Connect with us

Știri

Operat de apendicită la Spitalul din Călărași, Robert, un copil de 8 ani a fost la un pas de moarte

Published

on

În timp ce în Spitalul pentru Copii “Sfânta Maria” din Iaşi medicii reușesc să replanteze membre amputate în accidente și să redea bucuria familiilor, la Călărași, cadrele medicale ale Spitalului Județean de Urgență dau cu stângul în dreptul. O banală operație de apendicită s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru un copil de 8 ani și familia acestuia. Din păcate, cazul nu este unul izolat.

Ajuns cu dureri crunte la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU Călărași în noaptea de miercuri, 11 ianuarie, un copil de 8 ani din comuna Ștefan Vodă,  județul Călărași, a fost la un pas de moarte, după ce medicul de gardă i-a consultat, a fost diagnostic cu exces alimentar. După consult, a fost trimis acasă. A primit o rețetă cu Espumisan și Debridat, medicamentație specifică tulburărilor gastro-intestinale.

Pentru că starea de sănătate a acestuia se înrăutățea, Ștefan Călin, tatăl băiatului a mers, din nou, la UPU Călărași în ziua de vineri, 13 ianuarie, pentru a insista asupra situației. Ghinion sau noroc, a nimerit pe tura aceluiași doctor care l-a consultat și în prima noapte când a început să se simtă rău.

După ce a fost internat și consultat amănunțit, medicii din Călărași și-au dat seama că este vorba, de fapt, despre o apendicită și au fost nevoiți să îl opereze de urgență. Pentru că operația a fost efectuată într-un stadiu avansat de apendicită, starea copilului nu s-a îmbunătățit. La insistențele familiei, băiatul a fost mutat în spitalul Marie Curie din Capitală. Acolo, a fost operat pentru a doua oară, tot de apendicită.

“Vă rog să mă credeți că am fost terorizată. Duci un copil sănătos… Am fost miercuri seara la Urgențe. I s-a administrat o perfuzie, au zis că are exces de mâncare, i-a dat Espumisan, Debridat și Enterol. Am rugat-o pe maică-sa să se ducă la spital. După ce l-a scos din operație, părinții au stat acolo. L-a operat, sâmbătă: “burta…burta”, l-a durut burta, am plecat eu duminică la el, era străveziu, culoare ca de mort.

I-am spus doamnei doctor, dacă nu sunt șanse, să-l trimitem în București. Luni l-a trimis la București. I-au făcut o a doua operație. Ceva intestine afectate de infecție, umflat în burtă. I s-a administrat o endoscopie nazală care i-a tras infecția. Deci, ce-am văzut…ieșea de zici că e carne putredă din el, așa se vedea pe furtun. A stat 11 zile nemâncat.” – povestește Silvia Munteanu, bunica lui Robert Valentin Călin.

Tatăl băiatului spune că toată vina este a doctorei care l-a văzut și nu a știu cum să procedeze. Medicul Oancea din spitalul Marie Curie a ținut permanent legătura cu doctora Zamfir din Călărași care l-a operat.

“Am ajuns la spital, băiatul a primit o perfuzie și a fost consultat de doctora Cotic în noaptea de miercuri, 11 ianuarie. “Dacă îl lasă burta, mergeți acasă.” a spus medicul. I-a luat sânge pentru analiza, nu mi-a spus nimic, nici dacă e de bine, nici dacă e de rău. S-a terminat perfuzia și am coborât la etajul I pentru consult. L-a apăsat pe burtă, în mai multe zone. Când l-a apăsat în partea dreaptă, copilul a zis că îl doare, iar medicul i-a spus că este îmbalonat. A primit o rețetă și a zis: “Dacă nu elimină gazele din stomac cu pastilele astea, veniți înapoi cu el.”

Vineri m-a sunat soacră-mea, că îi este rău la băiat și că nu mai poate să meargă cu piciorul drept, că îl doare burta. Eu eram la muncă, a ajuns fosta mea soție, maică-sa la spital. L-a internat și l-a operat la urgență. După ce l-a operat, duminică a venit soacră-mea, la el, la spital și a văzut că este schimbat. Luni de dimineață a venit doamna doctoră și-mi zice: “Tăticule, pleci la București, la domnul doctor Oancea, pentru reoperare. Dacă îl reoperăm la Călărași, nu îl ține mult la Terapie Intensivă, îl ține o zi și o noapte și îl dă pe salon.”

Advertisement

După ce a fost reoperat la București, Robert a stat la Terapie Intensivă aproape o săptămână.

“S-a greșit la Călărași. Când l-au operat și i-au făcut operația foarte mare, nu l-au curățat cum trebuie. A rămas infecție pe intestine pe care i-au eliminat-o, aici, la București. El când a ajuns la spital a avut apendicita putredă în el, adică spartă. Voi merge la Colegiul Medicilor pentru a semnala situația, am să-i fac o plângere pentru ce s-a întâmplat.” a mai precizat Ștefan Călin, tatăl copilului.

În încercarea noastră de a obține un punct de vedere din partea doamnei doctor Cotic Veronica, aceasta spune că nu-și mai amintește despre ce este vorba, dat fiind numărul mare de consultații pe care le-a făcut în ultima vreme. Ne-a recomandat să transmitem o solicitare în scris către conducerea Spitalului Județean Călărași pentru a primi un răspuns punctual.

Mâine, 25 ianuarie, Robert va fi externat din spital și va putea merge, în sfârșit, acasă. Este așteptat de familie. Ștefan, tatăl copilului este liniștit și se bucură că a putut trece peste tot ce s-a întâmplat.  Greul încă nu a trecut.

Familia lui Robert trăiește de peste 13 ani în curtea lui Gelu Timofte, un sportiv din localitate, stabilit în Cipru, care le-a permis acestora, din bunăvoință, să stea în casa lui. Au ajuns aici după ce Silvia, bunica lui Robert a divorțat de bărbat și Ștefan, tatăl lui Robert s-a despărțit de soția sa, care s-a mutat la oraș, unde și-a refăcut viața și a dat naștere altor doi copii. Nu s-au despărțit cu forme legale, încă țin legătura de dragul copiilor pe care amândoi îi iubesc. Copiii Silviei Munteanu, o fată și un băiat, sunt de vârsta cu Robert și David.

Casa în care stau este formată din două încăperi. Acolo locuiesc șapte suflete. Acolo trăiește Robert cu fratele sau, tatăl lor, bunica Silvia Munteanu cu concubinul ei, și cei doi copii pe care cei din urmă îi au. Un pat așezat lângă soba de pământ, proaspăt lipită, pe care fierbe o oală cu apă și o canapea așezată în fața ușii. Acolo este acasă, pentru toți. Bunica Silvia muncește cu ziua prin comună, tatăl băiatului lucra la o firmă, aproape de București.

În șopron e frig. Cu mâncare se descurcă cum pot. Au primit un porc în perioada Crăciunului de la viceprimarul din comună. Când i-am vizitat noi, cei mici au fost la joacă și s-au întors când s-a lăsat seara. Au fost cu câinele, la plimbare, pe câmp. S-au așezat în pat și au ascultat discuția noastră în timp ce au ciugulit dintr-o pară.

Au primit de la proprietarul casei o suprafață de teren intravilan din curte unde locuiesc să-și ridice o căsuță, dar nu au bani.

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Știri

Jandarmii călărășeni, pregătiți pentru asigurarea ordinii publice la „Zilele Municipiului Călărași”. Ce recomandări au aceștia pentru cetățeni

Published

on

By

În perioada 21-22 septembrie 2024, cu ocazia „Zilelor Municipiului Călărași”, când orașul va sărbători 429 de ani de atestare documentară, jandarmii călărășeni vor asigura măsurile de ordine publică pentru desfășurarea în siguranță a evenimentelor. Aceștia au anunțat într-un videoclip publicat vineri, 20 septembrie, pe pagina oficială de Facebook a Jandarmeriei Călărași, participarea lor la manifestări cu un moment special dedicat comunității locale.

Unul dintre punctele de atracție va fi prezența echipajelor ecvestre și a jandarmilor îmbrăcați în uniforme de epocă, care vor oferi spectatorilor o incursiune inedită în istoria și tradiția Jandarmeriei Române. Această inițiativă își propune să aducă mai aproape de comunitate valorile și simbolurile jandarmeriei, în cadrul unei sărbători dedicate orașului și locuitorilor săi.

Măsuri sporite de siguranță

Pentru a se asigura că toți participanții vor petrece într-un climat de siguranță, jandarmii vor fi prezenți în toate zonele de desfășurare a evenimentelor cu public numeros. De asemenea, aceștia au transmis câteva recomandări importante pentru cetățeni, menite să contribuie la evitarea incidentelor neplăcute:

– Respectați indicațiile organizatorilor și ale forțelor de ordine.
– Adoptați un comportament civilizat și respectuos față de ceilalți participanți.
– Acordați atenție sporită bunurilor personale, mai ales în zonele aglomerate.
– Supravegheați îndeaproape copiii care vă însoțesc.
– Evitați implicarea în conflicte de orice natură.
– Dacă sunteți martori la fapte antisociale sau victime ale unei infracțiuni, adresați-vă celui mai apropiat echipaj de jandarmi sau apelați numărul de urgență „112”.

Sursă: Facebook Jandarmeria Călărași

Jandarmeria Călărași subliniază că obiectivul principal al lor este ca evenimentul să se desfășoare în cele mai bune condiții și să fie o experiență plăcută pentru toți participanții. În plus, siguranța cetățenilor rămâne o prioritate absolută pentru jandarmi în timpul desfășurării acestei sărbători anuale.

Continue Reading

La zi

Cod Galben de vânt puternic emis pentru județul Călărași: rafale de până la 65 km/h

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis că județul Călărași se află sub avertiment de Cod Galben – intensificări ale vântului, valabil în data de 20 septembrie 2024, în intervalul orar 10:00 – 23:00. În această perioadă, vântul va atinge viteze semnificative, cu rafale cuprinse între 50 și 55 km/h, iar temporar pot fi înregistrate rafale de până la 60-65 km/h.

Locuitorii județului sunt sfătuiți să ia măsuri de precauție, în special în zonele deschise sau în apropierea clădirilor cu elemente instabile, pentru a preveni eventuale accidente cauzate de obiectele luate de vânt. De asemenea, ISU Călărași recomandă limitarea deplasărilor în acest interval și evitarea parcurgerii zonelor împădurite sau cu arbori care ar putea fi doborâți.

Autoritățile sunt pregătite să intervină în caz de urgență, iar cetățenii sunt îndemnați să raporteze eventualele incidente provocate de vântul puternic la numărul unic de urgență 112. Totodată, ISU recomandă să se evite parcarea autovehiculelor sub copaci sau lângă construcții cu risc de desprindere a unor elemente, cum ar fi acoperișuri sau panouri publicitare.

Avertizarea este valabilă pentru întreg județul Călărași și alte zone afectate de condiții similare, iar autoritățile vor continua monitorizarea situației meteorologice pentru a lua măsuri suplimentare dacă va fi necesar.

Continue Reading

Știri

Elevii din Călărași au susținut testările inițiale la Limba Română și Matematică pentru Evaluarea Națională 2025. Scopul lucrărilor

Published

on

Elevii de clasa a VIII-a din județul Călărași au participat pe 18 și 19 septembrie 2024 la testările inițiale organizate de Inspectoratul Școlar Județean Călărași. Aceste testări, desfășurate sub forma unui examen, au rolul de a evalua nivelul de pregătire al elevilor înainte de examenul de Evaluare Națională de la finalul anului școlar. Profesorii vor folosi rezultatele acestor teste pentru a stabili planuri de îmbunătățire și programe remediale care să ajute elevii să obțină rezultate mai bune la probele finale, potrivit Edupedu

Conform Inspectoratului Școlar Județean, testele au fost organizate în condiții similare unui examen, pentru a familiariza elevii cu atmosfera și regulile de desfășurare a Evaluării Naționale. Deși aceste teste inițiale nu au fost o simulare oficială, ele au evaluat cunoștințele acumulate de elevi în anii anteriori de învățământ gimnazial.

Lucrările elevilor vor fi corectate de către profesorii de la clasă, iar rezultatele vor fi ulterior centralizate. „Le corectează profesorii de la clasă, ei interpretează rezultatele, noi vom centraliza tot ce primim din școli. În funcție de rezultate, de specificul școlilor și de încadrarea la clasă pentru disciplinele limba română și matematică, vom desfășura diferite activități (alte simulări, inspecții cu focusare pe activitățile remediale)”, precizează inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor pentru Edupedu

Proba la Limba și Literatura Română

Prima probă a testării inițiale a avut loc miercuri, 18 septembrie, la Limba și Literatura Română, între orele 11:00 și 13:00. Subiectele au fost construite pe baza textelor literare și non-literare, iar elevii au trebuit să rezolve cerințe de interpretare, înțelegere și analiză. Unul dintre textele literare a fost „Lunea altfel” de Alex Moldovan, iar cel non-literar a fost un extras din Statutul elevului.

Elevii au fost solicitați să realizeze caracterizarea unui personaj, să compare cele două texte și să își exprime opinia asupra importanței respectării regulilor. În plus, subiectele au inclus exerciții gramaticale care au testat cunoștințele despre diftongi și corectarea greșelilor de exprimare. De asemenea, elevii au redactat un rezumat al textului literar, într-un spațiu limitat între 80 și 120 de cuvinte.

Proba la Matematică

Joi, 19 septembrie, elevii au susținut proba la Matematică. Aceasta a fost structurată pe trei secțiuni: întrebări de tip grilă, geometrie și trigonometrie, precum și probleme de dificultate ridicată. Prima parte a testului a inclus întrebări cu răspunsuri multiple, însă elevii au trebuit să justifice alegerea fiecărui răspuns corect, prin scrierea rezolvării complete.

Inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor a explicat pentru sursa citată anterior că testele au fost concepute pentru a evalua nu doar cunoștințele teoretice, ci și capacitatea elevilor de a aplica aceste cunoștințe în mod logic. Partea de geometrie a inclus calcule ale unghiurilor și segmentelor în diferite figuri geometrice, în timp ce ultima secțiune a testului a vizat probleme complexe care au cerut soluționarea creativă și rațională.

Simularea Evaluării Naționale în martie 2025

Pe lângă aceste teste inițiale, Ministerul Educației va organiza și simularea oficială a examenului de Evaluare Națională în martie 2025. Aceasta va include probele la Limba Română, Matematică și, acolo unde este cazul, Limba Maternă. Calendarul simulării este următorul:

  • 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor.

Simularea din martie va fi o oportunitate pentru elevi de a-și testa cunoștințele și de a se familiariza cu formatul examenului final, înainte de Evaluarea Națională din vară. Rezultatele obținute atât la testările inițiale, cât și la simulare, vor ajuta profesorii să adapteze strategiile de predare și pregătire, asigurându-se că fiecare elev are șanse maxime să obțină rezultatele dorite la examen.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate