Connect with us

Știri

Garda de Mediu Călăraşi are un nou comisar şef

Published

on

Alexandru Vasile este noul comisar șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Călărași. Cu un istoric în domeniu care începe încă din 2012, Alexandru Vasile a ajuns la conducerea Găzii de Mediu Călărași după ce s-a transferat din cadrul Agenției Protecției Mediului din Călărași, poziție de conducere pe care deținut-o în urma concursului susținut în luna decembrire 2021. 

Ultimul comisar șef ajuns la conducerea Comisariatului Județean al Gărzii, Marian Borondel, a reușit performanța de a lucra timp de 3 luni de zile (ianuarie – martie 2022) la Călărași, perioadă în care a reușit, culmea, să identifice nereguli în toate primăriile din județul Călărași.

Garda Naţională de Mediu / Călărași / 13 februarie 2022 (Marian Borondel – control în Sărulești)

Borondel a reușit, alături de Inspectoratul Județean de Jandarmi Călărași să efectueze, în interval de 90 de zile, peste 300 de puncte unde existau sesizări, ori informații privind poluări masive. Au fost aplicate  sancțiuni în valoare de 27 miliarde lei vechi, sesizări penale și sistarea a 10 societăți comerciale unde au fost descoperite abateri grave. Povestea acestui comisar s-a încheiat la sfârșitul lunii martie 2022 când a fost schimbat din funcție. Acum este comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu din București.

Articol: Toate primăriile din județul Călărași, sancționate de Garda de Mediu Călărași

Alexandru Lucian Vasile are 32 de ani și a lucrat, începând cu 2012, ca inginer silvic la firma înființată de tatăl său, Coslo Zinca SRL, unde a devenit ulterior asociat. Din februarie 2020, a fost numit vicepreședinte la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Advertisement

Din martie 2021, Alexandru Vasile a fost lucrat în București, comisar general adjunct al Gărzii de Mediu până la sfârșitul anului.
După ce șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis din funcție anul trecut de premierul Florin Cîțu, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial, Alexandru Lucian Vasile a preluat atribuțiile de șef al Gărzii Naționale de Mediu, până la numirea conducătorului instituției.

Foto Călărași PRESS / Alexandru Vasile - noul comisar șef al Comisariatului Județean Călărași

Foto @ Călărași PRESS / Alexandru Vasile – noul comisar șef al Comisariatului Județean Călărași 

Stabilit pe funcția de comisar șef al Comisariatului Județean Călărași al Gărzii de Mediu de aproximativ trei săptămâni, nou șef al instituției susține că are sub atenție toate aspectele pe care deja le cunoaște din cadrul Agenției de Protecție a Mediului, constituind astfel un avantaj pentru activitatea desfășurată astăzi.

Cei opt comisari de execuție pe care îi are Comisariatul Județean Călărași au reușit să efectueze, de la începutul acestui an, până la data de 1 iunie 2022, peste 750 de controale pe întreg județul Călărași. 

Săptămâna aceasta, la nivelul județului Călărași se desfășoară o acțiune amplă a Gărzii de Mediu care vizează verificarea la nivelul traficului rutier a mijlaocelor de transport a deșeurilor neferoase, feroase și textile. Acțiunea este desfășurată la nivel național iar rezultatele nu întârzie să apară.

Județul Călărași se numără printre cele 15 județe din România unde se permite accesul în țară a transporturilor de deșeuri, motiv pentru care punctul de control vamal de la Chiciu este mereu în atenția  comisarilor din Călărași, care sunt mereu rezenți pe durata perioadelor când sunt anunțate astfel de treceri din afara țării.

Potrivit informațiilor din CV-ul oficial, Alexandru Lucian Vasile a terminat Facultatea de Silvicultură și Exploatare Forestieră a Universității Transilvania Brașov, apoi a urmat un master în managementul ecosistemelor forestiere la aceeași instituție de învățământ superior și are o diplomă în managementul operativ al afacerilor interne din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.

Advertisement

Știri

[VIDEO] Comuna care în 2024 oferă apă cu porția, de două ori pe zi unui cartier mărginași. Cetățenii se plâng și de alte probleme grave

Published

on

borcea - nelu adamescu
foto: calarasipress.ro

La marginea comunei Borcea, în cartierul Bărăgan trăiesc aproximativ 40 de familii, care duc o viață marcată de lipsuri și greutăți. De la Revoluția din 1989 și până în prezent, locuitorii acestui cartier se confruntă cu o realitate crudă: accesul limitat la apă, o anomalie administrativă despre care primarul nu a pomenit niciodată că ar avea o soluție.

În mijlocul a 30 de case, drumul DJ308A taie cartierul și traversează Autostrada Soarelui, ajungând la DN3A, la limita județului Ialomița. Deși se află în apropierea Autostrăzii Soarelui și a altor drumuri importante, comunitatea este izolată și neglijată.

Fără acces constant la apă curentă, oamenii din Bărăgan, un cartier mărginași al comunei Borcea, se roagă să nu aibă defecțiuni la pompa de apă care ar aduce mari probleme locuitorilor. Se bucură de apă potabilă de două ori pe zi, dimineața și seara. O folosesc pentru toate nevoile de bază: băut, gătit și spălat. O situație demnă de secolul trecut, care persistă într-o localitate care se vrea modernă. Aniel Theodor Nedelcu nu pare interesat să rezolve această problemă, o spun chiar oamenii care au ajuns la disperare.

Loviți de această situație, oamenii din cartierul marginași își pun speranța că cineva îi va ajuta.

În acest context, Nelu Adamescu, opozantul politic al primarului actual din comuna Borcea, a fost solicitat de către comunitate să expună această situație în fața primarului Aniel Nedelcu Pațurcă. Cu toate acestea, reacția autorităților locale pare să fie lipsită de sensibilitate și responsabilitate.

Advertisement

BECURI ARSE MONTATE PE STÂLPI

Pe lângă lipsa apei, oamenii din această zonă spun ca primarul și-a bătut joc de ei și le-a montat pe stâlpi becuri deja arse sau cu defecțiuni. 

Locuitorii din acest cartier par că sunt pe picior de război cu administrația locală condusă de primarul liberal Aniel Nedelcu Theodor Pațurcă. O nouă problemă a aprins scânteia nemulțumirii în această comunitate deja afectată de diverse dificultăți.

Pe lângă nemulțumirea lor zilnică privind accesul la apă potabilă, locuitorii din această zonă se confruntă acum cu un alt obstacol aparent neglijat de autorități. Mulți dintre aceștia au descoperit cu stupoare că, în loc să beneficieze de iluminatul public promis, primăria le-a oferit becuri deja arse sau cu defecțiuni.

Această situație a stârnit furia și indignarea localnicilor, care consideră că este o manifestare flagrantă a disprețului administrației față de nevoile lor.

În timp ce primarul Aniel Nedelcu Theodor Pațurcă nu a avut încă o reacție referitoare la această problemă, presiunea din partea comunității este greu de ignorat. Locuitorii sunt hotărâți să continue să-și facă auzită vocea până când vor obține soluții  pentru problemele lor urgente.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Camelia Dăscălescu, despre PSD Călărași: “Este o insultă la adresa cetățenilor care le plătesc salariile…” Despre ce este vorba

Published

on

Într-o declarație pe o rețea de socializare, Camelia Dăscălescu, candidata Alianței Dreptei Unite la președinția Consiliului Județean, a criticat aspru echipa PSD Călărași pentru implicarea lor politică în timpul depunerii candidaturilor la sediul Biroului Electoral de Circumscripție (BEC) Călărași.

În postarea sa, Dăscălescu a descris gestul angajaților publici din instituțiile subordonate Consiliului Județean ca fiind “o demonstrație zguduitoare a nesimțirii și sfidării”. Aceștia s-au alăturat președintelui Iliuță Vasile în timp ce acesta și-a depus candidatura pentru un nou mandat. Acest comportament, spune candidata, este o insultă la adresa cetățenilor care îi plătesc salariile, ignorându-și obligațiile și abandonându-și posturile pentru a-și manifesta sprijinul politic.

Candidata Alianței Dreapta Unită spune că acest act de dispreț față de cetățeni și de integritatea funcțiilor lor demonstrează că acești angajați sunt dispuși să sacrifice credibilitatea instituțională în favoarea susținerii politice. Prin însoțirea lui Iliuță Vasile în timpul depunerii candidaturii sale, acești angajați nu numai că au ignorat principiile fundamentale ale serviciului public, dar au transmis și un mesaj clar că politicul primează asupra intereselor publice.

În opinia candidatei Dăscălescu, este alarmant faptul că acești angajați plătiți din bani publici consideră că este acceptabil să-și folosească pozițiile pentru a-și manifesta sprijinul politic, ignorând complet obligația lor de a servi în mod imparțial și eficient cetățenii.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Un camion încărcat cu zeci de mii de produse contrafăcute, în valoare de 5,5 milioane de lei, a fost descoperit la Călărași

Published

on

Imagine cu rol ilustrativ. Sursă: freepik

Un camion încărcat cu zeci de mii de produse în valoare de peste 5,5 milioane de lei ce păreau a fi contrafăcute a fost descoperit de polițiștii de frontieră în Punctul de Trecere a Frontierei Călărași. 

Un bărbat moldovean de 41 de ani care încerca să intre în țară la volanul unui ansamblu rutier încărcat cu diverse bunuri, care circula pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ucraina, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Călărași pe 11 aprilie, potrivit unui comunicat de presă. 

În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au solicitat sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru desigilarea camionului și verificarea produselor transporate. 

Marți, pe 16 aprilie, lucrătorii din cadrul celor două instituții au finalizat activitatea de descărcare și inventariere a bunurilor din interiorul autocamionului. Așa au fost descoperite 10.820 de produse, în mare parte articole vestimentare și încălțăminte sau de marochinărie, ce păreau să aibă eticheta unei mărci cunoscute, însă cu o mare probabilitate de a fi contrafăcute. 

Dacă ar fi fost comercializate, produsele ar fi fost în valoare de aproximativ 5,500.000 de lei. 

Advertisement

Acestea au fost ridicate de lucrătorii vamali pentru continuarea cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluţii legale prin unitatea de parchet.

Continue Reading

Cele mai vizualizate