Connect with us

Știri

Despre taximetriștii călărășeni| Cât ne costă nesimțirea acestora?

Published

on

Orașul nostru este împânzit de taximetriști. Îi putem găsi la Orizont, 5 Călărași, langa spital și in alte multe locuri. Nimic rău în asta. Până acum! Dar avem o mare problemă când vorbim despre ceea ce fac aceștia. La zonele unde aceștia ar fi trebuit să staționeze și prețurile pe care aceștia le practică. O problemă de mulți ani. De când s-a deschis Kaufland-ul, zeci de taximetriști își fac veacul  în parcarea supermarketului. Ocupă locurile de parcare ale posibililor clienți, locuri de parcare pentru PERSOANE CU DIZABILITĂȚI.Să nu mai vorbim de faptul că, aceștia, ar fi trebuit să staționeze doar în zonele special amenajate pentru taximetriști. De dimineață și până seara, îi găsești în parcare la Kaufland. Stau pe locurile special amenajate pentru PERSOANE CU DIZABILITĂȚI și nu numai.

Să nu mai vorbim de prețul pe care aceștia au curajul să-l ceară. Pe o distanță medie de aprox. 2 Km, aceștia cer 10 lei! Pe bune? De ce? Nici măcar n-a pornit taximetrul…

În mod normal, costul pe un  KM este de cca, 1.80 LEI, așa cum este scris și pe plăcuţa de pe portieră.

Oare câți dintre acești taximetriști au autorizații de funcţionare din partea primăriei?

Trebuie menționat faptul că, nu toți taximetriștii procedează astfel. Sunt şi oameni care știu să-și facă meseria, așa cum trebuie. Stau în locuri special amenajate, respectă clientul, pornesc taximetrul s.a.m.d.

Advertisement

Comportamentul neadecvat al şoferilor de taxi poate fi sancţionat de lege, dar este dificil de dovedit în lipsa unei înregistrări, spun poliţiştii de la Rutieră şi agenţii de la Protecţia Consumatorului. Manelele ascultate cu sonorul dat la maxim, fumatul şi limbajul nepoliticos le pot fi interzise angajaţilor doar de firma de taximetrie, prin regulament.

Taxiul este una dintre alternativele transportului rapid pentru cei care nu dețin un automobil propriu. Uneori îl alegem pentru că așa putem ajunge într-un timp scurt la destinație. Alteori motivul constă în comoditatea fiecăruia dintre noi. Sau îl alegem pentru că la ora respectivă nu mai circulă alt mijloc de transport în comun. Oricare ar fi argumentele pentru care ajungem să călătorim cu taxiul este bine să știm câteva lucruri înainte să ne urcăm într-un taxi. Pentru că tuturor ni s-a întâmplat sau dacă nu încă, atunci ni se poate întâmpla să uităm un laptop sau un telefon în taxi și apoi să nu mai reușim să luăm legătura cu taximetristul. Sau, cea mai des întâlnită situație, cea în care șoferul ne cere mai mult decât face cursa

 

Așadar, ce ar trebui să știm atunci când ne urcăm într-un taxi?

 

1.Dacă alegi un taxi de pe stradă, ai grijă ca pe mașină să fie trecută firma de care aparține. În caz contrar, poate fi un șofer neautorizat care îți poate oferi multe „surprize”. Și ar fi bine dacă ai putea reține numărul taxiului. De obicei are 3 cifre. Sunt ușor de reținut dacă le asociezi cu o zi și o lună din an sau cu o dată familiară.2.Apoi, este recomandat să verifici tariful practicat de șofer/firma de taximetrie înainte de a te urca în taxi. Nu toate taxiurile au tariful de 1,80 lei/km, așa că, dacă nu vrei ca la finalul călătoriei să ți se spună că ai dat 3 lei/km (în condițiile în care tu nu îți doreai acest lucru), atunci este mai bine să vezi care este tariful afișat pe mașină.

3.Ai găsit un taxi pe care apare atât firma de taximetrie, cât și tariful pe care îl vrei. Perfect până acum! Ce faci în continuare? Nu, nu te urci în taxi, ci te mai uiți puțin pe mașină, pentru că trebuie să fie afișată perioada pentru care autovehicului are autorizația de transport persoane în regim de taxi. O să vezi un dreptunghi roșu pe care trebuie să apară luna și anul expirării autorizației.
Bun, acum știi că șoferul tău aparține unei firme de taximetrie, știi și numărul taxiului, te-ai asigurat că tariful este cel pe care îl vrei tu și știi că șoferul are autorizația de taximetrist. Așadar, poți considera că ești în siguranța dacă te urci în acel taxi.

Advertisement

4. Acum ai urcat în taxi, ai spus destinația. Următorul lucru pe care șoferul ar trebui să îl facă este să pornească aparatul de taxat. Dacă el nu face acest lucru, atunci poți să îi ceri tu să îl facă. Pentru că altfel, la finalul cursei poți avea surpriza ca șoferul să îți ceară un tarif mai mare. Desigur, legea prevede că dacă el nu pornește aparatul de taxat, atunci tu nu ești obligat să plătești cursa respectivă. Un alt dezavantaj în care aparatul de taxat nu este pornit este acela că în cazul în care dorești să decontezi bonul (pentru că mergi cu taxiul în interesul serviciului), atunci nu vei avea un astfel de bon la final. Așadar, aparatul de taxat trebuie să fie pornit. În plus, este o ilegalitate dacă șoferul nu pornește aparatul de taxat.

5. Când urci în taxi trebuie să te mai uiți la anumite lucruri: legitimația șoferului trebuie să fie afișată. Aceasta are și poza șoferului, așa că persoana din fotografie și șoferul ar trebui să coincidă. În caz contrar, ar fi bine să cobori din taxi! Un alt document care ar trebui să fie afișat în interiorul mașinii este autorizația primită de șofer de la compania de taxi.

6. În timpul călătoriei nu au apărut probleme. Ai ajuns la finalul cursei și trebuie să îi plătești șoferului contravaloarea acesteia. Dar nu uita că trebuie să primești bonul fiscal. Dacă șoferul nu îți oferă acest bon, atunci i-l poți cere tu. De asemenea, acesta trebuie să aibă o ștampilă la el pe care o poate aplica pe bon în cazul decontării călătoriei de către angajatorul dumnevoastră. Ești obligat să plătești contravaloarea cursei. Dacă ești mulțumit de călătorie, de șofer și comportamentul acestuia, atunci poți lăsa între 5-10% în plus. Sau cât consideri tu de cuviință că merită șoferul respectiv.

 

În plus, ar trebui să știi că anumite fapte ale șoferului constituie abateri grave de la conduita profesională a taximetriştilor: încălcarea repetată a obligaţiei de a pretinde de la client contravaloarea serviciului, fără ca acesta să fie înregistrată de aparatul de taxat precum şi a obligaţiei de a emite şi elibera bonul client; refuzul repetat nejustificat al executării cursei la cererea expresă a clientului; încălcarea repetată a obligaţiei de a nu scoate din funcţiune aparatul de taxat în timpul executării unei curse; utilizarea în timpul prestării serviciului a altui aparat de taxat decât cel fiscalizat pe autoturismul respectiv. Aceste abateri sunt sancționate de firma de taximetrie sau de organele competente ale statului, iar sancțiunile pot ajunge până la ridicarea autorizației de a practica taximetria.

Sursa: Legea nr 38/2003, privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

Advertisement

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Update / Percheziții în 49 de locații din Călărași pentru prinderea traficanților de țigări vândute ilegal. Opt persoane au fost reținute preventiv

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, au pus în executare 49 de mandate de percheziție domiciliară, în județul Călărași, la locuințele unor persoane bănuite de colectarea, deținerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea și comercializarea de țigări provenite din contrabandă.

Astfel, în perioada iulie 2023 – februarie 2024, mai multe persoane ar fi achiziționat țigări din județul Suceava și municipiul București, le-ar fi transportat și depozitat în județul Călărași, ulterior le-ar fi comercializat către vânzători ambulanți din diferite zone ale municipiului Călărași.

De asemenea, în perioada mai sus menționată au fost organizate 6 acțiuni de prindere în flagrant delict,  fiind depistate 107.800 de țigarete provenite din contrabandă, după cum urmează:

  1. La data de 1 noiembrie 2023, în jurul orei 10:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au oprit pentru control un autovehicul condus de un bărbat, de 36 de ani, iar în urma controlului specific al autoturismului au fost găsite 220 de pachete de țigări, ce nu aveau aplicat timbru fiscal.
  2. La data de 22 noiembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Lehliu Gară au depistat un bărbat, în timp ce transporta cu autoturismul 110 pachete de țigări.
  3. La data de 1 februarie 2024, în jurul orei 15:00, un echipaj din cadrul Poliției Municipiului Călărași a oprit în trafic un autoturism, condus de un bărbat, de 56 de ani, iar în urma controlului efectuat au fost găsite 110 pachete de țigarete pentru care nu deținea acte de proveniență.
  4. La data de 15 februarie 2024, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, a fost desfășurată o acțiune de prindere în flagrant delict în municipiul Călărași, fiind depistat un bărbat, de 39 de ani, în timp ce descărca din autoturism 750 de pachete de țigări.
  1. La data de 16 februarie 2024, ora 08:40, polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat, de 83 de ani, în timp ce conducea un autoturism în afara localității Ștefan-Vodă, județul Călărași, iar în urma controlului autoturismului au fost găsite 8.000 de țigarete (400 de pachete), fără documente de proveniență și fără marcaj fiscal, întreaga cantitate fiind confiscată.
  1. În dimineața zilei de 26 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat o acțiune de prindere în flagrant delict în municipiul Călărași, în cooperare cu polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași – Biroului Rutier, Biroul Ordine Publică și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, fiind depistat un bărbat, de 34 de ani și o femeie, de 46 de ani, care transportau 60.000 de țigarete de contrabandă. De asemenea, în localitatea Dragalina a fost identificat un bărbat, de 54 de ani, din județul Suceava, ce ar fi transportat în municipiului Călărași aproximativ 200.000 de țigarete provenite din contrabandă, în autovehicul fiind găsiți 150.000 de lei, reprezentând contravaloare țigarilor aduse.

Totodată, în cursul zilei de 26 aprilie a.c., au fost puse în executare 49 de  mandate de percheziție domiciliară în județul Călărași, fiind puse în aplicare și 28 de mandate de aducere.

În urma efectuării perchezițiilor au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor 1.752.142 de țigarete de contrabandă, 20.370 de lei, 28.160 de euro și 1.935 de lire.

Advertisement

Valoarea totală a bunurilor ridicate în vederea continuării cercetărilor este de 1.494.997 de lei.    

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, dacă sunt depășite limitele cantitative sau valorice și   colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, produselor predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice.

Totodată, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 18 persoane, acestea fiind depuse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.

De asemenea, față de 8 persoane, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași a dispus la data de 27 aprilie a.c., măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Totodată, 10 persoane au fost propuse pentru arestare preventivă.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliția Română, Biroului Operațiuni Speciale București, Serviciului Operațiuni Speciale Călărași,  Gărzii de Costă Constanța, Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, precum și de cel al polițiștilor Serviciul Criminalistic, Serviciului de investigații Criminale, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Ordine Publică, Biroului Control Intern, Serviciul Cazier Judiciar, Statistică Şi Evidenţe Operative, Poliției Municipiului Călărași, Poliției Municipiului Oltenița, Poliției Orașului Lehliu-Gară, Poliției Orașului Fundulea, Poliției Orașului Budești și luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Două firme cu activități specifice pompelor funebre cer Primăriei Călărași acordarea avizului pentru efectuarea activităților de transport

Published

on

pompe funebre

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Marti, 30 aprilie 2024, ora 16:30, în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași, se va desfășura o ședință ordinară  pentru dezbaterea mai multor proiecte de Hotărâre, inclusiv două proiecte ce vizează acordarea avizului pentru efectuarea activităților specifice pentru prestatorii de servicii funerare: Transport Funerar pentru PFA Ţiţei Ana și Memorial God S.R.L.

Comercianții de pe strada București din municipiul Călărași se confruntă cu o realitate dură: afacerile funerare, reprezentate de magazinele de sicrie și pompe funebre, își pun amprenta asupra mediului comercial local. Vânzările magazinelor au scăzut dramatic iar terasele  barurilor au fost nevoite să-și închidă ușile din cauza lipsei de clienți.

În ciuda unei Hotărâri de Consiliu Local din martie 2021, care interzicea expunerea produselor comerciale în domeniul public, patronii magazinelor s-au adaptat, împiedicând vizualizarea interiorului prin sablarea geamurilor, dar atrăgând totodată atenția cu decorațiuni exterioare precum ingerași și coronițe.

Pentru a înțelege mai bine impactul acestui fenomen, un sondaj de opinie a fost lansat în spațiul public. Cu peste 790 de respondenți înregistrati în mai puțin de 48 ore, rezultatele sunt edificatoare: 71% dintre cei chestionați au indicat că magazinele de pompe funebre de pe Strada București au avut un impact negativ asupra afacerilor locale din zonă, inclusiv terasele, barurile, fast-food-urile și magazinele de haine.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate