Cu patru ani în urmă, într-o după-amiază de aprilie, localitatea Dragalina din județul Călărași a fost lovită de o tornadă imensă, parcă desprinsă dintr-un scenariu horror. Se pare că fenomenul este unic în ultimul deceniu. Momentele cumplite au fost înspăimântătoare pentru locuitorii din zonă, care au văzut cum zece case au fost distruse complet de puterea distructivă a furtunii.
Astăzi, la patru ani de la acele momente teribile, comunitatea din Dragalina și cea din împrejurimi continuă să se recupereze și să își refacă viața. Chiar dacă impactul furtunii a fost devastator, oamenii din zonă s-au mobilizat rapid și au început să lucreze la reconstrucția caselor și la îmbunătățirea infrastructurii din zonă.
Primele echipaje de urgenţă au fost chemate pentru a salva călătorii dintr-un autocar spulberat de vânt în zona localităţii Drajna. Vântul l-a scos de pe şosea şi l-a răsturnat pe câmp. Mai multe persoane aflate pe A2, în zonă, au povestitmomentele de spaimă pe care le-au trăit ei şi ceilalţi şoferi.
Conform meteorologilor ANM, Tornada de la Drajna a luat naștere când un front atmosferic rece a pătruns în România prin Oltenița în cursul dimineții și s-a ciocnit cu unul foarte cald. Din cauza temperaturilor ridicate, norii cumulonimbus s-au dezvoltat foarte mult, atingând o înălțime de 13-14 kilometri.
Norii cumulonimbus sunt nori de furtună, formați din vapori de apă sub acțiunea unui vânt ascendent. Aceștia înmagazinează un volum mare de apă, care la un moment dat cade sub formă de precipitații, apărând un puternic curent descendent, care poate intra în rotație cu aerul cald. Astfel, apare un fuior sau pâlnie la baza norului, care coboară și atinge solul, producând o tornadă.