Connect with us

Știri

INCIDENȚA COVID-19 ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

Published

on

Instituția Prefectului – Județul Călărași informează că, în data de 24 noiembrie 2021, incidența cumulată a cazurilor de COVID-19, la nivelul județului Călărași, în ultimele 14 zile, este de 1,38 la 1.000 de locuitori, în această perioadă înregistrându-se 418 cazuri. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 37 de cazuri noi de infectare și a fost raportat un deces.

Localitățile cu incidență mai mare sau egală cu 2 la 1.000 de locuitori sunt:

BELCIUGATELE – 3,92;

FRĂSINET – 3,86;

ALEXANDRU ODOBESCU – 3,40;

Advertisement

CRIVĂȚ – 3,21;

GRĂDIȘTEA – 3,03;

ULMU – 2,50;

VÂLCELELE – 2,48;

LEHLIU – 2,39;

DRAGALINA – 2,37;

Advertisement

CHIRNOGI – 2,14;

SOHATU – 2,10.

Principalele măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu Sars-Cov-2 care se aplică, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, sunt următoarele:

Purtarea măștii de protecţie este obligatorie, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00 – 5:00, cu următoarele excepții:

Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

Advertisement

Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

Deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției;

Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Măsurile instituite nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars-Cov-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional/personal, persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil (în cazul persoanelor prevăzute la punctul 1) sau o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil (modelul declarației îl puteți descărca accesând următorul link: https://cl.prefectura.mai.gov.ro/situatii-de-urgenta/).

Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, a participanților în cadrul procedurilor juridiciare, disciplinare, contravenționale, administrativ-judiciare și a celor administrative din motive de ordine și siguranță publică, a persoanelor care necesită servicii medicale și prestații sociale, precum și a persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului Sars-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul Sars-Cov-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul Sars-Cov-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Advertisement

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00 – 21,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Activitatea barurilor, cluburilor și a discotecilor este interzisă.

Organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive si altele asemenea) este interzisă.

Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, inclusiv în interiorul centrelor si parcurilor comerciale, își vor desfășura activitatea în intervalul orar 5,00 – 21,00. Prin excepție de la prevedere, în intervalul orar 21,00 – 5,00 operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi nr. 152 din 25.10.2021 o puteți descărca accesând următorul link: https://cl.prefectura.mai.gov.ro/situatii-de-urgenta/.

Prefectura Călărași amintește cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Atenționare meteorologică: Cod galben de vânt puternic în județul Călărași

Published

on

O atenționare meteorologică de tip cod galben a fost emisă pentru județul Călărași, în jumătatea de est a acestuia, cu privire la intensificări ale vântului cu viteze cuprinse între 55-65 km/h.

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Călărași, acest fenomen este în vigoare începând de la ora 10:00 a dimineții de astăzi, 28 martie 2024, și va continua până la ora 21:00 a zilei de mâine, 29 martie 2024.

De asemenea, se recomandă asigurarea bunurilor aflate în aer liber și precauție în trafic, pentru a preveni eventualele incidente.

În caz de urgență sau situații deosebite, cetățenii sunt sfătuiți să apeleze numărul de urgență 112 sau să solicite sprijinul echipajelor de intervenție ale ISU Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Exercițiu în caz de inundații desfășurat de pompieri în zona Oltenița

Published

on

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călăraşi a organizat joi, 28 martie 2024, un exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii inundaţiilor în zona Olteniţei. Potrivit comunicatului de presă emis de către ISU Călăraşi, exerciţiul a avut loc în intervalul orar 10.00 – 13.00 și a implicat pompierii militari, Serviciul de Ambulanță Județean, Poliția Română, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria, Apele Române, Agenţia pentru Protecţia Mediului și alte entități relevante. Scopul principal al acestui exercițiu a fost simularea intervențiilor în cazul inundațiilor, poluării apei Dunării cu substanţe combustibile, precum și misiunilor de salvare a persoanelor și acordarea primului ajutor.

„Exercițiul a urmărit modul de acţiune al forțelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă în zona de competenţă a ISU Călăraşi, asigurând un răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie la nivelul judeţului Călăraşi în cazul producerii unor inundaţii de amploare și alte situații de urgență”, a precizat plutonierul adjutant șef Tătăranu Ştefan-Ovidiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului.

Printre obiectivele exercițiului s-au numărat dezvoltarea mecanismelor de cooperare interinstituţională, verificarea fluxului informaţional-decizional și exersarea cooperării intra/interinstituţionale.

În plus, s-a avut în vedere și verificarea modului de punere în aplicare și a viabilităţii planului realizării capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie în cazul producerii inundaţiilor.

Desfășurat în condiții optime, exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament pentru situații reale de urgență. ISU Călăraşi reiterează importanța pregătirii continue și cooperării între toate entitățile implicate în gestionarea situațiilor de urgență.Pentru informații suplimentare despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, cetățenii sunt îndemnați să acceseze platforma națională de pregătire în situații de urgență www.fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, disponibilă gratuit pe App Store și Google Play.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Valter Dragnea candidează, din partea PSD, la Primăria Comunei Alexandru Odobescu. De ce a decis afaceristul să intre în administrație

Published

on

By

Într-o conferință de presă organizată astăzi, Organizația Județeană PSD Călărași și-a prezentat candidații la primăriile din șase localități ale județului nostru. Printre aceștia, se numără Valter Dragnea, care va reprezenta partidul în cadrul alegerilor, de pe 9 iunie 2024, pentru Primăria Comunei Alexandru Odobescu.

Deși nu are experiență în politică, acesta a fost ales de către conducerea PSD să candideze la Primăria Comunei Alexandru Odobescu pentru că este un reputat afacerist, iar unul dintre obiectivele organizației a fost, tocmai, să aducă antreprenori în sfera politică, întrucât, în viziunea lui Vasile Iliuță, ar ști mai bine cum să gestioneze problemele apărute.

„Ne-am gândit foarte bine cum să găsim noi oameni de afaceri să-i aducem în politică. N-a fost simplu, a trebuit să-i conving că și eu sunt unul din oamenii de afaceri care am ales să fac politică”, a argumentat președintele Partidului Social Democrat, Vasile Iliuță.

Valter Dragnea intră în competiție cu un primar cu o vastă experiență, însă acest lucru nu îl dă înapoi. Acesta își dorește să se implice, activ, în problemele localnicilor și să rezolve toate problemele de care actuala administrație nu s-a preocupat îndeajuns.

Candidatul își propune să realizeze aceste lucruri cu ajutorul experienței acumulate pe parcursul carierei lui  prospere în domeniul afacerilor. De asemenea, el își dorește ca acțiunile pe care le va întreprinde, în calitate de primar, să vină, exclusiv, în folosul consătenilor lui.

Advertisement

„Sunt născut în comuna Alexandru Odobescu, tatăl a patru copii, și am dorit să intru în administrație pentru că sunt multe nereguli, multe probleme, multe greșeli care nu au fost pe placul cetățenilor și doresc ca, prin aportul meu, pe care pot să-l aduc pentru ei. În afacerea pe care o am și succesul pe care l-am avut, consider că și în administrație pot să duc la bun sfârșit lucrurile pe care oamenii nu le-au dus până în momentul de față”, a declarat Valter Dragnea, în cadrul conferinței de presă.

Continue Reading

Cele mai vizualizate