Connect with us

Știri

Proiect: Pod peste Borcea – realizat într-un parteneriat între Primăria Călărași și Consiliul Județean

Published

on

Sună promițător… însă nu imposibil. În ședința ordinară derulată la data de 29 septembrie 2021, proiectul de Hotărâre privind asocierea în parteneriat a Județului Călărași cu Municipiul Călărași, în vederea promovării obiectivului de investiții „Pod peste brațul Borcea, județul Călărași” a fost aprobat în unanimitate de către consilierii județeni prezenți la lucrările ședinței.  

Altfel spus, consilierii județeni au aprobat realizarea parteneriatului între autoritățile din Călărași pentru depunerea documentelor în vederea realizării acestui parteneriat.

“Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiții ‘Anghel Saligny’, care are ca obiectiv general creșterea coeziunii teritoriale prin echiparea unităților administrativ-teritoriale și de acces la căile de comunicații, îmbunătățirea atât a condițiilor de viață, cât și a standardelor de muncă pentru toți locuitorii României. Astfel, în cadrul programului se pot realiza, printre altele, și obiective de investiții care constau în realizarea de construcții noi care se încadrează în categoria de investiții–poduri, podețe, etc. conform art. 4 alin. (1) lit. d) din OUG nr. 95/2021. Luând în considerare necesitatea luării unor măsuri urgente care să asigure un climat investițional atractiv pentru regiune și de sprijinire în dezvoltarea infrastructurii de bază, în vederea asigurării unei dezvoltări armonioase și de îmbunătățire a nivelului de trai al cetățenilor, coroborat cu prevederile OUG nr.95/2021 și a obiectivelor de investiții ce se pot realiza prin Programul Național de Investiții ‘Anghel Saligny’, U.A.T județul Călărași, în calitatea sa de lider de asociere, va depune spre finanțare proiectul ‘Pod peste brațul Borcea, județul Călărași’, în parteneriat cu U.A.T Municipiul Călărași. Pentru realizarea obiectului de investiții ‘Pod peste brațul Borcea, județul Călărași’, categorie de lucrări care se încadrează la art. 4, alin (1), lit.d) din Ordonanța de Urgență a Guvernului 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiții ‘Anghel Saligny’, se solicită inițierea unui Acord de parteneriat, în temeiul art. 89 alin. (8) din Ordonanța de Urgență a Guvernului 57/2019, între UAT Județul Călărași, prin Consiliul Județean Călărași și UAT Municipiul Călărași, prin Primăria Municipiului Călărași”, se precizează în Referatul de aprobare.

Marius Fulga, managerul public al Consiliului Județean Călărași a fost solicitat de  reprezentanții Pro România Călărași, Răzvan Meseșeanu și Virgil Dumbravă, să ofere informații și amănunte cu privire la acest proiect pompos supus spre dezbatere în cadrul ședinței. Fulga a precizat în fața consilierilor și presei că acest proiect ar urma să fie depus pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Advertisement

“Intenționăm să depunem acest proiect pe Programul Național “Anghel Saligny”. Potrivit metodologiei programului, vom depune acest proiect în parteneriat. Țin să precizez că fiecare unitate administrativ-teritorială are alocată o sumă maximă pe care poate depune proiectele. Însă programul prevede posibilitatea ca beneficiarii, adică UAT-urile, să depună proiecte în parteneriat, ulterior urmând a se înființa o asociație de dezvoltare pentru acest proiect. Nu este o idee care ne-a venit brusc, am gestionat acel vechi proiect ‘Danubius Park’ pe care l-am spart în bucăți și încercăm să îi găsim finanțări pentru fiecare componentă a sa. Pe lângă cele trei proiecte pe care le avem, două în derulare, unul urmează să fie depus spre finanțare în zona de agrement, va fi și acest pod care trebuie să ne faciliteze accesul pe insulă, pe zona cunoscută ca Plaja Mare. Cele două variante analizate și în cadrul “Danubius Park” au fost de la zona Căpităniei cunoscută după terasa River’s, pe malul celălalt sau în zona portului pe care îl construim astăzi. Am avut discuții pe ambele zone. Se pare că și distanțele, și terenurile sunt similare, deci nu va fi o diferență de costuri. Pe partea de orizont de timp, contează doar cât de repede putem depune proiectul, pentru că asta ne interesează, să îl depunem foarte repede, până la sfârșitul anului. Dacă se aprobă, vom merge la finanțare”, a declarat Marius Fulga.

Podul peste Borcea ar urmă să fie folosit pentru trafic ușor, grautatea maximă admisă fiind de 3,5 t.

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *