PAGUBE LĂSATE DE CODUL PORTOCALIU. Codul portocaliu înregistrat în județul Călărași a lăsat în urmă o serie de pagube considerabile. Ploile torențiale și vântul puternic au dus la inundații extinse, afectând case și drumuri. Numeroși copaci smulși din rădăcini, au căzut peste mașini provocând pagube semnificative. Codului portocaliu este valabil începând de sâmbătă, 18 noiembrie a.c., de la ora 18:00, până duminică, 19 noiembrie a.c., ora 10:00.
- Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași au anunțat că pompierii militari au fost chemați să intervină în cadrul a 10 situații diferite. Una dintre aceste intervenții a avut loc pe DN 3B, în zona Podul 4, pentru a îndepărta un copac căzut.
- De asemenea, salvatorii au intervenit pe strada Jirlău din municipiul Călărași, unde acoperișul unui bloc s-a desprins. În altă situație, pe strada Mureșului din Călărași, o locuință a fost afectată de inundații.
- Pompierii militari au fost solicitați și pentru a interveni în două incendii. Primul incendiu a avut loc în Sărulești-Gară, afectând o locuință, în timp ce al doilea a izbucnit la Oltina, comuna Unirea, unde pompierii intervin pentru a stinge un foc declanșat într-o șiră de baloți.
În jurul orei 21.20, pompierii militari din Călărași au fost solicitați să intervină pe strada Bărăganului din municipiu, după ce un copac a căzut peste o mașină.
O MAȘINĂ A CĂZUT ÎN ȘANȚ DIN CAUZA VIZIBILITĂȚII SCĂZUTE. Ploaia abundentă și vântul puternic au redus vizibilitatea. Un șofer a ajuns cu autoturismul într-un șanț pe DN3B, între Călărași și localitatea Modelu. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, ci doar pagube materiale.
TRAVERSAREA PE DUNĂRE CU BAC-UL, OPRITĂ. Sâmbătă, ora 17:30. Bacurile care fac traversarea Dunării în zona Chiciu – Regie (operat de MARIA – Ostrovit S.A. Ostrov) și Chiciu-România – Aidemir-Bulgaria (operat de SPIKA FERI – Silistra) au fost suspendate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, având în vedere o viteză a vântului de 17 m/s (61 km/h) din direcția nord-vest.
PRIMA NINSOARE ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI. Prima ninsoare din județul Călărași a venit mai devreme decât ne-am fi așteptat. Ora 19:00, primii fulgi de zăpadă s-au așternut pe carosabilul mai multor drumuri. Călărășenii nu au ezitat să imortalizeze momentul mult așteptat și au postat imagini pe rețelele de socializare.
LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT. Pe lângă efectele vizibile în ceea ce privește siguranța rutieră, codul portocaliu a adus și perturbări în alimentarea cu energie electrică. Comunele Grădiștea, Satnoeni, Dragalina, Ciocănești și câteva zone din Municipiul Călărași au suferit pene de curent.
Reprezentanții Rețele Electrice Dobrogea continuă să intervină pentru restabilirea alimentării cu energie electrică a clienților din zonele afectate de condițiile meteo dificile – cod portocaliu și roșu de vânt, cu viteze de peste 100 km/h. “Intervențiile sunt îngreunate de vremea severă, în special în județele Constanța și Tulcea. Colaborăm cu autoritățile centrale și locale pentru a remedia avariile cât mai curând posibil.” – transmit aceștia într-un comunicat.
GOSPODĂRIE CUPRINSĂ DE FLĂCĂRI. Tot în noaptea de sâmbătă, pompierii militari au fost solicitați să intervină la un incendiu de proporții în Unirea, satul Oltina, unde mii de baloți au fost cuprinși de flăcări. Duminică, ora 03:30, situația este încă în dinamică, iar eforturile de intervenție implică 4 echipaje de stingere și 17 pompieri militari. Proprietarii susțin faptul că focul a fost pus în mod intenționat.
AL DOILEA INCENDIU ÎN UNIREA. Duminică dimineața, ora 03:45, o casă a fost cuprinsă de un incendiu, transmit pompierii militari din cadrul ISU Călărași. O a doua misiune a început pentru salvatori în localitatea în care o gospodărie a fost afectată de un incendiu în care mii de baloți au fost distruși.
Este un tablou al dezastrelor care ilustrează impactul condițiilor meteorologice extreme în județul Călărași. Autoritățile locale au fost mobilizate pentru a gestiona situația de urgență și a acorda asistență celor afectați. Echipajele de intervenție sunt mobilizate pentru gestionarea situației dificile în contextul condițiilor meteorologice extreme.