Connect with us

Breaking News

Garda de Mediu Călărași a desfășurat o acțiune de salvare a berzelor afectate de ger și zapadă

Published

on

Astăzi am luat parte la o acțiune a Gărzii de Mediu Călărași, coordonată de comisarul-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Zanfir Cristian. Acesta, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu Călărași s-au mobilizat și au cumpărat pește pentru a hrăni cele peste 250 de berze aflate pe câmp.

Demersul făcut de Ministerul Mediului, prin Direcția Biodiversitate, de a informa cetățenii, prin intermediul agențiilor județene pentru protecția mediului și primăriilor, în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă gerul și căderile masive de zăpadă de la sfârșitul acestei săptămâni pentru berze și alte specii de păsări precum și cu modul în care aceștia pot interveni pentru salvarea exemplarelor afectate, a dat roade.


Vineri seara, senatorul Tanczos Barna l-a informat pe domnul Robert Szep, comisar-general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, că, pe un câmp, la Chiciu, lângă Călărași, au fost observate peste 200 de berze, care au poposit, doborâte de ger și zăpadă, în căutare de hrană și odihnă.
Acesta a anunțat, imediat, Garda de Mediu Călărași și, în cel mai scurt timp, deși programul de lucru se încheiase, comisarii s-au mobilizat și au intervenit pentru salvarea berzelor: au strâns, de pe câmp, exemplarele înghețate și le-au dus într-un adăpost încălzit, unde au fost hrănite și li s-a dat apă.


Cele mai rezistente au fost lăsate pe câmp, însă nu oricum: le-au adus hrană (pește și pui), și le-au monitorizat toată noaptea, pentru a le verifica starea de sănătate dar și pentru a le feri de prădătorii (șacali și vulpi), care ar fi putut fi atrași de mirosul cărnii.
Berzele vor fi hrănite și monitorizate și în zilele următoare, până când, refăcute fizic, își vor putea relua zborul și căuta, singure, hrana.
Întreaga operațiune a fost supravegheată, la fața locului, de doamna Adi Croitoru, directorul Direcției Biodiversitate, care a informat-o, operativ, pe doamna ministru Gavrilescu în legătură cu evoluția cazului.


”Doresc să le mulțumesc tuturor cetățenilor, care, la Călărași, dar și în alte localități din țară, s-au implicat pentru salvarea păsărilor afectate de ger și zăpadă, oferindu-le condiții de supraviețuire.

Colegilor mei de la Garda de Mediu li s-au alăturat, în foarte scurt timp, localnici, prieteni, cunoștințe de pe rețelele de socializare, ong-uri. Pentru mine, ca ministru al mediului, pot spune că, aceste ultime două zile chiar au valoare de simbol: pe 23 martie, de Ziua Mondială a Meteorologiei, am avut cod portocaliu de ger și viscol, prognoza (corectă!) fiind dată, cu 48 de ore înainte, de Administrația Națională de Meteorologie, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului.

Pentru că am avut la dispoziție suficient timp să informăm cetățenii, comisarii GM au reușit să salveze berzele, acestea fiind, cum, desigur știți, specie protejată. Nu pot decât să îi felicit pe colegii mei din cele două instituții subordonate!” a declarat doamna viceprim-ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

IPJ Călărași va prelua fostul sediu al SRI Călărași

Published

on

Inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a dezvăluit în cadrul conferinței de presă desfășurate marți, 19 septembrie, importante informații cu privire la bilanțul activităților polițienești desfășurate în ultimele 8 luni ale anului. Pe lângă acestea, au fost discutate și alte subiecte de interes pentru călărășeni.

Una dintre vestea notabile aduse în discuție a fost preluarea fostei clădiri a SRI Călărași de către Inspectoratul Județean de Poliție Călărași printr-un protocol, programată să se realizeze la sfârșitul lunii septembrie. Conducerea IPJ Călărași consideră că această preluare va rezolva problema spațiilor și birourilor aglomerate din instituție, estimând că procedura va dura aproximativ o lună sau o lună și jumătate.

De asemenea, un alt aspect semnificativ este mutarea efectivă a aparatului județean din IPJ Călărași în clădirea actualului sediu al SRI Călărași. Despre acest lucru, șeful Poliției din Călărași nu a oferit detalii exact pentru că nu au fost încă stabilite.

Acest pas va permite reorganizarea și relocarea personalului, având în vedere că SRI Călărași a redus semnificativ structura lor de personal prin reorganizarea teritorială.

Prin această mutare, IPJ Călărași se așteaptă să rezolve problemele de spațiu și să eficientizeze activitatea, împărțindu-și structura de personal între cele două clădiri. De asemenea, se ia în considerare organizarea astfel încât structurile care dețin comanda să rămână în locația actuală pentru a asigura o funcționare optimă a instituției.

Continue Reading

Breaking News

Desființarea CJ Călărași, luată în calcul de Vasile Iliuță

Published

on

„Sunt de acord cu desființarea Consiliului Județean Călărași.” – Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași.

Joi, 14 septembrie 2023, liderul PSD Călărași și președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a susținut o conferință de presă la sediul organizației politice pe care o conduce. În cadrul acestei întâlniri cu presa, Iliuță a făcut mai multe declarații curajoase privind reforma sistemului bugetar din România.

Unul dintre punctele-cheie ale discuției a fost numărul mare de directori la nivelul instituțiilor publice din țară. Potrivit lui Vasile Iliuță, România are 220.000 de directori, o cifră alarmantă care pune sub semnul întrebării eficiența și cheltuielile din sectorul public. Această dezvăluire vine în contextul discuțiilor purtate de Iliuță cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre promisiunile Guvernului de a reduce numărul „șefilor la banii publici”.

„(…) Suntem o țară de directori, o țară de conducători și din ce în ce, după câte vedem, noi, actualul administrativ, se slăbește. Putem să spunem că avem cât mai multe opinii, în loc să avem cât mai puține opinii și să muncim mai mult, avem mai multe opinii și muncim mult mai puțin. Eu cred că această reformă e binevenită” – apreciază Vasile Iliuță.

Guvernul României și-a asumat responsabilitatea de a tăia 200.000 de posturi la nivel național în aparatul bugetar, în cadrul unui proiect care a așteptat mult să fie pus în aplicare sub forma unei Ordonanțe de Urgență.

În plus, Iliuță a adus în discuție impozitarea pensiilor speciale și a făcut apel la responsabilitatea guvernamentală în acest sens. El a subliniat că urmează o asumare guvernamentală a acestei restructurări, care va afecta funcțiile, pensiile și veniturile obținute din bugetul de stat. În timpul ședinței Consiliului Politic Național, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a evidențiat că România are 120.000 de funcții de directori la nivel național, o cifră care depășește media europeană.

Vasile Iliuță a susținut că reforma în sistemul bugetar este binevenită și că el a început să o pună în practică la nivelul județului Călărași, deși a întâmpinat obstacole și sancțiuni. A trebuit să împrumute Consiliul Județean pentru a plăti salariile, dar a subliniat că se supune legilor din România și hotărârilor judecătorești. În concluzie, el a reiterat angajamentul de a duce promisiunile făcute cetățenilor la bun sfârșit.

Declarațiile curajoase ale lui Vasile Iliuță au stârnit un val de reacții și dezbateri în spațiul public, subliniind importanța reformei în sistemul bugetar și necesitatea unor măsuri concrete pentru eficientizarea administrației publice din România.

Continue Reading

Breaking News

Presiuni până la demisie: Secretarul de stat Ion Găman a renunțat la funcție

Published

on

ion gaman

Demisie la nivel înalt în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Secretarul de stat Ion Găman a renunțat la funcție, iar după luarea deciziei a transmis un mesaj către colectivul MADR cu care a colaborat. În spatele demisie ar fi mai multe motive, unele politice, bineînțeles.

Găman a demisionat din funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii. La încheierea mandatului său, Ion Găman a transmis un mesaj colegilor din minister.

„Agricultura României trebuie să devină unul din motoarele economiei”

Astăzi este ultima mea zi de muncă ca Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și vreau să vă adresez mulțumirile mele pentru colaborarea pe care am avut-o în decursul acestui an, cu fiecare dintre dumneavoastră. În egală măsură, doresc să vă felicit pentru activitatea dumneavoastră în cadrul instituțiilor pe care le conduceți și vă urez sănătate și mult succes în continuare. Agricultura României trebuie să devină unul din motoarele economiei și privesc cu optimism spre acest deziderat. Respectarea legislației naționale și europene dar în același timp apropierea față de fermieri, sunt și vor rămâne pentru mine întotdeauna foarte importante. Îmi exprim cu această ocazie aprecierea pentru efortul depus de dumneavoastră și colegii din structurile pe care le coordonați. Primiți gândurile mele bune și toată considerația”, a transmis fostul secretar de stat Ion Găman.

Ion Găman a ocupat funcția de secretar de stat începând din luna mai anul trecut, fiind susținut politic de PSD Călărași. Este de așteptat ca persoana care îl va succeda pe Găman la Ministerul Agriculturii să fie nominalizată tot din Călărași. Surse din rândul celor care cunost această situație spun că o femeie ar putea ajunge pe funcția ocupată până de curând de Găman.

Se pare că în spatele demisiei ar sta, de fapt, o serie de presiuni care s-au făcut asupra sa privind mai multe cerințe de partid pe care acesta nu le-ar fi îndeplinit. Surse din minister spun că i s-a cerut să facă mai multe angajări pe care acesta a refuzat să le ducă la bun sfârșit. 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate