Connect with us

Administrație

De doi ani de zile ușa de la Piața Orizont este DEFECTĂ. „Peste 20 de meșteri au încercat să o repare!”

Published

on

De aproximativ doi ani de zile comercianții din Piața BIG, în special cei din  hala de fructe și legume se confruntă cu o problemă care persistă. Lipsa condițiilor în care agenții sunt obligați să-și desfășoare activitățile de comerț sunt completate de starea jalnică a ușilor care ar trebui să izoleze frigul, în sezonul rece.

Am stat de vorbă cu producătorii și comercianții din Piața Big. Unii vorbesc, alții se feresc, motivele par a fi clare. Unul dintre comercianți ne spune că de doi ani îndură frigul și zăpada care intră în voie pe lângă ușa defectă. O ușă pe care scrie cu marker negru „DEFECTĂ” marchează implicarea directorul Manea Vasile din cadrul Serviciului Piețe și Oboare Călărași.

Piața Big este o piață construită pentru comercianții de pompe funebre, pentru vânzătorii de coroane și jerbe, spun oamenii. Magazinele construite pentru aceștia au blocat geamurile pieței împiedicând lumina naturală să intre în hală. Nicăieri în țară nu vom găsi geamuri ale unei piețe astupate de construcții.

Un comerciant plătește în jur de 8 lei pe zi, adică 248 lei pe lună, sau 6.000 lei pe an. Sume confirmate de comercianții cu care am intrat în contact. „Plătim atâția bani, stăm în frig și nu avem nici minimul asigurat. Măcar ușile astea să le facă dacă mai mult nu pot.” – spune un comerciant, vizibil indignat

„O catastrofă totală! Deci, nu este nicio condiție. Intrați să vă uitați, e și frig și toate alea. Păi, mergeți în alte orașe, comparație nici nu exista cu așa ceva. În toată România asta nu există piați ca Piața Big”

„E frig, foarte frig! Lucrăm ca pe vremea lui Ceaușescu. Ne-au omorât supermarketurile! În doi ani nu mai există piață. Nu vedeți că este frig? Trebuie să stea și marfa asta la o anumită temperatură. Stăm îmbrăcați ca eschimoșii”

„E o problemă cu ușa aia de doi ani de zile. Nu se închide ușa! Au venit cu 20 de meșteri și nu îi dă de cap! E posibil așa ceva?! Trebuie să scot eu bani din buzunar să cumpăr un arc la ușă, cum au cumpărat toți…” 

Sunt doar câteva opinii ale câtorva oameni care își doresc să beneficieze de condiții optime în care să-și desfășoare activitățile de comerț.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Serviciul Public Piețe și Oboare Călărași nu neagă afirmații făcute de comercianții din Piața BIG. Acesta vine în completare cu următoarea precizare: 

„Reparăm mereu la ea (n.r. ușa), dar dacă bagă liza aia în ea, ce să facem?! Clienții noștri sunt foarte disciplinați și ordonați – cu ghilimelele de rigoare dacă îmi permiteți. După două zile ușa aia nu mai merge. Au niște oameni pe care îi plătesc așa cum îi plătesc, adică la negru… și vă dați seama. Cunosc problemele. Tot timpul când prind pe cineva de la presă, imediat încep și se plâng. Dar datoriilor lor, prețul neafișat, cu marfa aranjată aiurea, certuri cu clienții, asta n-or să vă spună niciodată. E lupta noastră pe care o avem ca administrație cu clienții (n.r comercianții/producătorii din piață).” – declară Vasile Manea

Întrebat de numărul producătorilor care își desfășoară activitatea în Piața BIG, directorul Serviciului Public Piețe și Oboare ne spune că trebuie să asigure 40% din numărul de tarabe pentru producători. 

„În timpul verii putem spune că am depășit peste 50%, sectorizarea de acolo. La momentul acesta, ca număr de producători pot spune că avem în jur de 20 și ceva de producători pe piață.” – afirmă directorul Vasile Manea

Am întrebat despre condițiile oferite comercianților din piață, despre căldură, grupuri sanitare, iluminat și depozitarea produselor.

Eu am o centrală termică pe calorifer acolo, dar dăm drumul la căldură în momentul în care temperatura de afară este de zero grade. Administrația locală, prin serviciul de piețe și oboare nu a modificat taxa pe care comercianții o plătesc de vreo 8 ani de zile.

PIAȚA BIG TREBUIE SĂ FIE RENOVATĂ, CONSTRUCTORUL A RENUNȚAT LA LUCRARE!

Prețurile nu au mai fost actualizare, tot în ideea că se renovează hala. Hala a fost scoasă pe SICAP, la licitație, a fost luată de o firmă din Cuza Vodă acum vreo 4-5 luni, apoi constructorul a renunțat la lucrare. S-a licitat, în vara asta trebuia să se apuce de lucrare. Este vorba despre o societate care are sediul în Cuza Vodă. A renunțat pentru că nu se mai încadrează în prețuri. Valoare investiției era în jur de 11 miliarde de lei vechi. Proiectul cuprindea o hală nouă, acoperiș în două ape, cu climatizare, cu tot ce trebuia. Am zis că nu e momentul să mărim prețul până nu avem o piață nouă, ne trebuia fundamentare pentru mărirea prețurilor. Taxele pentru gunoi au crescut, apa la fel.” – a declarat pentru Călărași News, directorul Serviciului Public Piețe, Oboare Călărași, Vasile Manea

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Lângă Portul Turistic, la Călărași ar putea apărea un parc acvatic

Published

on

Dacă Portul Turistic nu era suficient pentru Călărași, Consiliul Județean Călărași vine cu o altă investiție care să vină în completarea proiectului de lângă Borcea. Un parc acvatic ar putea fi realizat în completarea Portului Turistic, lucrare care nu a trecut de 40% din proiect.

Pentru a fi siguri de oportunitatea proiectului, CJ Călărași a avut o întâlnirea cu o firmă de consultanță pentru proiectul depus la Ministerul Turismului.

Vicepreședintele CJ Călărași, Ion Samoilă, prezent în conferința de presă de joi, 3 noiembrie a.c., a adus precizări despre investiția pe care administrația județeană a identificat-o pentru zona Portului Turistic.

„Tot legat de proiecte și ce ne dorim să dezvoltăm, ieri la sediul CJ am invitat o firmă de consultanță. Avem depus pe Ministerul Turismului acea zonă de agrement, care este complementară portului turistic. Există posibilitatea să finanțăm și acea zonă și intenționăm să dezvoltăm acolo un parc acvatic, atât indoor, cât și outdoor. Ieri am discutat toate amănuntele cu firma de consultanță. Noi suntem deja într-un proiect de Guvern, este în dezbatere publică, urmând ca până la sfârșitul anului să fie adoptată o Hotărâre de Guvern ca lista să rămână, urmând ca în termen de 30 de zile noi să depunem studiul de fezabilitate pentru a dezvolta și acest proiect.
Zona este exact de la Sălcii, toată zona aceea, până în port. Portul și zona de agrement le-am împărțit în două, 4 hectare le-am alocat pentru port și 4 hectare au rămas pentru această zonă de agrement. Noi intenționăm să facem acolo și niște spații de cazare. Aceste lucruri nu sunt finanțabile prin nicio axă.” a precizat Ion Samoilă, vicepreședintele CJ Călărași.

Continue Reading

Administrație

O nouă ședință ordinară la Consiliul Județean Călărași

Published

on

Se convoacă Consiliul Judeţean Călăraşi în şedinţă ordinară, la data de 26 Octombrie 2022, ora 1200, în sala de şedinţe ”Mihai Arbagic” din municipiul Călărași, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1, cu următorul proiect al ordinii de zi:

1.Proiect de hotărâre privind aprobarea executiei  bugetului propriu al Judetului Calarasi la 30 septembrie 2022 nr.16211 din 19.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16212 din 19.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 16213  din 19.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

2.Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii nr.19/2021 privind contractarea și garantarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 50.000.000 lei  nr.16255 din 19.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16256 din 19.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 16257 din 19.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

3.Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Judetului Calarasi pe anul 2022 nr.16290 din.20.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr. 16292 din 20.10.2022, Raportul Direcției Economice nr16293 din 20.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

4.Proiect de hotărâre privind aprobarea, de principiu, a Criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe de serviciu destinate închirierii şi în repartizarea acestora din Blocul de locuinţe realizat prin A.N.L., situat în municipiul Călărași, b-dul Nicolae Titulescu, nr. 1 bis, județul Călărași, aflate în administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi  nr.14122 din 08.09.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.14123 din 08.09.2022, Raportul Comp.Juridic nr. 14124  din 08.09.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe, Comisia Învățământ-Sănătate și Comisia Juridică;

5.Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Documentație DALI, expertiză tehnică și audit energetic pentru reabilitare energetică Școala Gimnazială Specială nr.1 Călărași”, aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 5, Axa 2, operațiunea B.2 nr.16066 din 17.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16067 din 17.10.2022, Raportul  comun al Direcției Economice și Direcției de Dezvoltare Regională și Relații Externe nr. 16069 din 17.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

6.Proiect de hotărâre privind aprobarea numărului și cuantumului burselor sociale pe criterii medicale acordate elevilor Școlii Gimnaziale Speciale nr. 1 Călărași pentru anul școlar 2022-2023 nr.15853 din 13.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15854 din 13.10.2022, Raportul comun al Direcției Economice și Direcției de Management și Resurse Umane nr. 15855  din 13.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe și Comisia Învățământ-Sănătate;

7.Proiect de hotărâre privind transmiterea unor terenuri, aflate în domeniul public al Județului Călărași și administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi, în administrarea Consiliului Local al Comunei Mânăstirea nr.15943 din 14.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15944 din 14.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 15945  din 14.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

8.Proiect de hotărâre privind transmiterea unor terenuri, aflate în domeniul public al Județului Călărași și administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi, în administrarea Consiliului Local al Comunei Radovanu nr.15874 din 13.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15875 din 13.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 15877  din 13.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

9.Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemțiune pentru cumpărarea imobilului situat în Municipiul Călărași, str. București, nr. 219, Județul Călărași nr.15777 din 11.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15778 din 11.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 15780  din 11.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

10.Proiect de hotărâre privind înființarea Locuinței Maxim Protejate Casa Lotus” – serviciu social cu cazare pentru persoane adulte cu dizabilități, în comuna Ciocănești, județul Călărași, în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, precum şi aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a acesteia nr.15934 din 14.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15935 din 14.10.2022, Raportul  Comp.Guvernanță nr. 15938  din 14.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe, Comisia Învățământ-Sănătate și Comisia Juridică;

11.Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Organigramei, Statului de funcții şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi nr.15954 din 14.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15955 din 14.10.2022, Raportul Comp.Guvernanță nr. 15956  din 14.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe, Comisia Învățământ-Sănătate și Comisia Juridică;

12.Proiect de hotărâre pentru modificarea Statului de funcţii al Spitalului de Psihiatrie Săpunari nr.16030 din 17.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16031 din 17.10.2022, Raportul Comp.Sănătate nr. 16032  din 17.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe și Comisia Învățământ-Sănătate;

13.Proiect de hotărâre pentru aprobarea modificării Statului de funcţii al Spitalului de Pneumoftiziologie Călărași nr.16116 din 18.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16119 din 18.10.2022, Raportul Comp.Sănătate nr. 16120  din   18.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe și Comisia Învățământ-Sănătate;

14.Proiect de hotărâre privind desemnarea celui de–al doilea reprezentant al Consiliului Judeţean Călăraşi în Consiliul de administraţie al Școlii Gimnaziale Speciale nr. 1 Călăraşi pentru anul şcolar 2022-2023 nr.15895 din 13.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15896 din 13.10.2022, Raportul Comp. Guvernanță nr. 15897  din 13.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Învățământ-Sănătate;

15.Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Judeţean Călăraşi în Comisia de Evaluare și Asigurare a Calității din cadrul Școlii Gimnaziale Speciale nr.1 Călărași, pentru anul școlar 2022-2023 nr.16064 din 17.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16065 din 17.10.2022, Raportul Comp.Guvernanță nr.16068  din 17.10.2022, ce urmează a fi avizat Comisia Învățământ-Sănătate.

16.Diverse.

Continue Reading

Administrație

Asfaltarea străzii Viitor, în grafic

Published

on

„Avem veşti bune! După o lună şi jumătate, lucrările de asfaltare a străzii Viitor sunt realizate în proporţie de 25% şi potrivit graficului s-ar putea finaliza în primăvara anului viitor.
Pe tronsonul B-dul Cuza Vodă – str. 13 Decembrie, în lungime de 1.137 metri, s-a frezat întreaga suprafaţă carosabilă iar pe tronsonul B-dul Cuza Vodă – Str. Alexandru Sahia, în lungime de 550 de metri, trotuarele au fost deja asfaltate.
Investiţia este necesară pentru fluidizarea traficului rutier în contextul demarării proiectului privind modernizarea străzii Bucureşti, respectiv str. Prel. Bucureşti. La final, strada va deveni cu sens unic (de la B-dul Cuza Vodă către str. Portului). Dupa Rahova şi Plevna, Viitor devine a 3-a arteră importantă ce va fi modernizată în acest mandat. Străzi mai bune pentru călărășeni!

Continue Reading

Cele mai accesate articole