Connect with us

Știri

Poliția Română, fără personal. Plecările s-au dublat în ultimii doi ani

Published

on

Avem cei mai puțini polițiști din ultimii treizeci de ani. S-a dublat numărul plecărilor din sistem în ultimii doi ani. Unul dintre motive, teama că statul le-ar putea tăia pensiile. 7.500 de angajați au părăsit Poliția Română din 2020 încoace, cei mai mulți, polițiști cu experiență s-au pensionat iar o parte au plecat chiar spre alte structuri care oferă salarii mai mari. România are aproape de două ori mai puțini polițiști raportat la numărul de locuitori față de media europeană.

Deficitul de personal din Poliția Română se ridică la aproape 20%. În ultimii ani, au plecat din ce în ce mai mulți polițiști, astfel că acum ar fi nevoie de cel puțin 13.000 de noi angajați ca instituția să funcționeze optim.

Plecări din Poliția Română

  • 2018: 2,02% din personal
  • 2019: 3,10% din personal
  • 2020: 7.32% din personal
  • 2021: 5,88% din personal

Sursă: IGPR

„Ieșirile la pensie sunt numeroase că polițiștii nu mai au răbdare să aștepte. S-au săturat să aștepte să li se dea ce li se cuvine. Le este frică de acest PNRR și de această politocă pe care Guvernul o duce în spațiul public, în ceea ce privește pensiile așa zisele speciale”, a precizat Vasile Zelca, fost șef al Secției 7 Poliție Rurală.

Polițiștii au pensii de serviciu

În anul 2022 au fost plătite 210 mii de pensii speciale, echivalentul a 12 milioane de euro. Polițiștii spun că au pensii de serviciu, nu pensii speciale. Totuși, calculul lor nu se bazează pe contributivitate motiv pentru care sunt introduse în această categorie. Dacă Guvernul nu rezolvă problema pensiilor speciale așa cum s-a angajat prin PNRR atunci România ar putea pierde fondurile europene.

Reprezentantul celui mai mare sindicat din Ministerul de Interne spune că 5.000 de polițiști, care îndeplinesc criteriile de pensionare acum, ar pleca imediat din sistem daca Guvernul va umbla la pensiile lor. Un polițist se poate pensiona la vârsta de 47 de ani, dacă are vechime suficientă.

„Lipsa de personal, acest deficit nemaintâlnit, deși pe medie este 19%, însă în mediul rural este mult mai mare. O secție de poliție rurală care are pe ștat de plată 32-35 de funcții funcționează cu 18-20 polițiști, cei 18-20 de polițiști trebuie să lucreze pentru cei 10-15 în lipsă și atunci calitatea actului polițienesc scade, pentru că nu mai am timp să fac documentele cum trebuie, nu mai am timp să fac anchetele penale cum trebuie, pentru că trebuie să sar de la un eveniment la altul și intervențiile la 112 noi îi spunem moașă comunală”, a explicat Vasile Zelca.

Un polițist la la 500 de locuitori

Statistic, în România este un polițist la 500 de locuitori, față de 300, media la nivelul Uniunii Europene.

Pentru a reduce deficitul, Ministerul de Interne a dublat cifra de școlarizare. La final de an, vor fi 2600 de agenți care vor începe munca în teren. Au fost făcute și încadrări din cursă externă: inclusiv agenți de ordine publică rutieră și transporturi.

Pentru a putea pregăti atât de mulți elevi într-un singur an, școala a fost redusă la o perioadă de 10 luni, jumătate teorie, jumătate practică.

Corpul Național al Polițiștilor, singura organizație profesională din MAI, spune că venitul unui polițist debutant este de 3.200 de lei în cazul agenților și de 3,500 de lei în cazul ofițerilor. Un polițist cu experiență care are și funcție de conducere poate ajunge să câștige și de două ori mai mult. La pensie, un polițist încasează, în medie, 85% din venitul net lunar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Povestea Casei Ghiță Demetrescu (DEMETRIADE)

Published

on

Casa Ghiță Demetrescu, așa cum arată astăzi, pregătită pentru a adăposti exponatele Secției de Istorie naturală a Muzeului Dunării de Jos din Călărași Sursa foto: Florin Rădulescu

Recent, grație finanțării obținute din partea Agenției de dezvoltare Sud Muntenia, Consiliul Județean Călărași a reușit să reabiliteze  una din clădirile frumoase ale Călărașiului de altădată care a rezistat demolărilor  din perioada anilor 1960-1980. Este vorba de imobilul din imaginea de mai jos, aflat pe str. București nr. 112, imobil evidențiat în Lista monumentelor istorice din județul Călărași sub numele de Casa Demetriade, construit în anul 1888. 

                Pornind de la numele sub care figura imobilul în Lista monumentelor istorice, am demarat o amănunțită cercetare documentară a surselor istoriografice de epocă pentru a afla mai multe amănunte despre imobilul în cauză, cât și despre proprietarul acestuia. Așa am aflat că   proprietarul clădirii se numește Ghiță(Gheorghe) Demetrescu, fruntaș al Partidului Conservator, născut la Călărași în anul 1850 într-o familie de greci(Demetriade) care imigraseră în Țara Românească după Tratatul de la Adrianopole și se stabiliseră în târgușorul de pe Borcea, după ce aici fusese mutată capitala județului Ialomița la 18 aprilie 1833, luându-și numele de Demetrescu.

Continuarea pe costeltudor.com

Continue Reading

Știri

Primarul Călărașiului, printre oameni, la Târgul de weekend. Ce a au hotărât pentru comercianți

Published

on

Municipiul Călărași are, în fiecare weekend, un târg de legume-fructe, cunoscut sub numele de Obor, care începe de la primele ore ale dimineții, până spre după-amiază. Călărășenii vin să ia pulsul, să-și facă provizii cu legume, ori să caute chilipiruri pe care alții le scot la vânzare.
Astăzi, 4 Decembrie, încă de la primele ore ale dimineții, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a fost în târgul săptămânal, însoțit de Daniel Bălăngea – șeful serviciului la Administrația Cimitirelor Călărași, Ion Găman – secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a discuta cu oamenii despre oportunitățile de dezvoltare pe care locația unde se desfășoară Oborul le are.
„O locație cunoscută de mulți călărășeni pe care intenționăm, începând de anul viitor, să o modernizăm, oferind condiții mai bune comercianților, agenților economici și persoanelor fizice. Ba mai mult avem în vedere și organizarea unui Târg de Primăvară, urmând să stabilim împreună cu conducerea Serviciului Public Piețe și Oboare care administrează locația și perioada de desfășurare.” – a scris Marius Dulce, într-0 postare pe Facebook.

Continue Reading

Știri

Una caldă, una rece, pentru consumatorii de energie: Contoare inteligente, dar plătite din buzunar

Published

on

Ce sunt contoarele inteligente, care devin obligatorii în România

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care devin obligatorii în următoarea perioadă. Tocmai de aceea este important să le înțelegem și să știm ce avem de făcut în anumite situații.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează și nu generează semnale WiFi.  

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu noi, dar și cu tine. Nouă ne permite să colectăm și să analizăm date și să aflăm care sunt zonele în care avem ceva de îmbunătățit, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul – află mai multe despre beneficii. Dacă ai deja un contor inteligent integrat într-un sistem complet, verifică informațiile despre consumul propriu în contul tău online, pe calculator sau dispozitive mobile.  

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.  

Manual de utilizare a contorului inteligent 

Repunerea sub tensiune a contorului inteligent după deconectare  

Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum. 

Dacă nu mai ai energie electrică, poate fi din două cauze: 

1. S-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația ta interioară. Ce trebuie să faci e să verifici mai întâi instalația ta interioară – vezi dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat și, dacă așa s-a întâmplat, rearmează-le și ar trebui să ai din nou curent. Dacă nu au declanșat, sună la numărul de deranjamente. 

2. Releul intern al contorului a declanșat. În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/  __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că ai depășit semnificativ puterea contractată, fie pentru că ai întârziat plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, poți opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi poți rearma contorul (vezi instrucțiunile din manualul de utilizare de mai sus). Dacă se întâmplă des, ar trebui să ne contactezi pentru a solicita un spor de putere. Pentru a doua, contactează furnizorul de energie electrică cu care ai încheiat contract.   

Ce este de făcut când contorul inteligent nu mai înregistrează consumul de electricitate 

Mesajele pe care le afișează ecranele contoarelor inteligente sunt foarte importante. Ecranele contoarelor inteligente îți pot transmite că nu mai înregistrează consumul de electricitate sau că este posibil să fie nevoie de un spor de putere în locuințe, scrie e-distribuție.com.

Facturi mai mari la energie electrică, după ce românii vor trebui să plătească o parte din costul contoarelor inteligente

Toți consumatorii de energie electrică, industriali sau casnici, vor fi obligați să suporte o nouă taxă sau cel puțin o parte din costuri.

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii șase ani, potrivit unei decizii a Guvernului.

Montarea unui astfel de contor inteligent costă sub 100 euro în ultimii ani.

În prezent, aceste contoare sunt montate de distribuitori, costurile pentru montarea lor fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Continue Reading

Cele mai accesate articole