O analiză realizată de experții XTB România scoate la iveală produsele alimentare preferate de români, care au ajuns să înregistreze prețuri record în 2025.
Radu Puiu, analist financiar la XTB România, companie de investiții pe piețele internaționale, a explicat că ciocolata și cafeaua de specialitate sunt printre produsele preferate de români care au înregistrat creșteri semnificative de preț în ultimele luni. Astfel, kilogramul de cacao a ajuns să coste de două ori mai mult decât în 2024.
“Anul trecut, producătorii s-au confruntat cu prețuri ridicate pentru boabele de cacao care au produs ecou în cel al ciocolatei de la raft. Producători precum Hershey, Mondelez, Marş sau Ferrero au redus dimensiunea tabletelor de ciocolată sau au redus procentul de cacao din produsele finite, pentru a evita majorările de preț.
Cu toate acestea, disponibilitatea boabelor de cacao pe piață este în continuare dramatică. Stocurile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, iar Coasta de Fildeș și Ghana au perspective reduse de producție în sezonul actual. Bolile copacilor, condițiile meteorologice și reglementările fac ca boabele de cacao să fie din ce în ce mai scumpe.
Prețurile nu numai că au depășit nivelul de 10.000 de dolari pe tonă, dar fost înregistrate momente când tarifele au fost chiar peste nivelul de 12.000 de dolari pe tonă – adică de două ori mai mult decât cel de Valentine’s Day de anul trecut”, explica Radu Pui, potrivit playtech.ro.
Cu siguranță, ciocolata va ajunge să fie o delicatesă accesibilă doar celor care sunt dispuși să cheltuiască sume mari.
Și cafeaua a înregistrat o creștere de preț
Studiul arată că și cafeaua a ajuns la prețuri record. Prețul cafelei Arabica a atins cele mai mari valori din ultimii 50 de ani, ajungând la 400 de cenți pe kilogram, de patru ori mai mult decât în 2020.
În urmă cu 5 ani, cafeaua era atât de ieftină încât costurile de producție depășeau prețul pieței, iar fermierii din America Centrală au fost nevoiți să abandoneze plantațiile și să opteze pentru culturi mai profitabile. Creșterea cererii a dus la scăderea producției, iar fermierii care au supraviețuit nu au scăpat de efectele condițiilor meteorologice extreme, precum fenomenele La Nina și El Nino, care au afectat producția de Robusta în Vietnam și au cauzat secete în Brazilia, adaugă analistul XTB România.
Din păcate, pe lângă factorii meteorologici, prețurile au fost influențate și de o decizie politică. Donald Trump a anunțat impunerea unor tarife vamale de 25% pentru Columbia, al doilea cel mai mare producător de Arabica din lume.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, prețurile fructelor au crescut cu 11%, iar ale legumelor cu 10,66%. În același timp, românii plătesc cu 12% mai mult pentru detergenți și cu peste 8% mai mult pentru articolele chimice.