Connect with us

Breaking News

Garda de Mediu Călărași a desfășurat o acțiune de salvare a berzelor afectate de ger și zapadă

Published

on

Astăzi am luat parte la o acțiune a Gărzii de Mediu Călărași, coordonată de comisarul-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Zanfir Cristian. Acesta, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu Călărași s-au mobilizat și au cumpărat pește pentru a hrăni cele peste 250 de berze aflate pe câmp.

Demersul făcut de Ministerul Mediului, prin Direcția Biodiversitate, de a informa cetățenii, prin intermediul agențiilor județene pentru protecția mediului și primăriilor, în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă gerul și căderile masive de zăpadă de la sfârșitul acestei săptămâni pentru berze și alte specii de păsări precum și cu modul în care aceștia pot interveni pentru salvarea exemplarelor afectate, a dat roade.


Vineri seara, senatorul Tanczos Barna l-a informat pe domnul Robert Szep, comisar-general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, că, pe un câmp, la Chiciu, lângă Călărași, au fost observate peste 200 de berze, care au poposit, doborâte de ger și zăpadă, în căutare de hrană și odihnă.
Acesta a anunțat, imediat, Garda de Mediu Călărași și, în cel mai scurt timp, deși programul de lucru se încheiase, comisarii s-au mobilizat și au intervenit pentru salvarea berzelor: au strâns, de pe câmp, exemplarele înghețate și le-au dus într-un adăpost încălzit, unde au fost hrănite și li s-a dat apă.


Cele mai rezistente au fost lăsate pe câmp, însă nu oricum: le-au adus hrană (pește și pui), și le-au monitorizat toată noaptea, pentru a le verifica starea de sănătate dar și pentru a le feri de prădătorii (șacali și vulpi), care ar fi putut fi atrași de mirosul cărnii.
Berzele vor fi hrănite și monitorizate și în zilele următoare, până când, refăcute fizic, își vor putea relua zborul și căuta, singure, hrana.
Întreaga operațiune a fost supravegheată, la fața locului, de doamna Adi Croitoru, directorul Direcției Biodiversitate, care a informat-o, operativ, pe doamna ministru Gavrilescu în legătură cu evoluția cazului.


”Doresc să le mulțumesc tuturor cetățenilor, care, la Călărași, dar și în alte localități din țară, s-au implicat pentru salvarea păsărilor afectate de ger și zăpadă, oferindu-le condiții de supraviețuire.

Colegilor mei de la Garda de Mediu li s-au alăturat, în foarte scurt timp, localnici, prieteni, cunoștințe de pe rețelele de socializare, ong-uri. Pentru mine, ca ministru al mediului, pot spune că, aceste ultime două zile chiar au valoare de simbol: pe 23 martie, de Ziua Mondială a Meteorologiei, am avut cod portocaliu de ger și viscol, prognoza (corectă!) fiind dată, cu 48 de ore înainte, de Administrația Națională de Meteorologie, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului.

Pentru că am avut la dispoziție suficient timp să informăm cetățenii, comisarii GM au reușit să salveze berzele, acestea fiind, cum, desigur știți, specie protejată. Nu pot decât să îi felicit pe colegii mei din cele două instituții subordonate!” a declarat doamna viceprim-ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Amenințare cu bombă la Târgul de Crăciun din Călărași! Politia evacuează zona

Published

on

Amenințare cu bombă la Târgul de Crăciun din Călărași. Un apel pe 112 a anunțat situația, însă bărbatul nu a putut fi identificat.

Mulțimea de oameni a fost evacuată de urgență. La fața locului urmează sa ajungă lucrătorii Serviciului Român de Informații pentru efectuarea verificărilor specifice.

Potrivit unor informații, cartela de pe care a fost efectuat apelul prin care s-a anunțat atentatul aparține unei femei, însă cel care a vorbit este un bărbat.

Echipa operativa a stabilit locația apelantului în localitatea Mihai Viteazu din Călărași,  la fața locului deplasându-se un echipaj pentru efectuarea cercetărilor. A fost interceptată mașina apelantului însă la sosirea forțelor de ordine nu a fost găsit nimeni.

Poliția face mai multe filtre la toate ieșirile din Călărași pentru a control.

PRECIZARE IPJ CALARASI 

“În seara de 2 decembrie a.c., un bărbat a sesizat, prin S.N.U.A.U. 112, despre faptul că în cadrul Târgului de Crăciun din municipiul Călărași este amplasată o bombă.

Numărul a fost reapelat, iar persoana a răspuns spunând că a fost o glumă.

În cauză se efectuează verificări, în vederea identificării persoanei și luarea măsurilor legale care se impun.” precizează IPJ Călărași pentru Călărași PRESS.

In curs de actualizare

Continue Reading

Breaking News

Accident la Drajna Nouă pe DN21, patru autovehicule implicate cu 10 persoane

Published

on

Un nou accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN21 – Drajna Nouă din Călărași, unde au fost implicate patru autovehicule în care se aflau 10 persoane, transmis pompierii călărășeni.
Potrivit primelor date, este vorba despre un accident rutier cu 10 persoane implicate, dintre care o victima rănită ușor, neîncarcerată, în sat Drajna Noua, comuna Dragalina, pe Drumul Național 21. Se circulă pe o bandă dirijat de poliție.

Continue Reading

Breaking News

Accident pe DN21, trei mașini implicate. SMURDUL a fost solicitat la fața locului

Published

on

Un nou accident rutier în această seară, orele 19:00, pe DN21,  între Drajna Nouă și Radu Negru, în dreptul benzinărie Octano, aproape de intrarea pe Autostrada Soarelui, produs între trei autoturisme care au intrat în coliziune.

Traficul rutier se desfășoară în condiții specifice unui eveniment rutier. La fața locului se deplasează un echipaj SMURD pentru a acorda îngrijiri medicale persoanelor implicate. 

În curs de actualizare…

Continue Reading

Cele mai accesate articole