Connect with us

Știri

Poliția Română, fără personal. Plecările s-au dublat în ultimii doi ani

Published

on

Avem cei mai puțini polițiști din ultimii treizeci de ani. S-a dublat numărul plecărilor din sistem în ultimii doi ani. Unul dintre motive, teama că statul le-ar putea tăia pensiile. 7.500 de angajați au părăsit Poliția Română din 2020 încoace, cei mai mulți, polițiști cu experiență s-au pensionat iar o parte au plecat chiar spre alte structuri care oferă salarii mai mari. România are aproape de două ori mai puțini polițiști raportat la numărul de locuitori față de media europeană.

Deficitul de personal din Poliția Română se ridică la aproape 20%. În ultimii ani, au plecat din ce în ce mai mulți polițiști, astfel că acum ar fi nevoie de cel puțin 13.000 de noi angajați ca instituția să funcționeze optim.

Plecări din Poliția Română

  • 2018: 2,02% din personal
  • 2019: 3,10% din personal
  • 2020: 7.32% din personal
  • 2021: 5,88% din personal

Sursă: IGPR

„Ieșirile la pensie sunt numeroase că polițiștii nu mai au răbdare să aștepte. S-au săturat să aștepte să li se dea ce li se cuvine. Le este frică de acest PNRR și de această politocă pe care Guvernul o duce în spațiul public, în ceea ce privește pensiile așa zisele speciale”, a precizat Vasile Zelca, fost șef al Secției 7 Poliție Rurală.

Polițiștii au pensii de serviciu

În anul 2022 au fost plătite 210 mii de pensii speciale, echivalentul a 12 milioane de euro. Polițiștii spun că au pensii de serviciu, nu pensii speciale. Totuși, calculul lor nu se bazează pe contributivitate motiv pentru care sunt introduse în această categorie. Dacă Guvernul nu rezolvă problema pensiilor speciale așa cum s-a angajat prin PNRR atunci România ar putea pierde fondurile europene.

Reprezentantul celui mai mare sindicat din Ministerul de Interne spune că 5.000 de polițiști, care îndeplinesc criteriile de pensionare acum, ar pleca imediat din sistem daca Guvernul va umbla la pensiile lor. Un polițist se poate pensiona la vârsta de 47 de ani, dacă are vechime suficientă.

Advertisement

„Lipsa de personal, acest deficit nemaintâlnit, deși pe medie este 19%, însă în mediul rural este mult mai mare. O secție de poliție rurală care are pe ștat de plată 32-35 de funcții funcționează cu 18-20 polițiști, cei 18-20 de polițiști trebuie să lucreze pentru cei 10-15 în lipsă și atunci calitatea actului polițienesc scade, pentru că nu mai am timp să fac documentele cum trebuie, nu mai am timp să fac anchetele penale cum trebuie, pentru că trebuie să sar de la un eveniment la altul și intervențiile la 112 noi îi spunem moașă comunală”, a explicat Vasile Zelca.

Un polițist la la 500 de locuitori

Statistic, în România este un polițist la 500 de locuitori, față de 300, media la nivelul Uniunii Europene.

Pentru a reduce deficitul, Ministerul de Interne a dublat cifra de școlarizare. La final de an, vor fi 2600 de agenți care vor începe munca în teren. Au fost făcute și încadrări din cursă externă: inclusiv agenți de ordine publică rutieră și transporturi.

Pentru a putea pregăti atât de mulți elevi într-un singur an, școala a fost redusă la o perioadă de 10 luni, jumătate teorie, jumătate practică.

Corpul Național al Polițiștilor, singura organizație profesională din MAI, spune că venitul unui polițist debutant este de 3.200 de lei în cazul agenților și de 3,500 de lei în cazul ofițerilor. Un polițist cu experiență care are și funcție de conducere poate ajunge să câștige și de două ori mai mult. La pensie, un polițist încasează, în medie, 85% din venitul net lunar.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Accident în Roseți cauzat de un șofer neatent. Patru mașini au fost avariate

Published

on

Un accident rutier teribil a avut loc vineri, 19 aprilie, în comuna Roșeți din județul Călărași. În jurul orei 19:30, două autoturisme au intrat în coliziune, implicând și alte două vehicule staționate. Din fericire, nu se afla nicio persoană în mașinile oprite în fața unei locuințe.

Patru persoane au fost implicate în accident, iar un copil de cinci ani a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian” de către Serviciul de Ambulanță.

Din păcate, un alt copil în vârstă de trei ani a suferit un atac de panică. La locul incidentului au intervenit echipaje ale Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Călărași, inclusiv o autospecială pentru transport personal și victime multiple.

Polițiștii au demarat o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță, Președintele CJ Călărași, audiat la DNA Constanța

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, este convocat vineri la sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la sediile mai multor instituții din Călărași. Procurorii au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile sunt în desfășurare în mod general.

Pe 21 martie, procurorii anticorupție din Constanța au efectuat percheziții la diverse instituții din Călărași, inclusiv la sediul Consiliului Județean și la o unitate medicală. Aceștia au investigat presupuse infracțiuni de abuz în serviciu și au confiscat mai multe documente.

Luna trecută, pe 22 martie 2024, președintele CJ Călărași a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, în care pune accentul pe încrederea sa în justiție: “Am încredere în justiţie. (…) Cu şase luni înainte de alegerile programate din 2020, am fost făcut inculpat de către procurorul şef al unei unităţi de parchet. (…) În 20 noiembrie 2023, am fost achitat în primă instanţă de către Tribunalul Bucureşti, care a precizat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În aceeaşi zi, pe 20 noiembrie, la câteva ore după ce am primit vestea achitării, am fost sunat de un reprezentant al unităţii de parchet care mă trimisese în judecată, reprezentant care mi-a adresat o invitaţie pentru o audiere la sediul instituţiei respective, într-un alt dosar penal (…). Acum două zile mi-am anunţat candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi. Ieri au fost percheziţii la Călăraşi. Într-un alt dosar”.

Totodată, Vasile Iliuță a transmis că este obligatoriu să clarificăm orice aspect care ar putea ridica întrebări în legătură cu activitatea. El a subliniat că atunci când există suspiciuni, este natural ca autoritățile să facă întrebări. Iliuță a adăugat că, după percheziții, a furnizat documentele necesare, așa cum a făcut întotdeauna în relația cu toate instituțiile statului.

Advertisement

 ”Niciodată nu trebuie să ne dispară încrederea în justiţie şi suntem datori mereu să clarificăm orice nuanţă care poate să pună un semn de întrebare asupra activităţii, şi atunci când există o suspiciune, nu trebuie să ne supărăm că cineva vine şi ne întreabă diferite lucruri” a scris președintele pe pagina de Facebook.

Reprezentanții DNA Constanța au confirmat că Vasile Iliuță este audiat la sediul instituției în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la instituțiile din Călărași. De asemenea, au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile se concentrează pe fapte, nu pe persoane.

Șeful DNA Constanța, Mihai Stanciu, a afirmat pentru AGERPRES că Vasile Iliuță este supus audierilor, nefiind implicat în nicio calitate în dosarul în care procurorii desfășoară investigații.

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță este convins că PSD Călărași va fi marele câștigător la alegerile locale de pe 9 iunie

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a vorbit într-o conferință de presă de ieri, 18 aprile 2024, despre victoriile pe care partidul le-ar putea avea la alegerile locale de pe 9 iunie din acest an. Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător, menționând că PSD are șanse să câștige primăria în toate localitățile. Acesta a mai vorbit și despre șansele colegului Marius Dulce, actualul primar al municipiului Călărași, dar și despre contracandidații lor. 

Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător în puterea politică pe care PSD Călărași o are la alegeri de anul acesta, menționând că partidul că are șanse în toate localitățile. Și despre municipiu spune același lucru –  actualul primar Marius Dulce ar putea câștiga detașat încă un mandat de patru ani.  

„Eu zic că avem șanse în toate localitățile. Noi vom câștiga, ne batem să câștigăm toate administrațiile unde nu avem primar. Nu va fi simplu, este destul de complicat. Sunt primari cu ștate vechi”, a spus președintele. „Îl felicit pe toți cei care s-au înscris în cursa, dar există o regulă. Cu cât candidează mai multe persoane, cu atât primarului în funcție îi cresc șansele de a câștiga pentru că voturile nemulțumiților se vor împărți. Marius Dulce este deja primar”, a mai adăugat acesta.

În cursa electorală pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Călărași s-au mai înscris Dragoș Coman (AUR), Alin Drăgulin (PNL) și Amelia Giurcan (USR). Vasile Iliuță nici nu își imaginează posibilitatea ca unul dintre cei trei să iasă învingători pe 9 iunie, așa că vorbește despre lupta pentru locul doi, scrie Canal Sud

Advertisement

“Până ieri, pe locul doi ieșea Coman, dar, după discursul acestuia, PNL și AUR se bat. Mi s-a părut un discurs nehotărât, un discurs care nu este de luptător. Trebuie să ne dăm seama că am intrat într-o cursa electorală. În discursul său putea să menționeze problemele din municipiu”, a mai spus Vasile Iliuță în conferința de presă. 

Argumentul pe care îl prezintă are legătură cu faptul că este primul eveniment electoral din Călărași unde participă pentru poziții de conducere persoane din București, potrivit acestuia.

Vasile Iliuţă este audiat astăzi la sediul DNA Constanţa în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile mai multor instituţii din Călăraşi. Procurorii au precizat acesta nu are nicio calitate în dosar şi că cercetările se fac in rem. Urmărirea penală in rem (cu privire la faptă, nu împotriva persoanei) se face atunci când toate condițiile legale referitoare la declanșarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală.

Citește mai multe despre caz aici și despre răspunsul președintelui.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate