Connect with us

Știri

Operat de apendicită la Spitalul din Călărași, Robert, un copil de 8 ani a fost la un pas de moarte

Published

on

În timp ce în Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi medicii reușesc să replanteze membre amputate în accidente și să redea bucuria familiilor, la Călărași, cadrele medicale ale Spitalului Județean de Urgență dau cu stângul în dreptul. O banală operație de apendicită s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru un copil de 8 ani și familia acestuia. Din păcate, cazul nu este unul izolat.

Ajuns cu dureri crunte la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU Călărași în noaptea de miercuri, 11 ianuarie, un copil de 8 ani din comuna Ștefan Vodă,  județul Călărași, a fost la un pas de moarte, după ce medicul de gardă i-a consultat, a fost diagnostic cu exces alimentar. După consult, a fost trimis acasă. A primit o rețetă cu Espumisan și Debridat, medicamentație specifică tulburărilor gastro-intestinale.

Pentru că starea de sănătate a acestuia se înrăutățea, Ștefan Călin, tatăl băiatului a mers, din nou, la UPU Călărași în ziua de vineri, 13 ianuarie, pentru a insista asupra situației. Ghinion sau noroc, a nimerit pe tura aceluiași doctor care l-a consultat și în prima noapte când a început să se simtă rău.

După ce a fost internat și consultat amănunțit, medicii din Călărași și-au dat seama că este vorba, de fapt, despre o apendicită și au fost nevoiți să îl opereze de urgență. Pentru că operația a fost efectuată într-un stadiu avansat de apendicită, starea copilului nu s-a îmbunătățit. La insistențele familiei, băiatul a fost mutat în spitalul Marie Curie din Capitală. Acolo, a fost operat pentru a doua oară, tot de apendicită.

„Vă rog să mă credeți că am fost terorizată. Duci un copil sănătos… Am fost miercuri seara la Urgențe. I s-a administrat o perfuzie, au zis că are exces de mâncare, i-a dat Espumisan, Debridat și Enterol. Am rugat-o pe maică-sa să se ducă la spital. După ce l-a scos din operație, părinții au stat acolo. L-a operat, sâmbătă: „burta…burta”, l-a durut burta, am plecat eu duminică la el, era străveziu, culoare ca de mort.

I-am spus doamnei doctor, dacă nu sunt șanse, să-l trimitem în București. Luni l-a trimis la București. I-au făcut o a doua operație. Ceva intestine afectate de infecție, umflat în burtă. I s-a administrat o endoscopie nazală care i-a tras infecția. Deci, ce-am văzut…ieșea de zici că e carne putredă din el, așa se vedea pe furtun. A stat 11 zile nemâncat.” – povestește Silvia Munteanu, bunica lui Robert Valentin Călin.

Tatăl băiatului spune că toată vina este a doctorei care l-a văzut și nu a știu cum să procedeze. Medicul Oancea din spitalul Marie Curie a ținut permanent legătura cu doctora Zamfir din Călărași care l-a operat.

„Am ajuns la spital, băiatul a primit o perfuzie și a fost consultat de doctora Cotic în noaptea de miercuri, 11 ianuarie. „Dacă îl lasă burta, mergeți acasă.” a spus medicul. I-a luat sânge pentru analiza, nu mi-a spus nimic, nici dacă e de bine, nici dacă e de rău. S-a terminat perfuzia și am coborât la etajul I pentru consult. L-a apăsat pe burtă, în mai multe zone. Când l-a apăsat în partea dreaptă, copilul a zis că îl doare, iar medicul i-a spus că este îmbalonat. A primit o rețetă și a zis: „Dacă nu elimină gazele din stomac cu pastilele astea, veniți înapoi cu el.”

Vineri m-a sunat soacră-mea, că îi este rău la băiat și că nu mai poate să meargă cu piciorul drept, că îl doare burta. Eu eram la muncă, a ajuns fosta mea soție, maică-sa la spital. L-a internat și l-a operat la urgență. După ce l-a operat, duminică a venit soacră-mea, la el, la spital și a văzut că este schimbat. Luni de dimineață a venit doamna doctoră și-mi zice: „Tăticule, pleci la București, la domnul doctor Oancea, pentru reoperare. Dacă îl reoperăm la Călărași, nu îl ține mult la Terapie Intensivă, îl ține o zi și o noapte și îl dă pe salon.”

După ce a fost reoperat la București, Robert a stat la Terapie Intensivă aproape o săptămână.

„S-a greșit la Călărași. Când l-au operat și i-au făcut operația foarte mare, nu l-au curățat cum trebuie. A rămas infecție pe intestine pe care i-au eliminat-o, aici, la București. El când a ajuns la spital a avut apendicita putredă în el, adică spartă. Voi merge la Colegiul Medicilor pentru a semnala situația, am să-i fac o plângere pentru ce s-a întâmplat.” a mai precizat Ștefan Călin, tatăl copilului.

În încercarea noastră de a obține un punct de vedere din partea doamnei doctor Cotic Veronica, aceasta spune că nu-și mai amintește despre ce este vorba, dat fiind numărul mare de consultații pe care le-a făcut în ultima vreme. Ne-a recomandat să transmitem o solicitare în scris către conducerea Spitalului Județean Călărași pentru a primi un răspuns punctual.

Mâine, 25 ianuarie, Robert va fi externat din spital și va putea merge, în sfârșit, acasă. Este așteptat de familie. Ștefan, tatăl copilului este liniștit și se bucură că a putut trece peste tot ce s-a întâmplat.  Greul încă nu a trecut.

Familia lui Robert trăiește de peste 13 ani în curtea lui Gelu Timofte, un sportiv din localitate, stabilit în Cipru, care le-a permis acestora, din bunăvoință, să stea în casa lui. Au ajuns aici după ce Silvia, bunica lui Robert a divorțat de bărbat și Ștefan, tatăl lui Robert s-a despărțit de soția sa, care s-a mutat la oraș, unde și-a refăcut viața și a dat naștere altor doi copii. Nu s-au despărțit cu forme legale, încă țin legătura de dragul copiilor pe care amândoi îi iubesc. Copiii Silviei Munteanu, o fată și un băiat, sunt de vârsta cu Robert și David.

Casa în care stau este formată din două încăperi. Acolo locuiesc șapte suflete. Acolo trăiește Robert cu fratele sau, tatăl lor, bunica Silvia Munteanu cu concubinul ei, și cei doi copii pe care cei din urmă îi au. Un pat așezat lângă soba de pământ, proaspăt lipită, pe care fierbe o oală cu apă și o canapea așezată în fața ușii. Acolo este acasă, pentru toți. Bunica Silvia muncește cu ziua prin comună, tatăl băiatului lucra la o firmă, aproape de București.

În șopron e frig. Cu mâncare se descurcă cum pot. Au primit un porc în perioada Crăciunului de la viceprimarul din comună. Când i-am vizitat noi, cei mici au fost la joacă și s-au întors când s-a lăsat seara. Au fost cu câinele, la plimbare, pe câmp. S-au așezat în pat și au ascultat discuția noastră în timp ce au ciugulit dintr-o pară.

Au primit de la proprietarul casei o suprafață de teren intravilan din curte unde locuiesc să-și ridice o căsuță, dar nu au bani.

 

 

 

 

 

 

Știri

A fost prin hoțul care a furat banii din aparatul de cafea

Published

on

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au reținut un bărbat bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

În noaptea producerii faptelor, polițiștii locali au identificat doi minori care au fost luați drept principali suspecți, însă cercetările efectuate au stabilit că făptașul este, de fapt, un bărbat de 39 de ani din oraș, care a sustras cutia cu bani și s-a făcut nevăzut.

La data de 05 februarie a.c., persoane necunoscute au sustras caseta monetară dintr-un dozator de lapte, din municipiul Călărași, pe care ulterior, au abandonat-o la o distanță de aproximativ 300 de metri.

În urma investigațiilor efectuate, la data de 07 februarie a.c., polițiștii au identificat autorul, acesta fiind un bărbat, în vârstă de 39 de ani, din municipiul Călărași.

Față de persoana în cauză a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Continue Reading

Știri

Poliția Călărași, statisticile anului 2022: 15.579 de intervenții și 3.610 permise de conducere auto reținute

Published

on

Poliția Călărași, statisticile anului 2022: 15.579 de intervenții și 3.610 permise de conducere auto reținute

Activitatea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în anul 2022, a avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, precum și destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale.

De asemenea, polițiștii au avut în atenție asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc și în anul 2023.

Urmărind permanent evoluţia situaţiei operative, necesitatea prevenirii şi combaterii fenomenelor infracţional  şi contravenţional, crearea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe teritoriul judeţului, menţinerea stării de legalitate în localităţile urbane şi rurale, în cursul anului 2022, s-au organizat 44 de razii,  240  de acţiuni cu efective lărgite și 1.205 controale.

Din totalul de 15.579 de intervenții, 5.328 au fost din mediul urban şi 10.251 în mediul rural.

În anul 2022, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfășurat acțiuni în domeniul combaterii evaziunii fiscale, prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse contrafăcute, precum și pentru prevenirea fraudelor în domeniul achizițiilor publice și în domeniul spălării banilor.

Au fost organizate și executate 134 de acțiuni pe linia combaterii evaziunii fiscale, prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse contrafăcute, precum și pentru prevenirea fraudelor în domeniul achizițiilor publice și în domeniul spălării banilor, fiind efectuate 215 percheziții domiciliare, puse în executare 28 de mandate de aducere și dispuse 17 măsuri preventive, iar valoarea prejudiciilor recuperate este de 6.138.380 de lei.

Totodată, au existat 156 de sesizări din oficiu în anul 2022, cu privire la săvârșirea de infracțiuni (contrabandă, punere în circulație produse contrafăcute, evaziune fiscală, spălarea banilor, alte domenii) și ridicate 1.400.920 țigarete.

În urma acțiunilor organizate, au fost aplicate în total 153 de amenzi contravenționale, în valoare de 435.800 de lei.

În anul 2022, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, toate infracțiunile de mare violență înregistrate au fost soluționate.

Polițiștii criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași s-au deplasat pentru cercetarea la faţa locului la 2.761 de evenimente, fiind descoperite şi ridicate 156 de urme, de diferite categorii.

Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 70 de persoane.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat 135 de controale la persoane fizice şi juridice și 30 de măsuri de anulare a dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții dispuse față de titulari.

De asemenea, au indisponibilizat 27 de arme de foc, 538 de bucăți muniție și 53.644 de litri deşeuri periculoase.

În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2022, au fost emise 142 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 39 în mediul urban şi 103 în mediul rural.

Ca structură antrenată special pentru a acţiona independent sau în colaborare cu alte forţe de menţinere a ordinii și siguranței publice, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor urmăriţi, efectivele Serviciului pentru Acţiuni Speciale au participat la 65 de percheziții domiciliare, 46 de mandate executate și 163 de misiuni de escortă a persoanelor arestate.

Pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară, prevenirea victimizării minorilor, siguranţa în unităţile de învăţământ și a delincvenţei juvenile sunt preocupări primordiale în fiecare an şcolar.

Au fost efectuate 68 de activități de prevenire, însumând 3.480 de beneficiari.

În incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, în anul 2022, la nivelul județului Călărași, au fost înregistrate 51 de fapte de natură penală.

Una dintre cele mai importante și eficiente resurse în cadrul unei instituții este cea umană, urmărindu-se astfel, pe parcursul întregului an, realizarea unui management responsabil și eficient, în scopul îndeplinirii unor obiective esențiale în cadrul instituției, procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute fiind de 77,69.

Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a gradului de victimizare, la nivelul inspectoratului au fost puse în aplicare planuri de măsuri, urmărindu-se combaterea cu fermitate a principalelor cauze generatoare ale accidentelor.

Serviciului Rutier a organizat şi coordonat 616 acțiuni, iar în cadrul activităților desfășurate

au fost constatate și sancționate 33.654 de abateri la regimul circulației, fiind reținute 3.610 permise de conducere auto și retrase până la remedierea deficiențelor constatate 1.136 certificate de înmatriculare.

Comparativ cu anul trecut, în perioada anul 2022, se înregistrează scăderi la toții indicatorii în cazul accidentelor grave 43 (-20), persoane decedate 24 (-1) și  persoane rănite grav 31  (-10).

În perioada de referință, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză, neacordarea priorității de trecere vehiculelor și conducere fără permis.

Tot ca rezultat al activitaţilor desfăşurate, au fost descoperite/sesizate 678 de fapte penale, dintre care 402 la regimul circulaţiei şi 276 de altă natură.

În perioada supusă analizei, poliţiştii de proximitate au descoperit în flagrant delict 55 de infracțiuni, au soluționat 264 de dosare penale și 515 petiții.

Pe parcursul anului 2022, au fost primite şi soluţionate 29.030 de cereri pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice şi juridice.

Biroul Pregătire Profesională are ca principale atribuții coordonarea, monitorizarea și evaluarea pregătirii de specialitate și a celei din domeniul intervenției polițienești, respectiv pregătire tactică, pregătire în domeniul educației fizice și autoapărării, în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare și al conducerii autovehiculelor de serviciu.

Au fost efectuate 128 de activități în domeniul tacticii polițienești și de pregătire fizică și autoapărare, precum și 41 de sesiuni de tragere. De asemenea, 228 de polițiști au participat la activitățile de conducere defensive.

Biroul pentru Protecția Animalelor este structura de specialitate cu competență în domeniul activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională și penală care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol.

În cursul anului 2022, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au soluționat 90 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale și au efectuat investigații în cadrul a 38 de dosare penale. Totodată, au fost aplicate 97 de sacțiuni contravenționale și întocmite 9 ordine de  plasare în adăpost a unor animale.

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliţiei, în condiţiile în care, acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.

În perioada supusă analizei, au fost sesizate 42 de infracţiuni  și a fost confiscată cantitatea de 172,84 m3 de material lemnos.

Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 105 sancțiuni contravenționale la O.U.G. 23/2008, în valoare de 1.850.000 de lei.

De asemenea, au fost executate, în sistem integrat, acţiuni şi controale, reușindu-se confiscarea a 822,35 kilograme de pește.

Au fost dispuse de către organele judiciare 342 de măsuri de supraveghere judiciară, dintre care 284 reprezentând măsuri de supraveghere prin control judiciar şi 58 de măsuri de arest la domiciliu.

La data de 09.12.2022 a fost semnat contractul de lucrări de construcții  aferente proiectului de investiții Reabilitare termică și creșterea eficienței energetice a clădirii cu destinația sediu a Poliției Municipiului Oltenița, în cadrul Programului Operațional Regional (POR), iar lucrările au demarat la data de 27.12.2022, valoarea proiectului fiind de 9.243.076,96 lei.

De asemenea, a fost depusă cererea de finanțare în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), titlul proiectului fiind Renovarea energetică aprofundată a clădirii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

La data de 15.12.2022 a fost semnat contractul de finanțare, valoarea proiectului fiind de 12.278.395,25 lei.

În anul 2022, au fost efectuate lucrări de reparații și de întreținere la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, la Poliția Orașului Budești și la posturile de poliție  Borcea, Ciocănești, Cuza Vodă, Dichiseni, Dor Mărunt, Dorobanțu, Dragoș Vodă, Frăsinet, Grădiștea, Independența, Luica, Modelu, Ulmu, Valea Argovei.

Pentru anul 2023, creșterea siguranței cetățeanului se menține ca fiind obiectivul principal al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Acțiunile viitoare vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranța stradală și rutieră.

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași va continua desfășurarea activităților în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative.

 

 

Continue Reading

Știri

Recomandări pentru circulația în condiții de iarnă

Published

on

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Pe DN3A, pe sectorul de drum Lehliu Gară – Perișoru, se circulă în condiții de iarnă, cu viscol puternic la sol și ninsoare.

Se recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată condițiilor de carosabil.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să se circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Continue Reading

Cele mai accesate articole