Connect with us

Breaking News

Garda de Mediu Călărași a desfășurat o acțiune de salvare a berzelor afectate de ger și zapadă

Astăzi am luat parte la o acțiune a Gărzii de Mediu Călărași, coordonată de comisarul-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Zanfir Cristian. Acesta, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu Călărași s-au mobilizat și au cumpărat pește pentru a hrăni cele peste 250 de berze aflate pe câmp.

Demersul făcut de Ministerul Mediului, prin Direcția Biodiversitate, de a informa cetățenii, prin intermediul agențiilor județene pentru protecția mediului și primăriilor, în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă gerul și căderile masive de zăpadă de la sfârșitul acestei săptămâni pentru berze și alte specii de păsări precum și cu modul în care aceștia pot interveni pentru salvarea exemplarelor afectate, a dat roade.


Vineri seara, senatorul Tanczos Barna l-a informat pe domnul Robert Szep, comisar-general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, că, pe un câmp, la Chiciu, lângă Călărași, au fost observate peste 200 de berze, care au poposit, doborâte de ger și zăpadă, în căutare de hrană și odihnă.
Acesta a anunțat, imediat, Garda de Mediu Călărași și, în cel mai scurt timp, deși programul de lucru se încheiase, comisarii s-au mobilizat și au intervenit pentru salvarea berzelor: au strâns, de pe câmp, exemplarele înghețate și le-au dus într-un adăpost încălzit, unde au fost hrănite și li s-a dat apă.


Cele mai rezistente au fost lăsate pe câmp, însă nu oricum: le-au adus hrană (pește și pui), și le-au monitorizat toată noaptea, pentru a le verifica starea de sănătate dar și pentru a le feri de prădătorii (șacali și vulpi), care ar fi putut fi atrași de mirosul cărnii.
Berzele vor fi hrănite și monitorizate și în zilele următoare, până când, refăcute fizic, își vor putea relua zborul și căuta, singure, hrana.
Întreaga operațiune a fost supravegheată, la fața locului, de doamna Adi Croitoru, directorul Direcției Biodiversitate, care a informat-o, operativ, pe doamna ministru Gavrilescu în legătură cu evoluția cazului.


”Doresc să le mulțumesc tuturor cetățenilor, care, la Călărași, dar și în alte localități din țară, s-au implicat pentru salvarea păsărilor afectate de ger și zăpadă, oferindu-le condiții de supraviețuire.

Colegilor mei de la Garda de Mediu li s-au alăturat, în foarte scurt timp, localnici, prieteni, cunoștințe de pe rețelele de socializare, ong-uri. Pentru mine, ca ministru al mediului, pot spune că, aceste ultime două zile chiar au valoare de simbol: pe 23 martie, de Ziua Mondială a Meteorologiei, am avut cod portocaliu de ger și viscol, prognoza (corectă!) fiind dată, cu 48 de ore înainte, de Administrația Națională de Meteorologie, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului.

Pentru că am avut la dispoziție suficient timp să informăm cetățenii, comisarii GM au reușit să salveze berzele, acestea fiind, cum, desigur știți, specie protejată. Nu pot decât să îi felicit pe colegii mei din cele două instituții subordonate!” a declarat doamna viceprim-ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului.

Advertisement

Advertisement

Breaking News

Cutremure devastatoare lovesc Kamceatka: Alertă de tsunami!

Duminică, 20 iulie 2025, două cutremure puternice, cu magnitudinile de 6,7 și 7,4, au zguduit regiunea Peninsulei Kamceatka din Extremul Orient rus, conform Institutului American de Geofizică (USGS). Epicentrul seismelor a fost localizat în Oceanul Pacific, la o distanță de 130-144 de kilometri de orașul Petropavlovsk-Kamceatki, capitala regiunii Kamceatka. Primul cutremur, de magnitudine 6,7, s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri, amplificând impactul resimțit în zonă, potrivit Centrului German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ).

Ca urmare a acestor seisme, autoritățile au emis o alertă de tsunami pentru coastele din Pacific, avertizând asupra riscului de valuri periculoase. Peninsula Kamceatka, situată la intersecția plăcilor tectonice din Pacific și cea nord-americană, este recunoscută ca una dintre cele mai active zone seismice de pe planetă, ceea ce face ca astfel de evenimente să fie frecvente, dar mereu imprevizibile.

Până în prezent, nu au fost raportate victime sau pagube materiale majore, însă autoritățile locale îndeamnă populația să rămână vigilentă și să urmeze instrucțiunile de evacuare în zonele de coastă.

Advertisement
Continue Reading

Breaking News

Tragedie în Brăila: un tânăr de 31 de ani a fost ucis prin înjunghiere de cumnatul său de 15 ani

În cursul zilei de sâmbătă, 19 iulie 2025, un tânăr în vârstă de 31 de ani a murit în municipiul Brăila, după ce a fost înjunghiat mortal în urma unui conflict violent care a avut loc pe o stradă din oraș. Conform informațiilor preliminare obținute din surse apropiate anchetei, suspectul principal este un adolescent de 15 ani, care se pare că este cumnatul victimei.

Incidentul s-a petrecut în timpul zilei, într-o zonă rezidențială din Brăila. Potrivit martorilor, între victimă și adolescent ar fi izbucnit o ceartă, care a escaladat rapid într-un act de violență extremă. Tânărul de 31 de ani a fost înjunghiat de mai multe ori, suferind răni grave care i-au cauzat decesul înainte ca echipajele medicale să poată interveni.

Poliția din Brăila a fost alertată imediat și a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale conflictului și circumstanțele care au dus la acest tragic eveniment. Adolescentul suspect a fost reținut pentru audieri, iar autoritățile urmează să determine dacă acțiunea sa a fost premeditată sau a rezultat dintr-un impuls de moment.

Locuitorii din zonă sunt șocați de incident, mai ales având în vedere legătura de rudenie dintre victimă și agresor. Ancheta este în desfășurare, iar poliția face apel la orice persoană care deține informații suplimentare să colaboreze pentru clarificarea detaliilor acestui caz.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Tragedie în Otopeni: Femeie ucisă de acoperiș prăbușit în vijelia devastatoare!

O femeie de 49 de ani și-a pierdut viața joi, 17 iulie 2025, în Otopeni, județul Ilfov, în urma unei vijelii puternice, conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov. Tragedia s-a produs când acoperișul unei clădiri s-a prăbușit peste o altă clădire, iar elementele desprinse au lovit-o mortal pe femeie, aflată în locuința sa. Furtuna, care a inclus rafale de vânt de peste 90 km/h, grindină de mari dimensiuni și averse torențiale, a fost încadrată sub cod roșu de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru București și Ilfov, între orele 17:27 și 18:00. Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert, recomandând evitarea deplasărilor și adăpostirea în spații sigure.

Continue Reading