Connect with us

Fapt Divers

Dealul Lunganilor – legende care stârnesc fiori.

Published

on

Dealul Lunganilor, situat în județul Iași, între satele Lungani și Brăești, este învăluit într-o aură de mister și legende care stârnesc fiori. De aproape un secol, poveștile despre spirite neliniștite și fenomene inexplicabile au transformat acest loc într-un punct de atracție pentru pasionații de paranormal. Iată un text original despre aura supranaturală a Dealului Lunganilor, inspirat de legendele locale și contextul istoric, cu o notă de analiză critică.


În bezna nopții, pe drumul șerpuit ce leagă Lungani de Brăești, Dealul Lunganilor pare să ascundă mai mult decât umbrele copacilor. Localnicii povestesc, cu glasuri șoptite, despre umbrele soldaților pierduți în luptele crâncene ale celor două războaie mondiale. Se spune că, în 1917, peste o mie de ostași răpuși de tifos au fost îngropați în grabă, în gropi comune, fără slujbe religioase care să le aducă pacea. În al Doilea Război Mondial, dealul a devenit din nou un cimitir al haosului, unde cadavrele soldaților căzuți au fost lăsate sub pământul rece. Sufletele lor, zic bătrânii, nu și-au găsit odihna.

Noaptea, pe drumul dintre Sarca și intersecția spre Crucea, Goești și Lungani, călătorii jură că văd siluete albe, translucide, mărșăluind tăcute. Uneori apar lângă un iaz secat, alteori se risipesc ca fumul în apropierea morii lui Târziu din Goești. „Parcă sunt umbrele războiului, prinse între lumi”, spune o bătrână din sat, care își amintește cum, în tinerețe, a zărit o astfel de fantomă urmărind-o pe deal. Alții povestesc despre lumini ciudate ce plutesc deasupra crestelor sau despre vaiete care par să vină de nicăieri, purtate de vânt.

Dar nu doar spiritele soldaților bântuie dealul. Unii săteni vorbesc despre o prezență mai întunecată, pe care o numesc „Necuratul”. O legendă spune despre un om din Brăești care, în timp ce ajuta la ridicarea unei biserici, a fost hărțuit de spirite răuvoitoare. A auzit râsete batjocoritoare, a simțit pământul prăbușindu-se sub el și a rătăcit ore întregi, pierdut în beznă, până când un cioban l-a găsit la răsărit. Omul era convins că diavolul însuși voia să-l pedepsească.

Advertisement

Istoria locului dă greutate acestor povești. Dealul Lunganilor a fost martorul unor tragedii reale: epidemia de tifos din 1917 și bătăliile din al Doilea Război Mondial au lăsat în urmă morminte uitate. În perioada comunistă, lucrările agricole au scos la iveală oseminte, unele mutate în cimitirul din Goești, altele poate încă ascunse sub pământ. Totuși, fenomenele paranormale pot fi explicate și rațional. Izolarea zonei, vântul care şuieră prin văi și poveștile transmise din generație în generație pot amplifica imaginația, transformând umbrele în fantome.

Cu toate acestea, Dealul Lunganilor rămâne un loc unde realitatea și legenda se împletesc. Fie că e vorba de spirite neliniștite sau de ecoul durerii unui trecut sângeros, dealul continuă să ascundă taine care așteaptă să fie descifrate. Într-o noapte fără lună, cine știe ce umbre s-ar putea ivi pe crestele sale?