Cartoful, unul dintre cele mai importante produse alimentare ale romanilor s-a scumpit foarte mult în ultimul an, cu peste 40%, potrivit datelor INS.
Reprezentantul Federației Naționale a Cartofului spune că una dintre soluții ar fi încurajarea fermierilor români. Chefii spun că autoritățile trebuie să țină cont de preferințele românilor: cartoful este nelipsit din orice bucătărie.
Creșterea, resimțită de consumatori, nu de producători
Expertii sustin ca această creștere este resimțită de consumator, dar nu și de producător. Diferența de preț se duce pe lanțul de distribuție și deloc la producător.
„Până în decembrie, fermierii români sunt obligați să își vândă marfa. Supermarketurile fac promoție mereu pe marfa românească. Presiunea e asupra prețului producătorilor și după ce s-au terminat cartofii românesti consumăm cu success cartofi din import la prețuri duble sau triple, cu alte cuvinte contribuim la bunăstarea fermierilor din alte țări”, potrivit Romulus Oprea, președinte al Federației Naționale „Cartoful” în România.
Producătorii români nu pot să plătească irigațiile și mulți dintre ei nu reușesc să asigure o recoltă constantă vara și iarna. Iar pe piață, nivelul prețurilor este stabilit de cartoful din import și de intermediari.
„Cartofii mi se par mai scumpi față de cum erau în ceilalți ani. Acum sunt foarte scumpi”, spune un bărbat aflat la piață.
Cojile de cartofi sunt comestibile
Chef Adrian Hădean nu vede în aceste scumpiri doar părțile rele. El spune că românii ar putea învăța să nu mai facă risipă alimentară.
„Cartoful este o mâncare de bază, unul dintre alimentele de bază și o creștere atât de mare a prețurilor e îngrijorătoare pt toată lumea. S-ar putea ca această perioadă să ne învețe un lucru foarte important, faptul că și cojile de cartofi sunt comestibile și sunt bune de folosit și e păcat să le aruncăm”, spune Chef Adrian Hădean.
Cele mai recente date arată că România ocupă locul șase în Uniunea Europeană la producția de cartofi și locul patru la suprafața cultivată. Prima poziție în clasamentul producției este ocupată de Germania, urmată de Franța, Olanda și Polonia.
Prăjit, piure sau fiert, în tocăniță, cartoful rămâne alimentul de bază al românilor, iar asta se vede în statisticile oficiale. Consumul e de aproape 100 de kilograme pe an de fiecare român.
Sursa: euronews.ro