Anul 2024 anunță o veste bună pentru românii cu studii superioare, deoarece timpul petrecut la facultate și la masterat va constitui un factor important în calculul pensiei.
O schimbare majoră pentru românii cu învățământ superior! Absolvenții de la facultate sau masterat din România ar putea primi o majorare a pensiei în momentul în care se retrag din activitate. Această măsură se aplică și celor care au fost în armată sau au trecut prin perioade de șomaj.
De la 1 septembrie, va fi implementată Legea 360/2023, înlocuind legislația veche privind pensiile, iar aceasta stipulează că educația superioară și serviciul militar vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.
Prin urmare, se va oferi 0,25 puncte pentru fiecare an de studiu universitar, astfel încât o persoană care a urmat o facultate timp de 4 ani va primi un bonus de un punct, echivalent cu 81 de lei.
Pentru doi ani de master se mai adaugă 0,5 puncte, respectiv 41 de lei. În cazul în care, persoana respectivă a absolvit și masteratul, cu minim 4 ani de studii, va beneficia de încă un supliment de 81 de lei.
Această prevedere este valabilă cu condiția ca în urma acestor studii (la zi / cu frecvență) să obțină o diplomă.
„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz” se specifică în noua lege, conform realitatea.net.
Pentru fiecare an de șomaj, se adaugă 41 de lei la suma pensiei, potrivit actului normativ.
„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel (…) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere. Perioadele prevăzute (…) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi”, conform legii în vigoare.
Scopul acestei măsuri este să promoveze echitatea și să recunoască contribuția fiecărui individ la sistemul de pensii.