Jumătatea anului 2019 a venit în Călărași cu o realizare importantă pentru județul nostru. Fundația SERA în parteneriat cu CJ Călărași au demarat un amplu proiect ce vizează realizarea unui Centru de recuperare destinat copiilor diagnosticați cu autism și Sindrom Down.
Conducerea CJ Călărași și directorul executiv al Fundației SERA, dl. Bogda Simion, au fost prezenți la acel moment în incinta fostei unități militare situate pe str. Independenței din Călărași pentru a prezenta planul lucrărilor ce vor începe la obiectivul “Centru de recuperare destinat copiilor diagnosticaţi cu Sindrom Down şi autism”.
Un bloc tip ANL a fost deja ridicat, destinația acestuia fiind oferită exclusive medicilor ce profesează la Spitalul Județean de Urgență Călărași.
Amplasamentul a fost predat, iar valoarea totală a proiectului se estimează a fi la 420.000 de euro, din care 63.000 de euro aparțit Consiliului Județean Călărași. Ampalsamentul pe care se construiește Centru de Zi pentru copiii sindrom Down și autism are o intindedre de aproximativ 500 mp.
Vasile Iliuță: “Astăzi predăm amplasamentul pentru construirea unui Centru SERA pentru copiii cu dizabilităţi care vor fi preluaţi din sIstem sau din cadrul familiilor cu probleme. Încă de la preluarea mandatului, am încercat ca tot ce am promis călărăşenilor să devină realitate. Ne interesează problemele de acest gen ale cetăţenilor.
Împreună cu Fundaţia SERA, reprezentată astăzi de directorul executiv domnul Bogdan Simion, am reuşit să demarăm acest proiect care va avea o valoare totală de 420 de mii de euro, fiind vorba de 500 mp de construcţie. Contribuţia Consiliului Judeţean este de 63 de mii de euro iar a Fundaţiei SERA, de 357 de mii de euro. Utilităţile, drumul şi toate celelalte obiective care nu sunt incluse în proiect vor fi preluate de Consiliul Judeţean ca să putem asigura punerea în funcţiune a acestui proiect” – declară președintele CJ, Vasile Iliuță în mai 2019
DIRECTORUL FUNDATIEI SERA SPRIJINĂ JUDEȚUL CALARASI
Bogdan Simion – directorul executiv al Fundaţiei SERA: “Fundaţia SERA are o intervenţie începând cu 1997 în Călăraşi. A fost o perioadă în care n-am mai venit probabil pentru că DGASPC n-a mai avut nevoie de ajutorul nostru. La cererea Consiliului Judeţean ne-am întors şi practic construim un Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi atât pentru cei din centrele şi asistenţa maternală a Direcţiei cât şi pentru cei care provin din cadrul familiilor din comunitate, ceea ce înseamnă Călăraşiul şi periferia. Pentru noi este al 52-lea centru de recuperare pentru copiii cu handicap pe care-l facem în ţară alături de Consiliile Judeţene şi Direcţiile Generale de Asistenţă Socială”.
Directorul Eduard Grama: “Sunt mulţi copii cu astfel de probleme şi atunci am decis să facem ceva pentru ca acestea să fie rezolvate.”
Directorul Direcției Dezvoltare din cadrul CJ Călărași, Eduard Grama a declarat: “Un nou proiect al echipei Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Călărași prinde contur. Împreună cu colegii mei cărora le mulţumesc, am identificat această problemă la nivel de judeţ. Sunt mulţi copii cu astfel de probleme şi atunci am decis să facem ceva pentru ca acestea să fie rezolvate. Am contactat SERA şi le mulţumim şi pe această cale pentru faptul că disponibilitatea lor a fost maximă. E adevărat că şi noi am fost destul de insistenţi pentru ca lucrurile să se mişte foarte repede. Anul trecut am pornit acest proiect şi astăzi suntem aici pentru predarea amplasamentului. Sunt convins că aceşti copii cât şi părinţii lor vor beneficia de condiţii foarte bune.”
Lucrările acestui Centru au demarat încă din prima luna de la predarea amplasamentului. Durata de finalizare a proiectului se întinde pe 9 luni. Directorul Fundației SERA declara anul trecut ca a obținut in timp foarte scurt autorizația de construire iar procedura de selecție a fost eliberată in prima luna de la predarea amplasamentului.
Directorul Fundației SERA, Bogdan Simion a mai adăugat: “Va fi un Centru de zi în care copilul va fi îngrijit doar pe durata zilei. În mod normal va avea o capacitate de 36 de copii / zi cu funcţiunile esenţiale pe reabilitare: kinetoterapie, hidroterapie, educaţie specială, logopedie, consiliere psihologică.”