Connect with us

Știri

Primăria Municipiului Călărași instruiește cetățenii în privința măsurilor de prevenire a incendiilor de vegetație uscată. Amenzile sunt ridicate

Published

on

Având în vedere creșterea semnificativă a numărului de incendii produse în ultima perioadă la vegetația uscată, ca urmare a utilizării focului deschis pentru curățarea terenurilor, Primăria Municipiului Călărași reamintește cetățenilor să respecte câteva măsuri în scopul prevenirii incendiilor de vegetație. Pe listă sunt 11 puncte care instruiesc călărășenii în privința comportamentului adecvat pentru preveni astfel de situații, dar și în timpul unui incendiu. 

De exemplu, persoanele care nu anunță autoritățile în privința unui incendiu riscă să primească o amendă între 1000 și 2500 de lei, iar fumatul în locurile cu pericol de incendiu este sancționat cu amenzi între 500 și 100 de lei. 

Măsuri de prevenire a incendiilor de vegetație uscată

Advertisement
  1. Interzicerea arderii miriştilor, a vegetaţiei lemnoase şi ierboase, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător, inclusiv de pe terenurile limitrofe căilor de comunicaţie;
  2. Asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitarea la umbră.
  3. Restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălzirii excesive.
  4. Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt. Locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept.
  5. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
  6. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze, lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc, respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc, fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
  7. Prevenirea jocurilor copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
  8. Autorităţile silvice competente vor intensifica activităţile de prevenire specifice în vederea combaterii izbucnirii unor  incendii la fondul forestier.
  9. Se vor îndepărta din locurile unde se află, obiectele optice (inclusiv cioburile de sticlă) care pot acţiona în anumite  condiţii drept concentratori ai razelor solare.
  10. Persoana care observă un incendiu are obligaţia să anunţe prin orice mijloc serviciile de urgenţă, Primarul sau poliţia şi să ia măsuri, după posibilităţile sale pentru limitarea şi stingerea incendiilor. În caz contrar va fi sancţionat cu amendă de la 1000-2500 lei (conf. art. 44/II, lit „a” din Legea nr.307/2006).
  11. Fumatul în locurile cu pericol de incendiu, stabilite prin regulamente interne, se sancţionează cu amendă de la 500 – 1000 lei (conf. art. 1 punctul 2, lit. k din HGR nr. 537/2007).

Arderea vegetaţiei uscate si a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor.

În ultima perioadă, pe fondul temperaturilor extreme, mai multe incendii de vegetație uscată de pe raza județului Călărași au provocat ambuteiaje pe autostrada A2, închisă pe unele sau ambele sensuri din cauza arderilor, sau întârzieri masive ale trenurilor CFR. Mai mult, aceste incendii pun în pericol bunuri și viețile omenești sau ale animalelor.

Advertisement