Connect with us

Știri

Începe programul „Rabla pentru sobe”. Anunțul făcut de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Published

on

Sursa: expressdebanat.ro

Programul „Rabla pentru sobe” va începe în câteva săptămâni, iar proiectul-pilot va avea un buget de 500 de milioane de lei, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Statul va acoperi 70% din costurile pentru instalarea unei sobe eficiente energetic, însă finanțarea nu va depăși 10.000 de lei.

“Pentru că e o perioadă propice pentru astfel de discuţii, e cel legat de un program drag mie, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, care se numeşte “Rabla pentru sobe”. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25% şi din acest motiv – şi nu numai – am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, a declarat Mircea Fechet, conform digi24.ro.

Acesta precizează că, în urma discuțiilor cu reprezentanții AFM, finanțarea programului va începe în următoarele săptămâni.

Advertisement

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat că programul „Rabla pentru sobe” a parcurs aproape toate etapele necesare, inclusiv transparență decizională și consultare publică, iar ghidul va fi publicat în Monitorul Oficial în următoarele săptămâni. Programul-pilot va începe cu cetățenii din 27 de județe montane, unde nevoia este cea mai mare, urmând ca ulterior să fie extins și în alte zone dacă funcționează corespunzător.

Sobele trebuie să respecte standardul european Eco Design, având un randament de cel puțin 80%. Astfel, beneficiarii vor consuma doar jumătate sau chiar o treime din cantitatea de lemn utilizată în prezent pentru a încălzi aceeași suprafață.

“La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv. E foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire, lemnul de foc, acolo unde este accesibil, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a transmis Fechet, potrivit aceleiași surse.

Oficialul a declarat că Romsilva a vândut aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc anul acesta, la un preț mediu de 282 lei pe metru cub, fără TVA, similar cu cel de anul trecut. Statul administrează, prin Romsilva, aproximativ jumătate din suprafața fondului forestier din România, în timp ce alte 3 milioane de hectare sunt gestionate de ocoale silvice, fie în proprietatea statului prin unități administrativ-teritoriale, fie de către proprietari privați.

Advertisement

Ministrul a declarat că există un stoc de 500.000 mc de lemn, o cantitate semnificativă, probabil influențată de iernile mai blânde din ultimii ani, care au redus cererea de lemn de foc în rândul românilor. Prețul mediu de vânzare în acest an a fost de 282 lei pe metru cub, fără TVA, similar cu cel de anul trecut.

Ministrul Mediului a anunțat, de asemenea, că fondul forestier național din domeniul public al statului român va fi extins cu încă 4.000 de hectare. Acestea reprezintă o pădure din județul Neamț pe care statul o achiziționează de la un proprietar privat.

Advertisement