Connect with us

Știri

Amenzi rutiere în 2025: Cât trebuie să plătești și cum poți contesta sancțiunile primite de la radarele e-SIGUR

Published

on

Sursa: trans.info.ro

Noul sistem de radare fixe e-SIGUR utilizează camere mobile amplasate pe marginea drumului pentru a monitoriza traficul, iar șoferii care încalcă legea primesc amenzile direct acasă, fără a fi opriți în trafic. Află cum poți plăti sau contesta sancțiunile primite la domiciliu și care sunt valorile amenzilor rutiere în 2025.

Sistemul de supraveghere e-SIGUR monitorizează traficul rutier prin radare de tip pistol, montate pe trepied, în afara carosabilului, la vedere. Aceste dispozitive funcționează automat, înregistrând toate vehiculele, inclusiv pe cele care depășesc limita legală de viteză. Ulterior, polițiștii identifică proprietarul mașinii, îi trimit o notificare pentru a declara cine se afla la volan, iar amenda este expediată prin poștă la adresa de domiciliu a șoferului.

“Nerespectarea regimului legal de viteză reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere, iar respectarea legislației de către toți participanții la trafic ar reduce semnificativ dramele care se întâmplă pe șosele. Scopul implementării sistemului e-SIGUR și al tuturor acțiunilor desfășurate în teren de polițiști este prevenirea evenimentelor rutiere și protejarea tuturor participanților la trafic”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Române, pentru digi24.ro.

După primirea amenzii acasă, șoferii au două opțiuni:

Advertisement
  1. Plata amenzii – Dacă achită în primele 15 zile de la primirea procesului verbal, șoferii pot plăti doar jumătate din valoarea minimă a amenzii. Plata se poate efectua la Direcția de Taxe și Impozite Locale sau online, prin platforma Ghișeul.ro.
  2. Contestația amenzii – Șoferii pot depune o plângere împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției în termen de 15 zile, la judecătoria de domiciliu sau la cea din localitatea unde a fost aplicată sancțiunea.
Sursa: universulargesean.ro

Sursa: universulargesean.ro

Amenzile primite acasă se prescriu astfel: aplicarea amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la săvârșirea faptei, iar executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal nu a fost comunicat în termen de două luni de la aplicarea sancțiunii. Dreptul organului de executare silită se prescrie dacă nu a solicitat executarea silită a creanțelor fiscale provenite din amenzi contravenționale în termen de 5 ani de la 1 ianuarie al anului următor celui în care a apărut acest drept.

În funcție de clasa de sancțiuni, amenda rutieră în 2025 poate avea următoarea valoare:

  • clasa I (2 – 3 puncte de amendă) = 405 lei – 607,5 lei;
  • clasa a II-a (4 – 5 puncte de amendă) = 810 lei – 1012,5 lei;
  • clasa a III-a (6 – 8 puncte de amendă) = 1.215 lei – 1.620 lei;
  • clasa a IV-a (9 – 20 puncte de amendă) = 1.822,5 lei – 4.050 lei; Doar pentru persoane juridice;
  • clasa a V-a (21 – 100 puncte de amendă) = 4.252,5 lei – 20.250 lei.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita legală:

  • 10-20 km/h peste limită: 2-3 puncte de amendă + 2 puncte penalizare;
  • 21-30 km/h: 4-5 puncte de amendă + 3 puncte penalizare;
  • 31-40 km/h: 6-8 puncte de amendă + 4 puncte penalizare;
  • 41-50 km/h: 9-20 puncte de amendă + 6 puncte penalizare;
  • Peste 50 km/h: 9-20 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 90 de zile;
  • Peste 70 km/h: 9-20 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 120 de zile.