Connect with us

La zi

O nouă monedă apare în România. Ce semnificație are

Published

on

Sursa: bnr.ro

Banca Națională a României (BNR) a comunicat despre introducerea unei noi monede în circulație în țară, marcând un moment de referință în istoria sportului național. Această monedă, realizată din argint, este dedicată celebrării a 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice a României.

Moneda are o valoare nominală de 10 lei, fiind realizată din argint și având un tiraj maxim de 5.000 de exemplare.

Pe avers se găsește o reprezentare a diplomei conferite echipei de rugby a României în 1924, în urma câștigării primei medalii olimpice a țării noastre la Jocurile Olimpice de la Paris. De asemenea, sunt incluse inscripții specifice, precum “ROMÂNIA”, “10 LEI”, stema națională și anul emisiunii, “2024”.

Advertisement

Pe partea inversă a monedei, este prezentată o compoziție care pune în evidență o minge de rugby, echipa de rugby a României din 1924, împreună cu inscripțiile “PRIMA MEDALIE OLIMPICĂ A ROMÂNIEI – 1924” și “100 DE ANI”. Această reprezentare simbolică marchează importanța și impactul performanței sportivilor noștri asupra istoriei olimpice a României, potrivit bnr.ro.

Sursa: bnr.ro

Sursa: bnr.ro

Cum vor fi ambalate monedele

Monedele din argint vor fi împachetate în capsule transparente de metacrilat și vor fi însoțite de broșuri explicative și certificate de autenticitate. Aceste documente, redactate în limba română, engleză și franceză, vor certifica proveniența și autenticitatea monedelor, fiind semnate de către guvernatorul BNR și casierul central.

Prețul de vânzare pentru moneda inscripționată cu „Prima Medalie Olimpică a României” este de 500,00 lei, exclusiv TVA.

Monedele aniversare vor avea curs legal în întreaga Românie și vor fi accesibile prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Unde au dispărut bancnotele de 20 de lei

Advertisement

În anul 2021 a fost lansată o bancnotă cu valoarea nominală de 20 de lei, marcând un moment deosebit în istoria bancnotelor românești, deoarece este prima bancnotă de circulație care prezintă portretul unei femei. Această bancnotă ilustrează figura Ecaterinei Teodoroiu, remarcabila eroină a Primului Război Mondial, care s-a distins pe frontul de la Mărășești.

Au fost emise doar 30.000 de exemplare, fiind puse în circulație în sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României.
Bancnotele se regăsesc din ce în ce mai rar. Puțini le mai utilizează la cumpărături, iar cei care le dețin le vând la prețuri ridicate. Mulți le-au păstrat cu grijă, anticipând că vor dobândi o valoare deosebită în viitor.