Connect with us

Știri

Festivalul „Flori de Mai” a luat sfârșit după patru zile de distracție și concurs. Din peste 50 de participanți, doi au plecat acasă cu trofeul cel mare

Published

on

sursă imagini: Consiliul Județean Călărași/Facebook

După patru zile de petrecere în municipiul Călărași, ediția 34 a Festivalului-concurs „Flori de Mai” a ajuns la bun sfârșit. Pe scena călărășeană s-au aflat, de joi până duminică, unii dintre cei mai consacrați artiști români, dar și concurenți talentați care au vrăjit publicul și juriul cu talentele lor în materie de muzică ușoară pentru premiul cel mare. Anul acesta, ambele trofee „Floricele de Mai” (în valoare de 10.000 de lei) și „Flori de Mai” (25.000 de lei) au ajuns la două tinere din Iași. 

Festivalul „Flori de Mai” de anul acesta s-a întins pe patru zile, în perioada 22-26 mai 2024, și a adus pe scena de pe platoul din fața Consiliului Județean Călărași câțiva artiști cunoscuți în toată țara, cum ar fi Puya, Mario Fresh, 3 Sud Est, Andia sau Vama. 

Sute de călărășeni de toate vârstele s-au strâns la concertele gratuite. De mai bine de 30 de ani, festivalul „Flori de Mai” a ajuns deja în topul evenimentelor de profil din țară și este organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație (CJCC) Călărași și de Consiliul Județean. 

În același timp, 54 de concurenți din toate colțurile țării s-au adunat în municipiul Călărași pentru a câștiga trofeele celor două categorii: „Floricele de Mai”, care a cuprins trei grupe de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani și 13-15 ani, dar și „Flori de Mai”, adresat celor cu vârste între 16 și 25 de ani. 

Cine sunt artistele care au câștigat marile premii ale concursului

La categoria „Floricele de Mai”, cei 10.000 de lei au fost câștigați de Giulia Elena Haidău, o artistă din Iași de 13 ani care participă pentru prima dată la festivalul călărășean. În total, 37 de copii au participat la această categorie. În plus, premiul I a constat într-un premiu de 5.000 de lei, premiul II – 4.000 de lei, premiul III – 3.000 de lei, iar mențiunea, 2.000 de lei. Acestea au fost acordate pentru fiecare grupă de vârstă, potrivit regulamentului. 

Premiul cel mare în valoare de 25.000 de lei de la categoria „Flori de Mai” a fost câștigat tot de o tânără din Iași. Marele trofeu al festivalului a mers anul acesta la Eliza Rianna Rusu, o artistă de 18 ani care a câștigat inimile publicului și ale juriului cu piesele „Până când nu te iubeam”, de Anton Pann, și „Focul”, de celebra Laura Stoica. 

„Nu știu ce reacție să am, pentru că se simte foarte ciudat, dar sunt foarte mândră că am reușit și asta și să trec de hopul ăsta. Vreau să îmi iau un pian, vreau să merg în vacanță și să păstrez bani pentru viitorul meu artistic. Dar în principiu să păstrez bani. Publicul a fost foarte de gașcă. La prima piesă i-am făcut să bocească și la a doua «clap your hands» (n.r. „bateți din palme”). Dar au fost foarte mișto. Interacțiunea cu publicul mi se pare foarte importantă în momente de genul și chiar a fost ok”, a declarat Eliza Rianna Rusu. 

Primul loc la categoria „Flori de Mai”, câștigat de o călărășeancă

Deși cele mai mari premii ale concursului au mers la două tinere artiste din afara județului nostru, premiul I (în valoare de 15.000 de lei) de la categoria „Flori de Mai” a fost câștigat de o artistă din Călărași. Primul loc a fost ocupat de către talentata și carismatica Cătălina Tudorache. 

„Sincer, nu mai am cuvinte, pentru că nu mă așteptam să iau premiul întâi. Speram să iau un premiu și mă bucur foarte mult. Este pentru prima oară după atâția ani în care i-au premiul întâi și sper ca la anul să iau trofeul, să rămână la Călărași trofeul”, a spus Cătălina, câștigătoarea premiului întâi.

Advertisement

Câștigătorul premiului II de la secțiunea „Flori de Mai” (16-25 de ani) a primit suma de 10.000 de lei, în timp ce premiul III a constat în suma de 7.000 de lei. Mențiunea a fost în valoare de 5.000 de lei, iar la această categorie a mai fost acordat încă un premiu special, acordat de Consiliul Județean Călărași, în valoare de 5.000 de lei.

Impresiile foștilor participanți, ale juriului și ale organizatorilor

În 2023, trofeul cel mare al secțiunii „Flori de Mai” a fost câștigat de Dominique Simionescu din Sibiu, care a fost și anul acesta prezentă pentru a susține un recital. Aceasta a spus despre noua ediție a festivalului că i s-a părut „nivelul mult mai ridicat față de anul trecut, atunci când am câștigat eu”. 

Nicolae Caragia a fost membru al juriului și consideră că „acest festival este de mare clasă și este unul dintre cele mai bune festivaluri din țară”. Despre participanți a menționat că „mereu am spus ce națiune frumoasă și talentată”. 

Georgiana Teodorescu este managera Centrului Județean de Cultură și Creație (CJCC) Călărași, instituție care a organizat „Flori de Mai”, a vorbit cu Călărași Press despre cele patru zile de festival.

„Suntem bucuroși, s-a încheiat frumos, a fost un festival de succes. Publicul a cântat alături de artiștii noștri, au știut toate piesele. Ne bucurăm că tinerii ies afară, chiar ne gândeam că edițiile trecute erau mai mulți adulți. Concurenții noștri au fost minunați, juriul a fost minunat, partenerii noștri ne-au susținut și ajutat. Mâine o să ne odihnim puțin, după care o luăm de la capăt”, a spus Georgiana Teodorescu. 

În zilele și lunile ce urmează, CJCC Călărași anunță alte două evenimente de anvergură de care călărășenii se pot bucura: „Danubius MotorFest”, care va avea loc pe stadionul Ion Comșa, dar și o nouă ediție a festivalului internațional „Hora Mare”.

Advertisement

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate