Connect with us

Știri

Cât a ajuns să coste un loc de veci în Călărași

Published

on

Dacă traiul e tot mai scump în zilele noastre, nici în lumea celor veșnice lucrurile nu stau diferit. Locurile de veci din Călărași se vând pentru niște sume consistente, spun oamenii.

În Călărași există 6  cimitire gestionate de Administrația Cimitirelor din subordinea Primăriei Municipiului Călărași.

Potrivit unor date, municipiul Călărași se confruntă cu o criză a locurilor de veci. Au mai rămas aproximativ 100 de locuri disponibile, spune Bălăngea. Din cele șase cimitire ale oraşului, toate sunt pline, iar singurul unde mai există  locuri disponibile, adică 2% capacitate este Cimitirul Sf. Lazăr, situat pe Varianta Nord din municipiului Călărași.

Advertisement

Într-un interviu acordat CanalSUD.ro, Daniel Bălăngea,  șeful serviciului la Administrația Cimitirelor Călărași, prețul unul loc de veci diferă în funcție de aria de concesionare, respectiv metri pătrați.

Spre exemplu, locurile de veci se pot concesiona între 10 ani și 49 de ani.  Pe 10 ani este 100 de lei mp, pe 25 de ani – 150 de lei și pe 49 de ani, 200 de lei mp. Un loc de 4 mp. ar fi 800 de lei pe 49 de ani.

Impozitul pentru un loc de veci este de 6,5 lei/mp, plus taxa de 17 lei pentru serviciile de pază.

Comparativ cu perioada pandemiei, mortalitatea din județul Călărași nu a înregistrat valori care depășesc media națională.

Advertisement

“Undeva la 500 de înmormântări pe an.”

A doua variantă aleasă de autorități

Cea de-a doua variantă pusă în discuţie de mai mult timp ar fi ca locurile de veci neîntreținute să fie eliberate și pregătite pentru persoanele care doresc să concesioneze. Acest lucru se face cu o cerere la nivelul Administraţiei Cimitirelor și se oferă solicitanților. Sunt câteva taxe pe care concesionarii trebuie să le plătească anual, totul e public.

Distrugerile din cimitire

Cetățenii au făcut mai multe sesizări către conducerea Administrației Cimitirelor cu privire la distrugerile pe care le-au găsit la locurile de veci. Viceprimarul Dragu spune că situațiile sunt adevărate, multe probleme din cauza lipsei unui sistem inteligent de supraveghere și a lipsei de personal care să asigure paza și protecția cimitirelor. Au fost furate, de la grilaje, la lumânări și ulei din candele, sau chiar au smuls florile de pe locurile de veci.  Încercăm pe cât de mult posibil să ținem sub control situația, ajutăm oamenii cu necazuri.” – menționează Nicolae Dragu, viceprimarul Călărașiului.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *