Connect with us

Știri

Anul 2017 începe cu atacuri la adresa reprezentanţilor elevilor

Published

on

Nu a trecut nici prima lună a anului 2017 şi deja auzim discutându-se despre noile abuzuri semnalate în liceele călărăşene, de această dată la adresa reprezentanţilor elevilor. Se pare că activitatea Consiliului Judeţean al Elevilor Călăraşi şi a substructurilor sale începe să deranjeze, din moment ce elevii sunt manipulaţi astfel încât să renunţe la funcţiile pe care le deţin în cadrul singurei structuri reprezentative a elevilor călărăşeni.
Fiind întrebata despre acest trend, din ce în ce mai vizibil în spaţiul educaţional, domnişoara preşedinte a Consiliului Judeţean al Elevilor Călăraşi, Alexandra TUTA, nu a ezitat să comenteze situaţia cât se poate de incisiv şi transparent: « Este de-a dreptul revoltător să impui mijloace de coerciţie a căror unică menire este să determine elevii reprezentanţi să renunţe la funcţiile pe care le deţin, deci la apărarea drepturilor şi priorităţilor lor. Cazurile sunt cât se poate de variate. Astăzi, într-o discuţie cu un preşedinte de Consiliu Şcolar, aflu cu stupoare că nu mai este preşedinte, printr-o decizie a directorului unităţii de învăţământ care aduce în discuţie motivul vârstei. Nu voi comenta faptul că discutăm despre aceiaşi directori cu mentalităţi feudale care, fie au reuşit să îndeplinească cerinţele unui examen organizat doar pentru manipularea opiniei publice, fie au rămas în funcţie prin intermediul criteriului politic, permis de o adresă lipsită de bază juridică. Problema este foarte gravă, din două puncte de vedere. În primul rând, este o chestiune de fond, nu poţi interveni în activitatea Consiliului Elevilor, din simplul motiv că acesta are autonomie şi independentă decizională. În al doilea rând, este profund greşit să interzici elevilor să militeze pentru apărarea drepturilor lor şi să lupte pentru a-şi făcea vocea auzită, indiferent ce motiv invoci. Astăzi s-a invocat criteriul vârstei. Scrie undeva în Regulamentul de organizare şi funcţionare că « eşti prea mic pentru a face parte din mişcarea de reprezentarea »? Scrie undeva că ai capacitatea de a monopoliza un consiliu care, prin natura lui, este exclusiv format din elevi? Nu cred. Aş vrea să spun că nu mă aşteptăm, dar, din păcate, mă aştept din ce în ce mai mult la astfel de comentarii. Mă aştept că indivizii cu mentalităţi anacronice să recurgă la tot felul de tertipuri pentru a ne împiedica să ne facem datoria aşa cum se cuvine. De când structura funcţionează, întâmpinăm constant opoziţie. Din punctul meu de vedere nu e nicio problemă. Nu vom renunţa, nu vom permite ca astfel de abuzuri să aibă loc şi, cu siguranţă, vom deveni şi mai vigilenţi, pentru că astfel de situaţii penibile să nu mai aibă loc! »
Aşadar, nu numai că ne confruntăm cu încălcări ale prevederilor Statutului Elevului, dar acum asistăm şi la implicări directe în activitatea elevilor reprezentanţi, implicări ce nu vizează acordare de sprijin şi de încredere, ci, din contră, denaturarea menirii structurii. Să fie oare acesta începutul unui conflict de proporţii între principalii beneficiari ai sistemului educaţional şi cei care ar trebui să faciliteze învăţarea? Sau aceste abuzuri devin şi mai pronunţate acum, pentru că structura nu mai este subjugata de aşa-zişi profesori coordonatori, în schimb îndeplinindu-şi adevăratul rol?
Probabil că răspunsul va fi scos la iveală pe măsură ce poziţiile Consiliului vor fi mai incisive, penetrând din ce în ce mai adânc spaţiul unor unităţi de învăţământ monopolizate încă de mentalităţi feudale, neorientate către metode postmoderne de învăţare şi formare a elevului.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Polițiștii l-au identificat pe fugarul de noaptea trecută. Șoferul nu avea permis și s-a ales cu dosar penal

Published

on

Update: Fugarul din incidentul de vineri noaptea în municipiul Călărași a fost prins de oamenii legii.

Conform investigațiilor, conducătorul autoturismului urmărit este un bărbat de 33 de ani, fără permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

A fost întocmit dosar penal împotriva sa, iar ulterior a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.

Știrea inițială 

Un nou accident de circulație a avut loc vineri noapte în municipiul Călărași, zona Parcul Florilor, pe strada București. Totul s-a întâmplat în timp ce două autospeciale de poliție se aflau în urmărirea unui șofer care ar fi evitat un filtru de poliție.

Advertisement

Două echipaje de poliție au pornit în urmărirea unui autoturism marca BMW X5 de culoare neagră. Urmărirea ar fi început încă din zona spitalului județean. Urmărirea s-a desfășurat pe strada Eroilor și pe Grivița, iar la intersecția cu Bulevardul Cuza Vodă, polițiștii au încercat să oprească mașina conform procedurilor, dar șoferul nu a oprit.

În timpul urmăririi, autospeciala de poliție MAI 37933 care se deplasa pe strada București către Tenaris, a acroșat un autoturism care circula regulamentar pe a doua bandă. Participantul la trafic ar fi frânat pentru a le permite celor două echipaje de poliție să-l depășească, însă autospeciala de poliție care se afla în spatele autoturismului nu a mai reușit să frâneze. Martorii spun că sistemul de frânare era supraîncălzit, iar din discuri ieșea fum.

În mașina poliției se aflau trei agenți, iar șoferul a suferit răni ușoare la membrele inferioare.

La fața locului au intervenit imediat mai multe autospeciale de poliție pentru a acorda asistență și a gestiona situația. Cu toate acestea, șoferul urmărit a reușit să scape în urma incidentului. Autoritățile continuă să ancheteze circumstanțele exacte ale accidentului și să îl identifice pe șoferul fugar.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Tragedie pe brațul Bala, în Unirea: A căzut din barcă și a murit înecat în fața prietenilor

Published

on

Un tragic incident a avut loc sâmbătă după amiază pe barul Bala, la km. 6, în localitatea Unirea din județul Călărași. Un tânăr de aproximativ 33 de ani care se afla la pescuit a căzut din barcă și și-a pierdut viața. Jimmy se afla la pescuit împreună cu alți doi prieteni.

Disperați, prietenii acestuia au apelat la numărul de urgență 112 la ora 15:25. Autoritățile au intervenit prompt în speranța de a-l salva pe pescar.

Garda de intervenție Borcea a fost alertată și a intervenit rapid la fața locului, însă situația s-a dovedit a fi extrem de dificilă.

La ora 15:30, ISU Călărași a solicitat sprijinul specializat al ISU București-Ilfov, cerând ajutorul scafandrilor pentru operațiunile de căutare.

Eforturile de salvare au fost susținute de o ambarcațiune și doi subofițeri din cadrul ISU Călărași, precum și de Garda de intervenție Borcea, care a mobilizat resurse pentru căutări.

Advertisement

În ciuda eforturilor, bărbatul din Unirea nu a putut fi salvat.

Continue Reading

Știri

Auraș Chiriță (PSD): “Administrația locală nu doar că îngreunează dezvoltarea comunei, ci o și blochează!”

Published

on

Auraș Chiriță, candidat PSD la Primăria Dorobanțu, acuză administrația actuală de dezinformare și manipulare.

Auraș Chiriță, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la Primăria Dorobanțu, a făcut public un punct de vedere pe pagina sa de Facebook, afirmând că actuala administrație dezinformează și folosește tactici de manipulare din partea administrației curente conduse de primarul Vasile Stoica.

“Administrația locală nu doar că îngreunează dezvoltarea comunei, ci o și blochează!”

În urmă cu câțiva ani, ca orice alt cetățean și antreprenor doritor să se dezvolte și să evolueze am cerut ajutorul domnului primar în acceptarea implementării unui proiect cu fonduri europene ajuns deja în stadiul de 90%. Nu numai că m-am lovit de refuzul dumnealui și am pierdut finanțarea și toată munca depusă în 4 ani de zile, ba mai mult decât atât, actuala conducere a făcut demersuri în a desființa și alte afaceri – în speță – a familiei mele. Nu sunt genul de persoană care închide ochii în fața unei ilegalități și tocmai de aceea am deschis un proces în anul 2020, pentru a-mi apăra drepturile.

Pe 10 aprilie a.c., experții din cadrul Tribunalului Călărași au stabilit că decizia luată de Vasile Stoica, primarul comunei Dorobanțu, și Consiliul Local nu a respectat condițiile legale. Deciziile luate de actuala conducere a localității Dorobanțu nu m-au afectat doar pe mine, ci întreaga comunitate. Pe lângă hotărârea privind neîncadrarea în limitele legii a deciziei luate de Consiliul Local, Tribunalul Călărași a stabilit și anularea Planului Urbanistic General al comunei Dorobantu!

Ce înseamnă asta?

Advertisement

Din cauza actualei conduceri, antreprenorii care intenționează să investească în comună și care își doresc crearea unor locuri de muncă pentru cetățeni se află în imposibilitatea de a-și duce la bun sfârșit planurile.

Tinerii și antreprenorii din comună reprezintă o importantă categorie socială din comuna noastră. Eu, în loc de susținere m-am lovit de ignoranță și acest lucru m-a determinat să-mi doresc schimbarea în localitatea în care trăiesc.

Modul preferențial în care rezolvă problemele Primăria comunei Dorobanțu, ne afectează pe noi toți și nu trebuie trecut cu vederea!” a explicat Auraș Chiriță într-o postare pe Facebook.

În postarea sa, Chiriță a subliniat că administrația primăriei a furnizat informații parțiale și incomplete, încercând astfel să manipuleze și să înșele cetățenii, o practică pe care o consideră persistentă în timp.

Chiriță a relatat că a acceptat o alternativă propusă de consilieri și primar pentru continuarea proiectului său, într-un gest de bună credință și cu dorința de a contribui la dezvoltarea comunității. A confirmat acest lucru printr-o declarație notarială.

Cu toate acestea, după depunerea declarației, Consiliul Local, sub influența primarului, a blocat continuarea proiectului, invalidând astfel soluția propusă anterior ca un simplu pretext pentru a-i pune obstacole în cale.

Advertisement

Această declarație intensă aduce în prim-plan tensiunile politice și disputele din comuna Dorobanțu, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale. 

Continue Reading

Cele mai vizualizate