Connect with us

La zi

Două școli din județul Călărași au câștigat titlul de „Școală Europeană”. La nivel național, doar 104 unități de învățământ au primit distincția

Published

on

Două școli din județul Călărași au primit distincția de „Școală Europeană” în urma competiției din acest an. E vorba despre Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași, care a obținut 168 puncte, și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Oltenița, cu 154 puncte. Concursul „Școală Europeană” constă în evaluarea calității școlii, reflectate în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra dezvoltării profesionale a elevilor și profesorilor. Punctajul maxim care putea fi obținut este de 200 de puncte, evaluat în baza a nouă criterii. 

Unitățile de învățământ câștigătoare sunt recompensate cu premii și distincția/certificatul „Școală Europeană”, prin care e încurajată implicarea în programe al Uniunii Europene în domeniul educației și formării profesionale. 

Certificatul „Școală Europeană” are o valabilitate de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Pentru ediția din acest an s-au luat în considerare activitățile desfășurate de școli în perioada septembrie 2021 – august 2024. 

Advertisement

Evaluarea candidaturilor cuprinde două etape. În prima etapă „administrativă” se verifică de către o Comisie națională conformitatea și eligibilitatea înscrierilor, iar în cea de a doua este evaluat conținutul prin acordarea unui punctaj în baza a 9 criterii. 

  1. Coerența activităților derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituției școlare 25 puncte
  1. Integrarea activităților derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al școlii- 20 puncte
  1. Performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor – 25 puncte
  2. Asigurarea egalității de șanse și facilitarea accesului la educație – 25 puncte
  3. Continuitate și constanță în derularea de activități/proiecte/programe europene – 15 puncte
  4. Strategie şi modalități de implementare și evaluare -15 puncte
  5. Strategie și modalități de valorizare (diseminare și exploatare a rezultatelor/produselor) – 15 puncte
  6. Dezvoltarea dimensiunii europene a educației și integrarea valorilor europene în cultura organizațională a unității de învățământ prin activitățile de cooperare europeană – 30 puncte
  7. Calitatea documentelor de candidatură – 30 puncte 

În total, 104 unități de învățământ preuniversitar au primit anul acesta titlul de „Școală Europeană”, precizează Ministerul Educației. 

Aflată la a XIX-a ediție, această competiție națională încurajează și motivează participarea școlilor din România la programele europene precum Socrates 1997 – 2006, Lifelong Learning 2007 – 2013, Erasmus+ 2014 – 2020 și Erasmus+ 2021 – 2027 și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.

Advertisement
Advertisement