Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat finalizarea lucrărilor la Promenada de pe malul Borcei, parte a unui proiect transfrontalier România-Bulgaria. Contribuția Primăriei Călărași la acest proiect a fost de 3 milioane de euro, fonduri destinate întăririi malurilor și îmbunătățirii navigabilității în zona transfrontalieră Călărași-Silistra.
„Promenada reprezintă un prim pas către dezvoltarea turismului pe malul Borcei și al Dunării, o zonă mult așteptată de locuitorii din Călărași și vizitatori. Plimbări plăcute tuturor!”, a transmis Marius Dulce.
Promenada, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași și municipalitatea Silistra din Bulgaria, a fost finanțată prin Programul Operațional Interreg V-a, cu un buget total de aproape 6 milioane de euro. Municipiul Călărași a contribuit cu cea mai mare parte din finanțare, 54,26%, adică peste 3,2 milioane de euro. Bulgarii au contribuit cu aproape 2 milioane de euro, în timp ce Consiliul Județean Călărași cu peste 700.000 de euro.
Partea municipiul Călărași
Proiectul include mai multe activități desfășurate de municipiul Călărași, cum ar fi execuția lucrărilor de apărare a malului stâng al Brațului Borcea pe toată lungimea promenadei și a aleilor pietonale, însumând aproximativ 350 de metri. De asemenea, s-a construit o gară fluvială modernă, realizată din metal și sticlă, precum și un ponton destinat ambarcațiunilor. În plus, au fost realizate amenajări exterioare, precum mobilier urban și s-au asigurat toate utilitățile necesare.
Proiectul are ca scop îmbunătățirea navigabilității în regiunea transfrontalieră Călărași-Silistra, prin întărirea malurilor pe ambele părți ale fluviului, marcarea corespunzătoare a căii navigabile și folosirea unor mijloace de transport fluvial sigure între cele două localități.
Autobuzul amfibie între Călărași și Silistra
Tot în cadrul acestui proiect, a fost achiziționat un autobuz amfibie din Ungaria (Frog Bus) care va face legătura între Călărași și Silistra. Vehiculul are o capacitate de 37 de locuri (35 pentru pasageri și 2 pentru conducători), cu o viteză de 65 km/h pe uscat și 13 km/h pe apă.
Traseul autobuzului va începe din gara fluvială construită prin acest proiect, continuând pe Brațul Borcea atunci când nivelul apei permite navigația, sau pe rampa de la ferryboat, traversând Dunărea până pe malul bulgăresc. Traversarea între Călărași și Silistra nu va dura mai mult de 10 minute.
Proiecte viitoare: Zona de agrement și aquapark
Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a anunțat și planurile pentru un nou proiect în zona portului turistic și a promenadei: o zonă de agrement care va include un aquapark. Acesta va fi contractat în scurt timp, după finalizarea procedurilor de licitație, iar finanțarea de 55 milioane de lei pentru aquapark a fost deja obținută, relatează Canal Sud.
„Între portul de ambarcațiuni și faleză va fi această zonă de agrement. Avem deja contractul semnat pentru aquapark și urmează să demarăm lucrările cât mai curând”, a declarat Vasile Iliuță. Pe lângă aquapark, zona de agrement va include trei spații destinate activităților comerciale și de cazare, oferind noi oportunități de dezvoltare turistică în regiune.