Connect with us

Știri

Românii vor putea cere despăgubiri statului, dacă se îmbolnăvesc din cauza calității aerului

Published

on

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată o directivă care introduce standarde noi pentru calitatea aerului în UE. Aceasta prevede, printre altele, dreptul cetățenilor de a solicita despăgubiri dacă suferă din cauza poluării aerului în zonele lor de reședință.

Despăgubirile vor putea fi solicitate în instanță, iar victimele vor trebui să prezinte dovezi, cum ar fi acte medicale care să demonstreze că poluarea din zona de reședință le-a afectat sănătatea. Valoarea despăgubirilor va fi stabilită în funcție de gravitatea fiecărui caz.

Decizia aparține oficialilor Uniunii Europene, care consideră poluarea aerului cel mai mare risc pentru sănătatea mediului. Aceștia își propun să atingă obiectivul de poluare zero până în 2050 și să reducă numărul de decese cauzate de această problemă.

Advertisement

În Europa, în fiecare an, mor 300.000 de oameni din cauza calităţii slabe a aerului, iar în România 30.000 de persoane.

România, dar şi restul ţărilor UE au la dispoziţie 2 ani, pentru a pune în vigoare noile modificări.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) efectuează, până la sfârșitul anului, măsurători ale calității aerului în cele mai poluate zone din țară, utilizând 25 de autolaboratoare. Acestea monitorizează zonele de trafic intens, principalele intrări în marile orașe, zonele din apropierea depozitelor de deșeuri și regiunile industriale reclamate ca poluante.

“25 de autolaboratoare pentru monitorizarea calităţii aerului, aflate în administrarea Agenţiilor pentru Protecţia Mediului sunt implicate, începând din această săptămână, într-o campanie naţională desfăşurată pe diferite categorii de poluare”, a anunţat ANPM, într-un comunicat de presă, scrie observatornews.ro.

Advertisement