuie și predat în termen. Sunt sigur că așa va fi”a spus Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași.

Proiectul a câștigat finanțarea în cadrul primei runde de atragere de fonduri, pe Componeneta C5/Valul Renovării. La Spitalul Județean de Urgență, valoarea totală a investiției se ridică la aproape 43 de milioane de lei fără TVA.

Advertisement

Administrație

Dispensarul din Fundeni a fost modernizat și a fost predat medicilor de familie

Published

on

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Primarul Gheorghiță Cărtușanu din comuna Fundeni reflectă asupra anului 2023 ca fiind un an de realizări semnificative pentru comunitatea pe care o conduce, evidențiind finalizarea mai multor proiecte de importanță vitală. Printre acestea, se remarcă modernizarea dispensarului local, un punct de interes major pentru sănătatea și bunăstarea locuitorilor.

”Am recompartimentat clădirile. Era o clădire veche, am modernizat-o și consolidat-o. Grupurile sanitare sunt în interior. Fiecare medic are acum un cabinet” – spune primarul Cărtușanu din Fundeni.

Prin eforturile depuse, clădirea veche a dispensarului a fost reconfigurată și modernizată integral, oferind acum condiții optime pentru serviciile medicale. Consolidarea structurii, reamenajarea spațiilor interioare și dotarea cu grupuri sanitare au reprezentat doar începutul. Fiecare medic beneficiază acum de spații de lucru  adecvate, iar adăugarea unui cabinet suplimentar pentru stomatolog a crescut capacitatea de asistență medicală. Aceste îmbunătățiri asigura servicii de calitate pentru comunitate.

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Gheorghiță Cărtușanu – primar comuna Fundeni –

Primarul anunță cu încredere că în acest an va fi finalizat un alt corp al dispensarului, adăugând și mai multe resurse pentru îngrijirea sănătății. În plus, el exprimă dorința de a numi instituția nu doar un simplu dispensar, ci o clinică, reflectând calitatea și nivelul serviciilor oferite.

“Sunt doi medici de familie. Noi am prins astăzi o zi mai lejeră, dar de fiecare dată când am vrut să iau medicamente, am vrut să vin la un mic control când nu mă simțeam bine, nu a existat să nu aibă 10-20 de oameni. Doamna doctor are pacienți și din alte localități. Vin după medicul bun. Eu nu mai vreau să-l numesc dispensar, ci clinică.”

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Gheorghiță Cărtușanu – primar comuna Fundeni –

Dispensarul funcționează cu doi medici de familie care asigură serviciile pentru cetățenii din localitate și nu numai.

Pe lângă modernizarea dispensarului, alte două proiecte majore finalizate în 2023 au fost reabilitarea școlii și a grădiniței din Fundeni, contribuind astfel la îmbunătățirea infrastructurii educaționale și a facilităților pentru tinerii din comunitate.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Călărașiul va fi verde: Marius Dulce a început plantarea copacilor și arbuștilor ornamentali

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe whatsapp

Marius Dulce anunță demararea curățeniei zonelor verzi și începe plantarea copacilor și arbuștilor ornamentali. Aceștia vor fi plantați în toate curțile interioare ale blocurilor, acolo unde au fost amenajate locuri de parcare și „unde imaginea s-a schimbat natural”, transmite primarul municipiului Călărași.

Nu pot să nu observ reacțiile câtorva cetățeni supărați că „turnăm betoane” în loc să plantăm mai mult verde. Betoanele au rostul lor, așa cum și copacii ne sunt vitali. Cum arătau zonele dintre blocuri înainte și cum arată acum?”, a mai scris Marius Dulce.

Acesta spune că plantarea și toaletarea copacilor va continua în concomitent cu curățenia de primăvară.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Comuna Grădiștea va avea o nouă sală de sport

Published

on

Comuna Grădiștea din județul Călărași se pregătește să-și întâmpine locuitorii și sportivii cu o nouă investiție recent demarată: o sală de sport impresionantă. Cu o capacitate de 102 locuri, această investiție este rezultatul eforturilor și implicării între Primăria Grădiștea și Compania Națională de Investiții (C.N.I).

Am finalizat proiectarea unei Săli de Sport de 102 locuri, în comuna Grădiștea și abia așteptăm să dăm startul lucrărilor, pentru ca elevii de aici să poată beneficia de o sală de sport la cel mai înalt nivel”, a anunțat firma care se ocupă de acest nou proiect.

Noua sală de sport va deveni epicentrul activităților sportive din localitate, oferind un mediu propice pentru antrenamente și competiții la cele mai înalte standarde. Handbalul, voleiul, baschetul și alte activități sportive vor găsi aici un teren de joc modern și bine echipat.

Beneficiarul investiției este Primăria Grădiștea, Jud. Călărași. Unitatea de implementare: Compania Națională de Investiții.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate