În timp ce în Spitalul pentru Copii “Sfânta Maria” din Iaşi medicii reușesc să replanteze membre amputate în accidente și să redea bucuria familiilor, la Călărași, cadrele medicale ale Spitalului Județean de Urgență dau cu stângul în dreptul. O banală operație de apendicită s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru un copil de 8 ani și familia acestuia. Din păcate, cazul nu este unul izolat.
Ajuns cu dureri crunte la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU Călărași în noaptea de miercuri, 11 ianuarie, un copil de 8 ani din comuna Ștefan Vodă, județul Călărași, a fost la un pas de moarte, după ce medicul de gardă i-a consultat, a fost diagnostic cu exces alimentar. După consult, a fost trimis acasă. A primit o rețetă cu Espumisan și Debridat, medicamentație specifică tulburărilor gastro-intestinale.
Pentru că starea de sănătate a acestuia se înrăutățea, Ștefan Călin, tatăl băiatului a mers, din nou, la UPU Călărași în ziua de vineri, 13 ianuarie, pentru a insista asupra situației. Ghinion sau noroc, a nimerit pe tura aceluiași doctor care l-a consultat și în prima noapte când a început să se simtă rău.
După ce a fost internat și consultat amănunțit, medicii din Călărași și-au dat seama că este vorba, de fapt, despre o apendicită și au fost nevoiți să îl opereze de urgență. Pentru că operația a fost efectuată într-un stadiu avansat de apendicită, starea copilului nu s-a îmbunătățit. La insistențele familiei, băiatul a fost mutat în spitalul Marie Curie din Capitală. Acolo, a fost operat pentru a doua oară, tot de apendicită.
“Vă rog să mă credeți că am fost terorizată. Duci un copil sănătos… Am fost miercuri seara la Urgențe. I s-a administrat o perfuzie, au zis că are exces de mâncare, i-a dat Espumisan, Debridat și Enterol. Am rugat-o pe maică-sa să se ducă la spital. După ce l-a scos din operație, părinții au stat acolo. L-a operat, sâmbătă: “burta…burta”, l-a durut burta, am plecat eu duminică la el, era străveziu, culoare ca de mort.
I-am spus doamnei doctor, dacă nu sunt șanse, să-l trimitem în București. Luni l-a trimis la București. I-au făcut o a doua operație. Ceva intestine afectate de infecție, umflat în burtă. I s-a administrat o endoscopie nazală care i-a tras infecția. Deci, ce-am văzut…ieșea de zici că e carne putredă din el, așa se vedea pe furtun. A stat 11 zile nemâncat.” – povestește Silvia Munteanu, bunica lui Robert Valentin Călin.
Tatăl băiatului spune că toată vina este a doctorei care l-a văzut și nu a știu cum să procedeze. Medicul Oancea din spitalul Marie Curie a ținut permanent legătura cu doctora Zamfir din Călărași care l-a operat.
“Am ajuns la spital, băiatul a primit o perfuzie și a fost consultat de doctora Cotic în noaptea de miercuri, 11 ianuarie. “Dacă îl lasă burta, mergeți acasă.” a spus medicul. I-a luat sânge pentru analiza, nu mi-a spus nimic, nici dacă e de bine, nici dacă e de rău. S-a terminat perfuzia și am coborât la etajul I pentru consult. L-a apăsat pe burtă, în mai multe zone. Când l-a apăsat în partea dreaptă, copilul a zis că îl doare, iar medicul i-a spus că este îmbalonat. A primit o rețetă și a zis: “Dacă nu elimină gazele din stomac cu pastilele astea, veniți înapoi cu el.”
Vineri m-a sunat soacră-mea, că îi este rău la băiat și că nu mai poate să meargă cu piciorul drept, că îl doare burta. Eu eram la muncă, a ajuns fosta mea soție, maică-sa la spital. L-a internat și l-a operat la urgență. După ce l-a operat, duminică a venit soacră-mea, la el, la spital și a văzut că este schimbat. Luni de dimineață a venit doamna doctoră și-mi zice: “Tăticule, pleci la București, la domnul doctor Oancea, pentru reoperare. Dacă îl reoperăm la Călărași, nu îl ține mult la Terapie Intensivă, îl ține o zi și o noapte și îl dă pe salon.”
După ce a fost reoperat la București, Robert a stat la Terapie Intensivă aproape o săptămână.
“S-a greșit la Călărași. Când l-au operat și i-au făcut operația foarte mare, nu l-au curățat cum trebuie. A rămas infecție pe intestine pe care i-au eliminat-o, aici, la București. El când a ajuns la spital a avut apendicita putredă în el, adică spartă. Voi merge la Colegiul Medicilor pentru a semnala situația, am să-i fac o plângere pentru ce s-a întâmplat.” a mai precizat Ștefan Călin, tatăl copilului.
În încercarea noastră de a obține un punct de vedere din partea doamnei doctor Cotic Veronica, aceasta spune că nu-și mai amintește despre ce este vorba, dat fiind numărul mare de consultații pe care le-a făcut în ultima vreme. Ne-a recomandat să transmitem o solicitare în scris către conducerea Spitalului Județean Călărași pentru a primi un răspuns punctual.
Mâine, 25 ianuarie, Robert va fi externat din spital și va putea merge, în sfârșit, acasă. Este așteptat de familie. Ștefan, tatăl copilului este liniștit și se bucură că a putut trece peste tot ce s-a întâmplat. Greul încă nu a trecut.
Familia lui Robert trăiește de peste 13 ani în curtea lui Gelu Timofte, un sportiv din localitate, stabilit în Cipru, care le-a permis acestora, din bunăvoință, să stea în casa lui. Au ajuns aici după ce Silvia, bunica lui Robert a divorțat de bărbat și Ștefan, tatăl lui Robert s-a despărțit de soția sa, care s-a mutat la oraș, unde și-a refăcut viața și a dat naștere altor doi copii. Nu s-au despărțit cu forme legale, încă țin legătura de dragul copiilor pe care amândoi îi iubesc. Copiii Silviei Munteanu, o fată și un băiat, sunt de vârsta cu Robert și David.
Casa în care stau este formată din două încăperi. Acolo locuiesc șapte suflete. Acolo trăiește Robert cu fratele sau, tatăl lor, bunica Silvia Munteanu cu concubinul ei, și cei doi copii pe care cei din urmă îi au. Un pat așezat lângă soba de pământ, proaspăt lipită, pe care fierbe o oală cu apă și o canapea așezată în fața ușii. Acolo este acasă, pentru toți. Bunica Silvia muncește cu ziua prin comună, tatăl băiatului lucra la o firmă, aproape de București.
În șopron e frig. Cu mâncare se descurcă cum pot. Au primit un porc în perioada Crăciunului de la viceprimarul din comună. Când i-am vizitat noi, cei mici au fost la joacă și s-au întors când s-a lăsat seara. Au fost cu câinele, la plimbare, pe câmp. S-au așezat în pat și au ascultat discuția noastră în timp ce au ciugulit dintr-o pară.
Au primit de la proprietarul casei o suprafață de teren intravilan din curte unde locuiesc să-și ridice o căsuță, dar nu au bani.