Connect with us

Știri

Poliția Română, fără personal. Plecările s-au dublat în ultimii doi ani

Published

on

Avem cei mai puțini polițiști din ultimii treizeci de ani. S-a dublat numărul plecărilor din sistem în ultimii doi ani. Unul dintre motive, teama că statul le-ar putea tăia pensiile. 7.500 de angajați au părăsit Poliția Română din 2020 încoace, cei mai mulți, polițiști cu experiență s-au pensionat iar o parte au plecat chiar spre alte structuri care oferă salarii mai mari. România are aproape de două ori mai puțini polițiști raportat la numărul de locuitori față de media europeană.

Deficitul de personal din Poliția Română se ridică la aproape 20%. În ultimii ani, au plecat din ce în ce mai mulți polițiști, astfel că acum ar fi nevoie de cel puțin 13.000 de noi angajați ca instituția să funcționeze optim.

Plecări din Poliția Română

  • 2018: 2,02% din personal
  • 2019: 3,10% din personal
  • 2020: 7.32% din personal
  • 2021: 5,88% din personal

Sursă: IGPR

„Ieșirile la pensie sunt numeroase că polițiștii nu mai au răbdare să aștepte. S-au săturat să aștepte să li se dea ce li se cuvine. Le este frică de acest PNRR și de această politocă pe care Guvernul o duce în spațiul public, în ceea ce privește pensiile așa zisele speciale”, a precizat Vasile Zelca, fost șef al Secției 7 Poliție Rurală.

Advertisement

Polițiștii au pensii de serviciu

În anul 2022 au fost plătite 210 mii de pensii speciale, echivalentul a 12 milioane de euro. Polițiștii spun că au pensii de serviciu, nu pensii speciale. Totuși, calculul lor nu se bazează pe contributivitate motiv pentru care sunt introduse în această categorie. Dacă Guvernul nu rezolvă problema pensiilor speciale așa cum s-a angajat prin PNRR atunci România ar putea pierde fondurile europene.

Reprezentantul celui mai mare sindicat din Ministerul de Interne spune că 5.000 de polițiști, care îndeplinesc criteriile de pensionare acum, ar pleca imediat din sistem daca Guvernul va umbla la pensiile lor. Un polițist se poate pensiona la vârsta de 47 de ani, dacă are vechime suficientă.

„Lipsa de personal, acest deficit nemaintâlnit, deși pe medie este 19%, însă în mediul rural este mult mai mare. O secție de poliție rurală care are pe ștat de plată 32-35 de funcții funcționează cu 18-20 polițiști, cei 18-20 de polițiști trebuie să lucreze pentru cei 10-15 în lipsă și atunci calitatea actului polițienesc scade, pentru că nu mai am timp să fac documentele cum trebuie, nu mai am timp să fac anchetele penale cum trebuie, pentru că trebuie să sar de la un eveniment la altul și intervențiile la 112 noi îi spunem moașă comunală”, a explicat Vasile Zelca.

Un polițist la la 500 de locuitori

Statistic, în România este un polițist la 500 de locuitori, față de 300, media la nivelul Uniunii Europene.

Advertisement

Pentru a reduce deficitul, Ministerul de Interne a dublat cifra de școlarizare. La final de an, vor fi 2600 de agenți care vor începe munca în teren. Au fost făcute și încadrări din cursă externă: inclusiv agenți de ordine publică rutieră și transporturi.

Pentru a putea pregăti atât de mulți elevi într-un singur an, școala a fost redusă la o perioadă de 10 luni, jumătate teorie, jumătate practică.

Corpul Național al Polițiștilor, singura organizație profesională din MAI, spune că venitul unui polițist debutant este de 3.200 de lei în cazul agenților și de 3,500 de lei în cazul ofițerilor. Un polițist cu experiență care are și funcție de conducere poate ajunge să câștige și de două ori mai mult. La pensie, un polițist încasează, în medie, 85% din venitul net lunar.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *