Nimanui nu îi pasă de Călărași. Dezordine, șanțuri, capace de canalizare furate, gropi pe toate străzile, trafic aglomerat și nunți de romi. Cu aceste exemple se poate caracteriza Călărașiul în această perioadă. Nu putini sunt cei care critică dur manifestările minorităților ce desfășoară în această perioadă evenimente prin care își pot etala avuțiile, de la îmbrăcăminte până la mașini și multe altele ce caracterizează minoritatea de romi.
Autoritățile locale întâmpină probleme în ceea ce privește responsabilitatea celor ce sunt obligați să intervină în cazul în care se depășește limita decenței.
Pe data de 15 iunie, Biroul de presă al Primăriei a emis următoarea informare pe care am publicat-o pe site-ul calarasipress.ro
Având în vedere evenimentele organizate în municipiul Călăraşi de către populaţia de etnie romă, vă aducem la cunoştinţă că Primarul Municipiului Călăraşi și Primăria Municipiului Călăraşi nu au atribuţii în aprobarea desfăşurării unor astfel de evenimente.
De asemenea, vă comunicăm că nu au fost aprobate organizarea acestor tipuri de evenimente.
Vă informăm că Primarul Mun. Călăraşi și Primăria Municipiului Călăraşi nu au atribuţii în restabilirea ordinii publice, acestea fiind reglementate de Legea nr. 60/1991 R. privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
Primarul Municipiului Călăraşi şi Primăria Municipiului Călăraşi acţionează prin intermediul Direcţiei Poliţia Locală în ceea ce priveşte constatarea tulburării ordinii şi liniştii publice şi sancţionarea contravenţională a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 61/1991 R. pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, care intră în sfera ei de competenţă.
Prin aceasta, Primăria Municipiului Călărași ne dă de înțeles faptul că aceștia nu au atribuții în ceea ce privește aprobarea acestor tipuri de evenimente desfășurate de comunitatea de etnie romă.
Edilul șef al mun. Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin împreună cu instituția pe care acesta o conduce încearcă să se absoarbă de toată vina, spunând că se intervine prin Poliția Locală, instituție aflata, atenție, în subordinea Primăriei Municipiului Călărași.
Poliția Locală își face treaba atât cât poate. E crudul adevăr pe care trebuie să-l spunem. Se dau sancțiuni contravenționale pentru persoanele ce se fac vinovate de încălcarea Legii nr.61/1991.
Ce spune Legea 61/1991
Iată ce spune Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice: – potrivit art. 3, pct. 25, „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei, – art. 3, pct. 26: „tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00 – 8,00 şi 13,00 – 14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora” – fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, – conform art. 3, pct. 27, „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei. Închisoare petnru blocarea arterelor De asemenea, s-a reamintit că potrivit art. 92, alin. 4, din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „blocarea cu intenţie a drumului public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic” constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Art. 71, alin. 1, din aceeaşi OUG interzice accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală în municipii, fapta constituind contravenţie şi fiind sancţionată cu amendă între 720 lei la 1600 lei.
Se continua petrecerea.
Poliţia Locală Călăraşi a aplicat 19 amenzi la nunţile romilor, în cursul lunii iunie.
Să ne ierte Dumnezeu, n-a zis nimeni, niciodată că n-au dreptul să facă nunți. Dar să blochezi traficul cu hore, lăutari și grătare… asta deja e altceva. E trecut de mult peste normalitate, sau limită a decenței. Să nu mai vorbim despre zgomotul ne nesuportat pe care trebuie să-l accepți până în spre zorii zile.
In data de 29 iunie, 2016, s-a organizat o întâlnire pe reprezentanţii etniei rome, IPJ Călărași, Jandarmeria și Poliția Locală. In cadrul acestei întâlniri s-a stabilit, de comun acord, ca aceste tipuri de evenimente sa nu mai blocheze traficul si nici volumul boxelor la maxim.
https://www.youtube.com/watch?v=VI2mFj5__YY