Connect with us

Știri

Anul 2017 începe cu atacuri la adresa reprezentanţilor elevilor

Published

on

Nu a trecut nici prima lună a anului 2017 şi deja auzim discutându-se despre noile abuzuri semnalate în liceele călărăşene, de această dată la adresa reprezentanţilor elevilor. Se pare că activitatea Consiliului Judeţean al Elevilor Călăraşi şi a substructurilor sale începe să deranjeze, din moment ce elevii sunt manipulaţi astfel încât să renunţe la funcţiile pe care le deţin în cadrul singurei structuri reprezentative a elevilor călărăşeni.
Fiind întrebata despre acest trend, din ce în ce mai vizibil în spaţiul educaţional, domnişoara preşedinte a Consiliului Judeţean al Elevilor Călăraşi, Alexandra TUTA, nu a ezitat să comenteze situaţia cât se poate de incisiv şi transparent: « Este de-a dreptul revoltător să impui mijloace de coerciţie a căror unică menire este să determine elevii reprezentanţi să renunţe la funcţiile pe care le deţin, deci la apărarea drepturilor şi priorităţilor lor. Cazurile sunt cât se poate de variate. Astăzi, într-o discuţie cu un preşedinte de Consiliu Şcolar, aflu cu stupoare că nu mai este preşedinte, printr-o decizie a directorului unităţii de învăţământ care aduce în discuţie motivul vârstei. Nu voi comenta faptul că discutăm despre aceiaşi directori cu mentalităţi feudale care, fie au reuşit să îndeplinească cerinţele unui examen organizat doar pentru manipularea opiniei publice, fie au rămas în funcţie prin intermediul criteriului politic, permis de o adresă lipsită de bază juridică. Problema este foarte gravă, din două puncte de vedere. În primul rând, este o chestiune de fond, nu poţi interveni în activitatea Consiliului Elevilor, din simplul motiv că acesta are autonomie şi independentă decizională. În al doilea rând, este profund greşit să interzici elevilor să militeze pentru apărarea drepturilor lor şi să lupte pentru a-şi făcea vocea auzită, indiferent ce motiv invoci. Astăzi s-a invocat criteriul vârstei. Scrie undeva în Regulamentul de organizare şi funcţionare că « eşti prea mic pentru a face parte din mişcarea de reprezentarea »? Scrie undeva că ai capacitatea de a monopoliza un consiliu care, prin natura lui, este exclusiv format din elevi? Nu cred. Aş vrea să spun că nu mă aşteptăm, dar, din păcate, mă aştept din ce în ce mai mult la astfel de comentarii. Mă aştept că indivizii cu mentalităţi anacronice să recurgă la tot felul de tertipuri pentru a ne împiedica să ne facem datoria aşa cum se cuvine. De când structura funcţionează, întâmpinăm constant opoziţie. Din punctul meu de vedere nu e nicio problemă. Nu vom renunţa, nu vom permite ca astfel de abuzuri să aibă loc şi, cu siguranţă, vom deveni şi mai vigilenţi, pentru că astfel de situaţii penibile să nu mai aibă loc! »
Aşadar, nu numai că ne confruntăm cu încălcări ale prevederilor Statutului Elevului, dar acum asistăm şi la implicări directe în activitatea elevilor reprezentanţi, implicări ce nu vizează acordare de sprijin şi de încredere, ci, din contră, denaturarea menirii structurii. Să fie oare acesta începutul unui conflict de proporţii între principalii beneficiari ai sistemului educaţional şi cei care ar trebui să faciliteze învăţarea? Sau aceste abuzuri devin şi mai pronunţate acum, pentru că structura nu mai este subjugata de aşa-zişi profesori coordonatori, în schimb îndeplinindu-şi adevăratul rol?
Probabil că răspunsul va fi scos la iveală pe măsură ce poziţiile Consiliului vor fi mai incisive, penetrând din ce în ce mai adânc spaţiul unor unităţi de învăţământ monopolizate încă de mentalităţi feudale, neorientate către metode postmoderne de învăţare şi formare a elevului.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *