Connect with us

La zi

Cartea de Identitate a Vehiculului are un nou format. Anunțul făcut de reprezentanții RAR

Published

on

Sursa: rarom.ro

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat un nou format pentru Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Deși documentul va păstra aceleași categorii de informații, câmpurile destinate completării datelor despre proprietar și numărul de înmatriculare vor fi eliminate.

Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are acum un nou format, conform cu prevederile legislative actuale.

“Nu trebuie să mergeți să scotociți printre actele mașinii și nici să vă întrebați ce aveți de făcut în această situație, deoarece modificarea formei CIV nu vine cu nicio obligație pentru posesorii de vehicule. În noul format, documentul păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre proprietar și numărul de înmatriculare”, a transmis Registrul Auto Român (RAR) pe propria pagină de socializare.

Advertisement

Noul model de CIV este deja eliberat în reprezentanțele RAR, însă documentul în formatul anterior rămâne perfect valabil și poate fi schimbat la cerere, în caz de pierdere sau deteriorare, de exemplu.

O informare despre noul format al documentului a fost trimisă și stațiilor ITP autorizate. Schimbarea a fost necesară pentru a ne conforma cerințelor prevăzute în OG 78/2000, precum și ordinului comun MTI/MAI/MF nr. 211/28/391/2024, care stabilește noul format al CIV.

Sursa: bihorjust.ro

Sursa: bihorjust.ro

Cum se procedează în cazul în cazul pierderii, furtului sau distrugerii cărţii de identitate a vehiculului?

În cazul pierderii, furtului sau distrugerii cărţii de identitate a vehiculului, RAR eliberează un duplicat al acesteia.

Documentele necesare pentru obținerea unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului sunt:
– cererea de activitate RAR (completată olograf de solicitant, pe propria răspundere și semnată în prezența angajatului RAR care efectuează prestația);
– actul de identitate al solicitantului;
– documente care atestă calitatea de deținător legal a solicitantului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deținător în evidențele autorității de înmatriculare;
– dacă solicitantul nu este deținătorul vehiculului (persoană fizică) sau dacă deținătorul este persoană juridică, este necesară prezentarea actului de reprezentare legală (împuternicire notarială pentru persoanele fizice sau delegație pentru persoanele juridice).

Advertisement

Delegația trebuie să conțină datele de identitate ale reprezentantului deținătorului, să identifice vehiculul prin numărul de identificare (seria de șasiu sau caroserie), să specifice activitatea pentru care a fost emisă (eliberare duplicat al cărții de identitate), să poarte număr de înregistrare și să fie semnată (și ștampilată, dacă este cazul) de către emitent.

Începând cu data de 16.07.2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 109/2018, pentru obţinerea duplicatului CIV este obligatorie prezentarea vehiculului la RAR în vederea identificării sale.

Advertisement