Connect with us

Breaking News

Garda de Mediu Călărași a desfășurat o acțiune de salvare a berzelor afectate de ger și zapadă

Published

on

Astăzi am luat parte la o acțiune a Gărzii de Mediu Călărași, coordonată de comisarul-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Zanfir Cristian. Acesta, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu Călărași s-au mobilizat și au cumpărat pește pentru a hrăni cele peste 250 de berze aflate pe câmp.

Demersul făcut de Ministerul Mediului, prin Direcția Biodiversitate, de a informa cetățenii, prin intermediul agențiilor județene pentru protecția mediului și primăriilor, în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă gerul și căderile masive de zăpadă de la sfârșitul acestei săptămâni pentru berze și alte specii de păsări precum și cu modul în care aceștia pot interveni pentru salvarea exemplarelor afectate, a dat roade.


Vineri seara, senatorul Tanczos Barna l-a informat pe domnul Robert Szep, comisar-general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, că, pe un câmp, la Chiciu, lângă Călărași, au fost observate peste 200 de berze, care au poposit, doborâte de ger și zăpadă, în căutare de hrană și odihnă.
Acesta a anunțat, imediat, Garda de Mediu Călărași și, în cel mai scurt timp, deși programul de lucru se încheiase, comisarii s-au mobilizat și au intervenit pentru salvarea berzelor: au strâns, de pe câmp, exemplarele înghețate și le-au dus într-un adăpost încălzit, unde au fost hrănite și li s-a dat apă.


Cele mai rezistente au fost lăsate pe câmp, însă nu oricum: le-au adus hrană (pește și pui), și le-au monitorizat toată noaptea, pentru a le verifica starea de sănătate dar și pentru a le feri de prădătorii (șacali și vulpi), care ar fi putut fi atrași de mirosul cărnii.
Berzele vor fi hrănite și monitorizate și în zilele următoare, până când, refăcute fizic, își vor putea relua zborul și căuta, singure, hrana.
Întreaga operațiune a fost supravegheată, la fața locului, de doamna Adi Croitoru, directorul Direcției Biodiversitate, care a informat-o, operativ, pe doamna ministru Gavrilescu în legătură cu evoluția cazului.


”Doresc să le mulțumesc tuturor cetățenilor, care, la Călărași, dar și în alte localități din țară, s-au implicat pentru salvarea păsărilor afectate de ger și zăpadă, oferindu-le condiții de supraviețuire.

Colegilor mei de la Garda de Mediu li s-au alăturat, în foarte scurt timp, localnici, prieteni, cunoștințe de pe rețelele de socializare, ong-uri. Pentru mine, ca ministru al mediului, pot spune că, aceste ultime două zile chiar au valoare de simbol: pe 23 martie, de Ziua Mondială a Meteorologiei, am avut cod portocaliu de ger și viscol, prognoza (corectă!) fiind dată, cu 48 de ore înainte, de Administrația Națională de Meteorologie, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului.

Pentru că am avut la dispoziție suficient timp să informăm cetățenii, comisarii GM au reușit să salveze berzele, acestea fiind, cum, desigur știți, specie protejată. Nu pot decât să îi felicit pe colegii mei din cele două instituții subordonate!” a declarat doamna viceprim-ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Bărbat salvat din mijlocul lacului cu ajutorul unui vehicul SHEERP. Cum a ajuns bărbatul în această situație

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Pompierii militari oltenițeni au intervenit sâmbătă, 12 aprilie pentru salvarea unui pescar în vârstă de 63 de ani, care a rămas blocat în mijlocul Bălții Mari din apropierea Olteniței. Bărbatul s-a folosit de o anvelopă auto, transformată într-o barcă.

A strigat după ajutor și a fost auzit de o persoană care solicitat prin 112 intervenţia salvatorilor.

A avut nevoie de ajutorul pompierilor după ce a căzut de pe o barcă improvizată și a rămas blocat în stuf.

Cu suportul unui vehicul de tip SHEERP, echipajele de intervenție au reușit să-l scoată la mal în doar 35 de minute.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

LIVE. Campionatul Național de Lupte Libere, transmis în direct de Călărași PRESS

Published

on

Campionatul Național de Lupte Libere la Călărași

Continue Reading

Breaking News

Vlad Sârzea și Enache Georgiana au trecut în tabăra lui Marius Dulce! De ce au luat cei doi această decizie

Published

on

By

În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, 3 aprilie, de către Organizația PSD Călărași, primarul Marius Dulce a anunțat că în echipa lui s-au alăturat doi membri importanți: Vlad Sârzea și Georgiana Enache.

Vlad Sârzea a făcut parte din PRO România și a decis să treacă la PSD după ce partidul pe care l-a reprezentat urmează să se alieze cu AUR. De asemenea, acesta și-a încheiat, recent, mandatul de consilier local. Astfel, situațiile pe care le-a întâmpinat de-a lungul carierei, dar și experiența dobândită în acest domeniu l-au determinat să ia decizia de a se alătura unei echipe solide.

„Anul acesta îmi închei primul mandat de consilier local, a fost unul de învățare, făcând parte dintr-o echipă mică, de doi consilieri, nu am putut să facem o schimbare majoră, dar am avut o colaborare foarte bună cu domnul primar și cu echipa Marius Dulce, ceea ce m-a convins să continui în acest fel, să merg împreună cu această echipă, o echipă puternică, care dorește să continue niște proiecte concrete. Doresc să facem treabă în continuare și vocea mea să fie mai vizibilă”, a declarat Vlad Sârzea.

Odată cu acesta, și medicul primar diabetolog, Georgiana Enache, în vârstă de 49 de ani, a decis să intre în echipa PSD, întrucât a constatat că misiunea partidului se aliniază foarte bine cu principiile după care se ghidează în activitatea ei de doctor. Mai exact, atât acțiunile ei, cât și obiectivele echipei conduse de Marius Dulce sunt orientate spre beneficiul oamenilor.

„Am fost timp de 3 ani și câteva luni directorul medical al spitalului și m-am regăsit în politica Partidului Social Democrat prin orientarea către binele omului, binele cetățeanului, eu, ca medic, ca structură, sunt așa. (…) Asta am încercat să urmăresc în întreaga mea activitate”, a explicat Georgiana Enache.

Advertisement

Ulterior discursurilor susținute de noii membri, primarul s-a arătat foarte încântat de alegerea acestora și i-a asigurat că vor avea o colaborare foarte bună în proiectele întreprinse de PSD: „Vreau să vă mulțumesc pentru că ați ales echipa PSD, echipa Marius Dulce, acest lucru nu face decât să mă onoreze și, cu siguranță, vom avea proiecte frumoase și bune pentru comunitate”.

Continue Reading

Cele mai vizualizate