Connect with us

Administrație

De doi ani de zile ușa de la Piața Orizont este DEFECTĂ. “Peste 20 de meșteri au încercat să o repare!”

Published

on

De aproximativ doi ani de zile comercianții din Piața BIG, în special cei din  hala de fructe și legume se confruntă cu o problemă care persistă. Lipsa condițiilor în care agenții sunt obligați să-și desfășoare activitățile de comerț sunt completate de starea jalnică a ușilor care ar trebui să izoleze frigul, în sezonul rece.

Am stat de vorbă cu producătorii și comercianții din Piața Big. Unii vorbesc, alții se feresc, motivele par a fi clare. Unul dintre comercianți ne spune că de doi ani îndură frigul și zăpada care intră în voie pe lângă ușa defectă. O ușă pe care scrie cu marker negru “DEFECTĂ” marchează implicarea directorul Manea Vasile din cadrul Serviciului Piețe și Oboare Călărași.

Piața Big este o piață construită pentru comercianții de pompe funebre, pentru vânzătorii de coroane și jerbe, spun oamenii. Magazinele construite pentru aceștia au blocat geamurile pieței împiedicând lumina naturală să intre în hală. Nicăieri în țară nu vom găsi geamuri ale unei piețe astupate de construcții.

Un comerciant plătește în jur de 8 lei pe zi, adică 248 lei pe lună, sau 6.000 lei pe an. Sume confirmate de comercianții cu care am intrat în contact. “Plătim atâția bani, stăm în frig și nu avem nici minimul asigurat. Măcar ușile astea să le facă dacă mai mult nu pot.” – spune un comerciant, vizibil indignat

“O catastrofă totală! Deci, nu este nicio condiție. Intrați să vă uitați, e și frig și toate alea. Păi, mergeți în alte orașe, comparație nici nu exista cu așa ceva. În toată România asta nu există piați ca Piața Big”

“E frig, foarte frig! Lucrăm ca pe vremea lui Ceaușescu. Ne-au omorât supermarketurile! În doi ani nu mai există piață. Nu vedeți că este frig? Trebuie să stea și marfa asta la o anumită temperatură. Stăm îmbrăcați ca eschimoșii”

“E o problemă cu ușa aia de doi ani de zile. Nu se închide ușa! Au venit cu 20 de meșteri și nu îi dă de cap! E posibil așa ceva?! Trebuie să scot eu bani din buzunar să cumpăr un arc la ușă, cum au cumpărat toți…” 

Sunt doar câteva opinii ale câtorva oameni care își doresc să beneficieze de condiții optime în care să-și desfășoare activitățile de comerț.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Serviciul Public Piețe și Oboare Călărași nu neagă afirmații făcute de comercianții din Piața BIG. Acesta vine în completare cu următoarea precizare: 

“Reparăm mereu la ea (n.r. ușa), dar dacă bagă liza aia în ea, ce să facem?! Clienții noștri sunt foarte disciplinați și ordonați – cu ghilimelele de rigoare dacă îmi permiteți. După două zile ușa aia nu mai merge. Au niște oameni pe care îi plătesc așa cum îi plătesc, adică la negru… și vă dați seama. Cunosc problemele. Tot timpul când prind pe cineva de la presă, imediat încep și se plâng. Dar datoriilor lor, prețul neafișat, cu marfa aranjată aiurea, certuri cu clienții, asta n-or să vă spună niciodată. E lupta noastră pe care o avem ca administrație cu clienții (n.r comercianții/producătorii din piață).” – declară Vasile Manea

Întrebat de numărul producătorilor care își desfășoară activitatea în Piața BIG, directorul Serviciului Public Piețe și Oboare ne spune că trebuie să asigure 40% din numărul de tarabe pentru producători. 

“În timpul verii putem spune că am depășit peste 50%, sectorizarea de acolo. La momentul acesta, ca număr de producători pot spune că avem în jur de 20 și ceva de producători pe piață.” – afirmă directorul Vasile Manea

Am întrebat despre condițiile oferite comercianților din piață, despre căldură, grupuri sanitare, iluminat și depozitarea produselor.

Eu am o centrală termică pe calorifer acolo, dar dăm drumul la căldură în momentul în care temperatura de afară este de zero grade. Administrația locală, prin serviciul de piețe și oboare nu a modificat taxa pe care comercianții o plătesc de vreo 8 ani de zile.

PIAȚA BIG TREBUIE SĂ FIE RENOVATĂ, CONSTRUCTORUL A RENUNȚAT LA LUCRARE!

Prețurile nu au mai fost actualizare, tot în ideea că se renovează hala. Hala a fost scoasă pe SICAP, la licitație, a fost luată de o firmă din Cuza Vodă acum vreo 4-5 luni, apoi constructorul a renunțat la lucrare. S-a licitat, în vara asta trebuia să se apuce de lucrare. Este vorba despre o societate care are sediul în Cuza Vodă. A renunțat pentru că nu se mai încadrează în prețuri. Valoare investiției era în jur de 11 miliarde de lei vechi. Proiectul cuprindea o hală nouă, acoperiș în două ape, cu climatizare, cu tot ce trebuia. Am zis că nu e momentul să mărim prețul până nu avem o piață nouă, ne trebuia fundamentare pentru mărirea prețurilor. Taxele pentru gunoi au crescut, apa la fel.” – a declarat pentru Călărași News, directorul Serviciului Public Piețe, Oboare Călărași, Vasile Manea

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Administrație

Comuna Fundeni are echipă de fotbal

Published

on

Surpriză neașteptată în fotbalul călărășean, revenire incredibilă după 13 ani de absență a echipei de fotbal din localitatea Fundeni. Gloria Fundeni, fondată în urmă cu 15 ani, revine sub atenția reflectoarelor, iar Dragnea Cristian, delegatul echipei de fotbal spune că se bucură de toată susținerea autorităților locale pentru promovarea echipei din liga a V-a

“Tot timpul, echipa de fotbal din Fundeni a fost în primele 7 echipe pe județul Călărași, care a fost acolo, în clasament. Au fost ani când am fost în primele patru. Mi-am îndreptat atenția, bineînțeles. O echipă de tineri au zis să înființăm echipa. Eu le-am spus pentru început, trebuie să mă convingeți. Am fost de acord că vom înscrie echipa, dar nu mai este ce a fost. Acum, ca să înscrii echipa de fotbal trebuie să aibă personalitate juridică, contabil.

Sunt niște costuri – de la echipament, mingii, obiecte de antrenament, trebuie să împrejmuim cu gard corespunzător. Vrem să așezăm puțin și terenul. Într-un cuvânt, Fundeni va începe pe lucrul ăsta. A fost la ambiția mea, la ambiția unor tineri. A venit un grup de tineri că vor să înscriem echipa. Eu sunt fost sportiv și sunt lângă voi. Le-am arătat și le arăt că tot timpul facem lucrul acesta.” – a declarat Gheorghiță Cărtușanu, primarul localității Fundeni.

Continue Reading

Administrație

Reguli mai drastice pentru bătrânii care ajung în azilul din Călărași

Published

on

În ultima ședință a consilierilor locali din Călărași, desfășurată pe 22 septembrie, printre multele proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, guvernanții locali și-au îndreptat atenția, preț de câteva minute, asupra tragediei care a avut loc în azilul de bătrâni din Călărași, unitate aflată în administrarea Primăriei Municipiului Călărași.

Crimă șocantă la Căminul de Bătrâni: Un bărbat de 79 și-a omorât colegul de cămin iar pe altul l-a băgat în spital

Astfel, în urma nefericitului eveniment ce a avut loc în azilul de bătrâni “Antim Ivireanul” din Călărași, aflat în subordinea administrației locale, au fost mai multe voci din rândul consilierilor locali care au cerut explicații primarului Marius Dulce despre o posibila răspundere civila pe care ar putea să o aibă unitatea, adică locul tragediei, unde un bărbat de 79 de ani și-a înjunghiat doi colegi, pe unul omorâdu-l cu mai multe lovituri de briceag.

Marius Dulce, primarul Călărășiului a spus că nu cunoaște astfel de situații sau detalii unde să existe răspundere civilă pentru o asemenea situație. Ba mai mult, Dulce a precizat că beneficiarii au fost testați psihologic.

“Nu e vina nimănui pentru ce s-a întâmplat.” spune Marius Dulce.

“Vom cere cazierul acestor bătrâni, nu era în regulament. Acum, îl vom pune în regulament, nu s-a întâmplat nicăieri în țară să se ceară cazier. Va fi cerut bătrânilor care doresc să beneficieze de serviciile oferite de azilul de bătrâni “Antim Ivireanul”. Acolo vin nevoiași, până la urmă, care nu au unde și cu cine să stea. Indiferent cum este, chiar dacă a avut un cazier în trecut, ce-i facem?” -a  mai completat primarul Marius Dulce.

Continue Reading

Administrație

VIDEO | Proiectele de dezvoltare ale primarului Gheorghiță Cărtușanu din Fundeni sunt în grafic

Published

on

Începute în urmă cu doi ani de zile, lucrările de reabilitare desfășurate la Căminul Cultural din Fundeni, sunt astăzi suspendate. Primarul Gheorghiță Cărtușanu spune că lucrurile nu vor rămâne așa, în ciuda greutăților pe care le-a întâmpinat. Totul va fi luat de la zero, clădirea veche va fi transformată într-un Centru Multifuncțional. Pentru viitor, primarul comunei Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu își dorește ca localitatea sa să devină independentă din punct de vedere energetic. Edilul social-democrat spune că banii pe care i-ar da pentru iluminatul public, ar putea fi folosiți pentru alte lucruri. Edilul spune că nu este interesat să vândă energie, ci doar să acopere cheltuielile. 

Primarul Gheorghiță Cărtușanu se declara mulțumit de ritmul de execuție al lucrărilor și spune că tot ce face pentru comuna e din dragoste pentru oameni.

Gheorghiță Cărtușanu: Pe Anghel Saligny avem proiectul mare extindere alimentare cu apă și înființare rețea de canalizare. Vorbim de proiecte depuse pe Anghel Saligny – extindere rețea de gaze, comuna Fundeni are în premieră, vorbind de jud. Călărași, în afară de comuna Chirnogi, are gaze. Datorită partenerilor noștri, investitorii care sunt și ambiția mea de a pune la dispoziție și a sprijini și pe cel care a concesionat la noi de a făcut investiție în gaze. Este un proiect mare, al viitorului.
Avem și proiectul de asfaltare, avem proiectul de extindere rețea gaze. Pe AFM avem modernizare iluminat în comuna Fundeni. Suntem pe lista sinteză și mai avem pe PNRR pentru pistă de biciclete. Vom vedea ce anume se finanțează.

Mă întrebați ce proiecte avem. E foarte greu să vorbești, pentru că toată lumea vine și spune „faceți proiecte”, dar nimeni nu vine și spune că acele proiecte, acele studii de fezabilitate, costă bani. Consultanța costă bani. Proiectantul care-ți face proiectul costă bani. Să te duci să prinzi 5-6 proiecte, nu toate comunele își permit să aibă bani de finanțare. Până se implementează și prins proiectul, pentru că se pare că se finanțează și proiectul, se dau bani și pentru studiul de fezabilitate, necesită timp și bani.
Sunt multe mesaje de transmis. Mai devreme am avut o discuție cu o domniță și încercam să-i explic că există un plan de gospodărie comunală și fiecare cetățean are obligația ca în dreptul curții lui să-și curețe șanțul, să-și tundă iarba. Primăria mai face servicii. Eu sunt adeptul să ajut bătrânii. Noi, primăria, tundem fără niciun cost. Unde sunt persoane cu dizabilități noi intervenim ca primărie. Din păcate, văd unii oameni sănătoși, cu posibilități financiare, care spun că este treaba primăriei să administreze domeniul public. De aceea am adus aminte că există un plan de gospodărie comunal.

Întotdeauna m-am ținut de cuvânt, întotdeauna m-a preocupat și mă preocupă ca Fundeni să se dezvolte rapid. Nu pentru mine sau pentru dumneavoastră, pentru copii care vin din urmă. Fundeni este într-un plin proces de dezvoltare, datorită investițiilor, datorită flexibilității.

 

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro