Angajații din instituțiile de stat vor primi voucherele de vacanță în 2025, după completarea unei declarații pe proprie răspundere, care va fi disponibilă și online. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Economiei, Bogdan Ivan, care a detaliat noile condiții pentru acordarea tichetelor de vacanță.
Bogdan Ivan a explicat că bugetarii vor primi 800 de lei pe cardul de vacanță, cu condiția de a contribui și ei cu încă 800 de lei pentru a achita un sejur în România.
„A fost o dezbatere mai largă. Ne-am dorit un mecanism foarte simplu și ieri am convenit împreună cu reprezentanții mediului privat și cu colegii de la Ministerul de Finanțe și ANAF pe o formă mult mai simplă: o declarație pe proprie răspundere care poate fi completată și olograf și online în care omul își asumă că va folosi acei 800 de lei pentru a plăti un sejur de minim 1.600 de lei și își va asuma că plătește el diferența”, a declarat ministrul Economiei, conform euronews.ro.
O comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), Ministerului de Finanțe, Ministerului Muncii, alături de câțiva membri ai industriei, emitenți de tichete și FHR, împreună cu ANAT, s-a întâlnit la București pentru a stabili normele de aplicare a voucherelor de vacanță. Deși s-a redus cuantumul suportat de stat de la 1.600 lei la 800 lei, ordonanța precedentă nu era suficient de clar formulată pentru a putea fi aplicată. Până acum nu s-au distribuit voucherele, deoarece nu existau norme de aplicare. În urma unor studii interne, s-a concluzionat că 85% dintre angajați ar renunța dacă ar trebui să plătească mai întâi din propriile economii, așa că s-a decis ca banii să fie virați direct pe cardul acestora, evitând astfel orice presiune suplimentară.
Vicepreședintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, a subliniat că virarea celor 800 de lei pe card va elimina presiunea asupra angajatorilor, evitând transformarea acestora într-un fel de „poliție economică” responsabilă de colectarea facturilor, ordinelor de plată și dovezilor de cheltuire a sumei de 1.600 de lei.
„Până la urmă, toată această subvenţie s-a redus la 800 lei, din care 160 lei sunt CASS şi impozit pe venit, mai rămân 640 lei. Câtă poliţie să faci pentru 640 de lei? Probabil că s-a ajuns la o declaraţie pe proprie răspundere şi o atenţionare din partea comercianţilor, ca să nu fie presiune nici pe ei. (…) Sper că după această întâlnire am ajuns la o concluzie în sfârşit şi o să apară un ordin de ministru cu normele de aplicare sau unul interministerial, cu normele de aplicare, şi o să deblocăm voucherele de vacanţă”, a mai adăugat Voican.
Reprezentanții industriei turismului au afirmat constant că voucherele de vacanță s-au dovedit eficiente, deoarece banii s-au redirecționat către economie, iar „turismul a trecut la alb”.
„În 2006, aveam 6.000 de unităţi de cazare şi am ajuns astăzi să avem 26.000 de unităţi de cazare cu 585.000 de locuri în România. Şi sunt destul de mândru de cifra asta, pentru că turismul acesta este turism la alb. Aş mai reaminti două cifre: am spus 30 de milioane de nopţi de cazare. Este pentru prima oară când România depăşeşte această cifră. Am fost în 2019 la 29,8 milioane, dar acum am depăşit chiar 30 de milioane de nopţi de cazare şi 14 milioane de turişti sosiţi la recepţiile unităţilor de cazare clasificate, parcă 14,24 milioane dacă nu greşesc. E prima oară când depăşim această cifră. Dintre aceştia, 11,8 milioane sunt români, 2,4 milioane sunt străini. Nu e foarte mult cu străinii. În 2017, 2018 şi 2019 am avut 2,7 aproape 2,8 milioane. În 2018 a fost cel mai bun an de turişti străini”, a explicat vicepreşedintele ANAT şi preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova.