Primăria Comunei Cuza Vodă va oferi gratuit pachete ce conțin produse de igienă persoanelor ce se află în situații critice, speciale de viață, respecitv persoanelor ce depind de îngrijitor personal (persoanelor cu handicap grav sau accentuat, adulți și copii) Programul european prin care sunt oferite aceste ajutoare se numește Programului operațional Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD”.
Toate persoanelele ce se încadrează în situația de mai sus trebuie să depună la sediul primăriei o solicitare, care să fie însoțită de documente justificative privind handicapul (certificatul de încadrare ), pentru a putea beneficia de sprijunul autorității locale. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 20 februarie 2020.
Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD)
Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane sprijină acțiunile statelor Uniunii Europene menite să ofere asistență materială celor mai sărace categorii ale populației.
România oferă ajutoare alimentare și asistență materială de bază prin intermediul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD).
Programul contribuie la consolidarea coeziunii sociale și la reducerea sărăciei extreme prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare și mâncare preparată), de materialele școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate. Ajutorul European prin POAD este completat de schemele naționale care se adresează persoanelor aflate în sărăcie extremă.
POAD a fost aprobat de Comisia Europeană în noiembrie 2014 prin Decizia nr. C(2014) 9102 final. Ulterior, Programul a fost modificat prin Decizia nr. C(2015)7016 din octombrie 2015, respectiv prin Decizia nr. C(2017)1086 din februarie 2017.
Alocarea financiară pentru acest Program Operațional este de 518.838.876 euro, din care 441.013.044 euro, respectiv 85%, reprezintă contribuția din partea Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), diferența de 15% reprezentând cofinanțarea națională.
Pentru punerea în aplicare a programului, s-a elaborat Hotărârea Guvernului nr. 799/2014 privind implementarea POAD, modificată prin HG nr. 80/2015, HG nr. 627/2015 şi HG 909/2016. O nouă Hotărâre de Guvern este în lucru la ora actuală, pentru a reflecta noua versiune a POAD, aprobată de Comisia Europeană în februarie 2017.
Operațiunile prevăzute în program, precum și alocarea financiară totală pentru fiecare operațiune, sunt:
- Distribuția de ajutoare alimentare (lipsa alimentelor de bază) – 409.496.933 euro
- Distribuția de materiale școlare (lipsa materialelor școlare) – 27.000.000 euro
- Distribuția trusourilor pentru nou-născuți – 12.000.000 euro
- Distribuția articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte etc. pentru persoanele fără adăpost – 6.000.000 euro
- Distribuția produselor de igienă – 38.400.000 euro
- Asistență tehnică – 25.941.943 euro
Grupul țintă (destinatarii finali ai tipurilor de ajutoare prevăzute prin program) este descris la art. 3 (1) din Program și acoperă întreg teritoriul țării.
Sistemul instituțional pentru implementarea programului este format din următoarele organisme cheie:
Beneficiari:
- Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Beneficiar, responsabil de inițierea și implementarea operațiunilor, cu excepția celor privind materialele școlare;
- Ministerul Educației Naționale, în calitate de Beneficiar, responsabil de inițierea și implementarea operațiunilor privind materialele școlare;
Organizații partenere:
Organizații partenere, organisme publice și/sau organizații nonprofit care distribuie alimentele și/sau asistența materială de bază și oferă totodată măsuri auxiliare, direct sau prin intermediul altor organizații partenere;
Sistemul de management:
- Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, responsabilă cu gestionarea programului operațional în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare;
- Autoritatea de Certificare și Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, în calitate de Autoritate de Certificare pentru POAD;
- Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi a României, în calitate de Autoritate de Audit pentru POAD.
Pentru cele mai importante știri ale zilei, transmise în timp real și prezentate echidistant, dați LIKE paginii noastre de Facebook.