Connect with us

Actualitate

Călărașiul sub cod portocaliu: localități în beznă, acoperișuri desprinse și case inundate. [Radiografia primelor ore]

Published

on

PAGUBE LĂSATE DE CODUL PORTOCALIU. Codul portocaliu înregistrat în județul Călărași a lăsat în urmă o serie de pagube considerabile. Ploile torențiale și vântul puternic au dus la inundații extinse, afectând case și drumuri. Numeroși copaci smulși din rădăcini, au căzut peste mașini provocând pagube semnificative. Codului portocaliu este valabil începând de sâmbătă, 18 noiembrie a.c., de la ora 18:00, până duminică, 19 noiembrie a.c., ora 10:00.

  • Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași au anunțat că pompierii militari au fost chemați să intervină în cadrul a 10 situații diferite. Una dintre aceste intervenții a avut loc pe DN 3B, în zona Podul 4, pentru a îndepărta un copac căzut.
  • De asemenea, salvatorii au intervenit pe strada Jirlău din municipiul Călărași, unde acoperișul unui bloc s-a desprins. În altă situație, pe strada Mureșului din Călărași, o locuință a fost afectată de inundații.
  • Pompierii militari au fost solicitați și pentru a interveni în două incendii. Primul incendiu a avut loc în Sărulești-Gară, afectând o locuință, în timp ce al doilea a izbucnit la Oltina, comuna Unirea, unde pompierii intervin pentru a stinge un foc declanșat într-o șiră de baloți.

În jurul orei 21.20, pompierii militari din Călărași au fost solicitați să intervină pe strada Bărăganului din municipiu, după ce un copac a căzut peste o mașină.

O MAȘINĂ A CĂZUT ÎN ȘANȚ DIN CAUZA VIZIBILITĂȚII SCĂZUTE. Ploaia abundentă și vântul puternic au redus vizibilitatea. Un șofer a ajuns cu autoturismul într-un șanț pe DN3B, între Călărași și localitatea Modelu. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, ci doar pagube materiale.

TRAVERSAREA PE DUNĂRE CU BAC-UL, OPRITĂ. Sâmbătă, ora 17:30. Bacurile care fac traversarea Dunării în zona Chiciu – Regie (operat de MARIA – Ostrovit S.A. Ostrov) și Chiciu-România – Aidemir-Bulgaria (operat de SPIKA FERI – Silistra) au fost suspendate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, având în vedere o viteză a vântului de 17 m/s (61 km/h) din direcția nord-vest.

PRIMA NINSOARE ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI. Prima ninsoare din județul Călărași a venit mai devreme decât ne-am fi așteptat. Ora 19:00, primii fulgi de zăpadă s-au așternut pe carosabilul mai multor drumuri. Călărășenii nu au ezitat să imortalizeze momentul mult așteptat și au postat imagini pe rețelele de socializare.

Advertisement

LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT. Pe lângă efectele vizibile în ceea ce privește siguranța rutieră, codul portocaliu a adus și perturbări în alimentarea cu energie electrică. Comunele Grădiștea, Satnoeni, Dragalina, Ciocănești și câteva zone din Municipiul Călărași au suferit pene de curent.

Reprezentanții Rețele Electrice Dobrogea continuă să intervină pentru restabilirea alimentării cu energie electrică a clienților din zonele afectate de condițiile meteo dificile – cod portocaliu și roșu de vânt, cu viteze de peste 100 km/h. “Intervențiile sunt îngreunate de vremea severă, în special în județele Constanța și Tulcea. Colaborăm cu autoritățile centrale și locale pentru a remedia avariile cât mai curând posibil.” – transmit aceștia într-un comunicat.

GOSPODĂRIE CUPRINSĂ DE FLĂCĂRI. Tot în noaptea de sâmbătă, pompierii militari au fost solicitați să intervină la un incendiu de proporții în Unirea, satul Oltina, unde mii de baloți au fost cuprinși de flăcări. Duminică, ora 03:30, situația este încă în dinamică, iar eforturile de intervenție implică 4 echipaje de stingere și 17 pompieri militari. Proprietarii susțin faptul că focul a fost pus în mod intenționat.

AL DOILEA INCENDIU ÎN UNIREA. Duminică dimineața, ora 03:45, o casă a fost cuprinsă de un incendiu, transmit pompierii militari din cadrul ISU Călărași. O a doua misiune a început pentru salvatori în localitatea în care o gospodărie a fost afectată de un incendiu în care mii de baloți au fost distruși.

Este un tablou al dezastrelor care ilustrează impactul condițiilor meteorologice extreme în județul Călărași. Autoritățile locale au fost mobilizate pentru a gestiona situația de urgență și a acorda asistență celor afectați. Echipajele de intervenție sunt mobilizate pentru gestionarea situației dificile în contextul condițiilor meteorologice extreme.

Advertisement

Actualitate

Polițiști avansați pentru merite deosebite, de Ziua Națională, la Călărași

Published

on

La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi a fost organizată o sedință festivă, cu ocazia Zilei Naționale a României, în cadrul căreia 13 ofiţeri şi 26 de agenţi de poliţie au fost avansaţi înainte de îndeplinirea stagiului mimin, pentru merite deosebite.

Colegii avasaţi au primit felicitări din partea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi pentru munca depusă şi rezultatele profesionale obţinute.

Totodată, conducerea inspectoratului a recompensat cu diplome de merit polițiști în activitate, dar și polițiști trecuți în rezervă în anul 2023.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Măsuri de ordine și siguranță publică, asigurate de structurile MAI din Călărași, cu ocazia minivacanței de 1 decembrie

Published

on

Structurile  terioriale ale Ministerului Afacerilor Interne acționează pentru a asigura ordinea și liniștea publică și pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite. Miercuri, 29 noiembrie, la ora 15.00, la sediul Instituției Prefectului- județul Călărași, au avut loc declarații de presă  cu privire la măsurile ce vor fi  implementate, la nivelul județului Călărași, pentru ca cetățenii să petreacă  aceste zile libere în siguranță, fără evenimente nedorite.

Măsuri și recomandări din partea polițiștilor, pompierilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră și reprezentanților CPECA, pentru perioada 30 noiembrie- 3 decembrie:

În perioada 30 noiembrie – 03 decembrie a.c., zilnic, peste 100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași vor fi în teren, la datorie, pe raza întregului județ, unde vor acționa pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru descurajarea și combaterea activităților care pot pune în pericol viața cetățenilor.  Acțiunile vor fi organizate în sistem integrat, alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice. Polițiștii vor fi pregătiți să intervină ori de câte ori vor fi solicitați de către cetățeni sau în cazul în care vor constata încălcări ale normelor legale în vigoare.

Totodată, în contextul în care se anticipează un trafic intens, polițiștii de la rutieră vor acționa pentru siguranţa traficului rutier şi pentru reducerea victimizării cetăţenilor prin implicarea în accidente de circulaţie. Polițiștii rutieri vor fi sprijiniți de efective de la ordine publică, iar în cadrul activităților desfășurate vor folosi autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Advertisement

De asemenea, efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi desfăşoară activităţi menite să asigure protecţia şi siguranţa cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea afecta viaţa şi bunurile comunităţii. La nivelul județului Călăraşi, zilnic, peste 100 de pompieri militari cu 30 mijloace tehnice de intervenţie sunt pregătiți să acţioneze pentru acordarea primului ajutor medical de urgență, pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor care ar putea fi surprinse în medii ostile vieții. Urgenţele medicale vor fi asigurate, zilnic, în sistem integrat prin intermediul echipajelor SMURD şi al echipajelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care vor asigura primul ajutor medical calificat.

În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Numai în ultimele trei săptămâni, inspectorii de prevenire au desfășurat mai multe acțiuni de control inopinat la operatori economici din localităţile judeţului nostru. Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare.

Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență (incendii, ger, viscol, alte fenomene meteorologice extreme etc.) pot fi consultate prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!

Reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Călărași și-au adaptat misiunile în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, precum și pentru întărirea dispozitivului de supraveghere și control la frontiera de stat, astfel încât să se asigure un control eficient si operativ.

Alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, polițiștii de frontieră vor acționa în vederea asigurării oridinii și siguranței publice în zona de competență, precum și pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere.

Advertisement

​          În prezent, în Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi, traficul autovehiculelor şi persoanelor se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi mari de aşteptare, iar dacă situația o impune vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de trecere a frontierei.

Cetăţenilor români şi străini care tranzitează frontiera națională în această perioadă li se recomandă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional și să se informeze cu privire la condiţiile de călătorie în statele de destinaţie şi în cele tranzitate.

De asemenea, participanţii la trafic pot consulta aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro, în care sunt actualizate valorile medii ale timpului de aşteptare la controlul de frontieră în funcţie de valorile de trafic prin punctele de trecere.

În perioada 30 noiembrie- 3 decembrie 2023, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași va intensifica măsurile de ordine și siguranță publică și va suplimenta dispozitivele de jandarmerie care vor acționa în zonele unde există posibilitatea să se constituie aglomerări de persoane.

Jandarmii călărășeni vor asigura măsuri de ordine publică la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public cu ocazia manifestărilor religioase, comemorative și cultural-artistice, prilejuite de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și a Zilei Naționale a României.

Advertisement

Vor avea în atenție cu precădere zonele și traseele unde, de obicei, în astfel de perioade ale anului, ne așteptăm la un flux mai mare de oameni.

Jandarmii călărășeni recomandă participanților la manifestări să acorde o atenție sporită bunurilor personale, să respecte indicațiile forțelor de ordine și să solicite sprijinul jandarmilor aflați în dispozitiv în situația în care este necesară intervenția acestora.

Centrul de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Călărași recomandă tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.       De asemenea, reamintim că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

 

În  situația în care sunteți martor sau victimă a unei infracțiuni, solicitați sprijinul celui mai apropiat echipaj de poliție sau apelați la numărul pentru apeluri de urgență – 112!.

Advertisement

 

La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei!

La mulți ani, România!

BIROUL DE PRESĂ

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

[VIDEO] Utilaj de deszăpezire, în flăcări, pe o strada din Călărași

Published

on

O autospecială de deszăpezire a fost cuprinsă de flăcări în fața unui local, ca urmare a unor probleme tehnice în zona motorului. Incidentul s-a petrecut duminică, 26 noiembrie, ora 12:42. Șoferul vehiculului a reacționat imediat, coborând de la volan și încercând să stingă incendiul folosind zăpada din preajmă.

Imaginile au fost rapid distribuite pe rețelele de socializare, generând o serie de comentarii și reacții din partea inteernauților.

Continue Reading

Cele mai vizualizate