Administrație Locală
Drum asfaltat între Fundulea și Gostile, exclusiv din fonduri locale

Administrație Locală
Dezbatere despre viitorul educației la Călărași: Evenimentul „REZOLVAT” aduce la aceeași masă profesori, elevi și părinți

Municipiul Călărași devine sâmbătă, 19 iulie, gazda unei dezbateri esențiale pentru viitorul educației locale. Într-un context național tensionat pentru sistemul de învățământ, evenimentul „REZOLVAT. Soluții în educația din Călărași” va avea loc la Muzeul Municipal, începând cu ora 10:00, și va reuni profesori, elevi, părinți, directori de școli, dar și experți din domeniu.
Primarul Marius Dulce subliniază că, deși în ultimii ani școlile din Călărași au beneficiat de investiții importante – fie din bugetul local, fie prin fonduri naționale și europene – provocările încă persistă: lipsa personalului didactic, rezultatele slabe la examenele naționale, diferențele între mediul rural și urban sau nevoia de infrastructură modernă.
Evenimentul este organizat de publicația Școala9 în cadrul Caravanei9, o serie de întâlniri desfășurate în nouă orașe din țară pentru a marca cei nouă ani de activitate ai Fundației9. Călărașiul se alătură astfel unor orașe precum Timișoara, Suceava sau Brașov, unde se caută soluții reale pentru transformarea educației.
Printre invitați se numără exemple locale de implicare și inovație în sistemul de învățământ:
– Viforel Dorobanțu, directorul Școlii din Curcani, cunoscut pentru implementarea unui program pilot cu rezultate vizibile;
– Liliana Anghel, învățătoare în Budești, apreciată pentru impactul ei constant în comunitate;
– Luciana Radu și Loredana Fulga, coordonatoarele Centrului de Jurnalism de la Liceul „Danubius”;
– Mădălin Nicolae, profesor psiholog, care analizează științific relațiile din mediul școlar.
„Sunt conștient că mai sunt multe de rezolvat, dar am făcut pași reali către o educație modernă. Acum, e momentul să ascultăm și să răspundem întrebărilor celor direct implicați: elevi, profesori, părinți”, a transmis primarul Marius Dulce.
Evenimentul promite să ofere nu doar răspunsuri, ci și o doză de inspirație, într-un format interactiv și deschis, menit să contribuie la construcția unei educații mai bune pentru Călărași.
Administrație Locală
Ciocănești: Ultima sută de metri la rețeaua de canalizare. Primarul Dan Velicu anunță finalizarea lucrărilor și modernizări importante în școală

Primarul comunei Ciocănești, Dan Velicu, a anunțat că în aproximativ câteva săptămâni vor fi finalizate lucrările ultimilor 24 de kilometri din rețeaua de canalizare, un proiect major de infrastructură locală. Tot în această perioadă, administrația locală a încheiat lucrările la sala de sport a școlii și la anveloparea clădirii principale. În vacanța de vară, se lucrează intens la modernizarea a patru săli de clasă.
„Este multă muncă și se lucrează de calitate. Terminăm canalizarea și închidem șantierul. La școală, mai avem puțin și finalizăm tot”, a declarat primarul Dan Velicu.
Modernizarea infrastructurii în Ciocănești nu se oprește aici. În paralel, administrația a început lucrările la rețelele de gaze naturale și apă, a demarat construcția unui teren de sport și a unui cămin pentru copii, precum și lucrări de reabilitare a bisericilor și a dispensarului comunal.
Primarul Velicu este descris de localnici ca un om harnic, prezent mai mult pe teren decât în birou. Nu vorbește mult, dar preferă faptele în locul promisiunilor. „A venit la primărie nu pentru bani, ci pentru a lăsa ceva în urmă. Muncește serios și corect. Asta înseamnă o administrație care respectă banul public și investește în comunitate”, spun cei din echipa sa.
Comuna Ciocănești este astăzi un exemplu de bune practici la nivel județean: o comunitate în care lucrările nu stau pe hârtie, ci se văd în teren.
Administrație Locală
Finanțare europeană de 1 milion de lei pentru dotarea școlilor din comuna Fundeni

Comuna Fundeni face pași importanți pentru îmbunătățirea procesului educațional, printr-o investiție fără precedent în infrastructura școlară. Primăria a reușit să atragă suma de 1 milion de lei, printr-un proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin intermediul Ministerului Educației.
Beneficiarul investiției este Școala Gimnazială nr. 1 Fundeni, alături de unitățile arondate: Grădinița cu Program Normal, Școala Primară nr. 2 și Școala Primară nr. 3.
Scopul proiectului este creșterea calității și diversificării ofertei educaționale, prin dotarea unităților de învățământ cu:
- mobilier școlar modern,
- echipamente IT de ultimă generație pentru un laborator de informatică,
- dotări specifice pentru sala de sport,
- echipamente pentru laboratoarele de geografie și chimie.
„Această investiție este fără precedent pentru comuna noastră și va avea un impact direct asupra elevilor și profesorilor. Este vorba, în bani vechi, despre aproape 10 miliarde de lei. Proiectul nu este încă finalizat, mai avem de achiziționat licențele pentru echipamentele IT, dar este un pas uriaș pentru viitorul educației din Fundeni”, a declarat primarul Gheorghiță Cărtușanu.
Edilul a subliniat faptul că administrația locală rămâne dedicată dezvoltării infrastructurii educaționale și identificării constante de surse de finanțare, pentru a oferi copiilor din comună șanse egale la educație modernă și de calitate.
Proiectul se înscrie în obiectivele PNRR privind digitalizarea și modernizarea unităților de învățământ din România.