Connect with us

La zi

Primarul localității Jegălia vorbește despre importanța investiției în educația copiilor

Zilele trecute am discutat cu câțiva primari din județul Călărași despre modul în care autoritățile locale se implică în educația elevilor din localitățile lor, despre posibilele demersuri pe care aceștia le fac în modernizarea condițiilor oferite copiilor din școli și așteptările edililor.  Discutând cu primarul Aurel Vasile din comuna Jegălia, acesta a explicat modul în care trebuie abordată această latură din administrația locală și importanța în educație.

“Deschiderea anului școlar în Jegălia a început de fapt odată cu terminarea anului școlar 2017. Personalul Primăriei a început imediat cu văruitul spațiilor. Avem un proiect de reabilitare și dotare finalizat. Puține școli din județ au o dotare la standardele asigurate de noi la Școala generală din Jegălia și cea din Gâldău. Ne-a venit foarte ușor la deschiderea anului școlar cât timp 3 luni s-a muncit” – afirmă edilul din Jegălia,Vasile Aurel

“Diplome, premii pentru elevi, laboratoare moderne și săli de cursuri bine amenajate au fost o preocupare a Primăriei localității Jegălia”Sloganul …”Viitorul acestei localități sunt copiii”...a mobilizat pe primarul liberal care a purtat discuții cu cadre didactice dintr-un land din Germania

“Pentru noi este un vis ceea ce se întâmplă la ei, organizarea de acolo, spune primarul. Acolo, copilul este în centru atenției cadrelor didactice, a familiei și a autorităților locale. Am considerat că și la noi în Jegălia să se întâmple la fel. De aceea ne-am orientat împreună cu Consiliul Local Jegălia să aducem performanță. Asta a presupus ca atât copiii cât și cadrele didactice să fie premiate la sfârșitul anului școlar, pentru rezultatele foarte bune obținute. Am alocat bani dar numai pentru performanță. În rândul cadrelor didactice, analiza se face de către Consiliul profesoral, nu numai a activității didactice zilnice dar și activităților extrașcolare. Asta presupune mobilizarea cadrelor didactice la activități artistice, sportive, culturale, tot ceea ce creează un plus în educația copiilor “– explică primarul Vasile Aurel

Advertisement

O altă realizare din localitate cu siguranță este Centrul Cultural din localitate, lucrare ce s-a finalizat și predat de curând. Aurel Vasile afirmă despre acestă investiție faptul că mai sunt câteva mici retușuri de făcut, dar se vor rezolva. 

“Chiar dacă mai avem de remediat disfuncționalități la centrala termică, noi am mutat acolo biblioteca și biblionetul. Avem asigurate 200 locuri pe scaune și totul are prevăzut spații pentru multe alte activități cultural – artistice ce se pot desfășura acolo. Avem o echipă de dansuri artistice, copii ce au talent pentru a cânta la diferite instrumente muzicale. Vrem să inaugurăm clădirea de 1 decembrie cu ocazia Centenarului Marii Uniri.” – declară Aurel Vasile

În ultima parte a interviului, primarul din comună ne vorbește despre evoluția sporitvă pe care o are datorită copiilor ce excelează în diverse sporturi practicate.

“Ne mândrim cu rezultatele copiilor noștri. Sportivii de lupte libere ce activează la Asociația din comună sunt fruntași. La Campionatul balcanic din Bosnia-Herțegovina, Asociația Tricolorul Jegălia a participat cu 2 copii. Domnișoara  Mucuță a obțiut titlul de vicecampioană balcanică iar Manea s-a clasificat pe locul III. Mucuță a bătut-o la calificări pe turcoaică, descrie primarul fericit…a mai învins-o de fapt și la Belgrad, numai că pe saltea câteva secunde de neatenție au costat-o titlul de campion balcanic. Ne mândrim și cu fotbalul. Avem două echipe…Tricolorul Jegălia și Tricolorul Gâldău. Gâldău este pe primul loc.

A învins echipa din Modelu acasă, iar echipa Tricolorul Jegălia care este în divizia a 4-a, a reușit pentru prima dată după 22 ani să învingă echipa de la Ciocănești acasă. Este pe locul 2 și a urmat un derby cu echipa de la Independența…În afară de bani investim foarte mult suflet în copii, în activitățile pe care aceștia le desfășoară.” –  a conchis Aurel Vasile, primar al locaității Jegălia

Advertisement

 

La zi

Semnificația istorică a zilei de 1 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1569 – Regatul Poloniei și Marele Ducat al Lituaniei au semnat actul Uniunii de la Lublin, prin care cele doua state se uneau, formând Uniunea Polono-Lituanian, numită în mod oficial „Republica celor două națiuni” ori „Federația celor două națiuni„, o federație monarhica formată de Regatul Poloniei si Marele Ducat al Lituaniei, care a existat până la ultima împărțire a Poloniei din anul 1795.

1690 – Bătălia de la Boyne (1/11 iulie 1690), parte a Războiului Marii Alianțe.

1770 – Cometa Lexell, descoperită de astronomul Charles Messier, trece la doar 0,015 unități astronomice (2,2 milioane kilometri) de Pământ, cel mai aproape dintre toate cometele observate de-a lungul istoriei.

Advertisement

1822 – Este abolit regimul fanariot si sunt restabilite domniile pământene in Moldova si Țara Românească. Rolul activ jucat de domnitorii fanarioți în revoltele grecilor de după 1820 şi haosul provocat de mișcarea Filikí Eteria în Moldova și Muntenia, ca și răscoala condusă de Tudor Vladimirescu în 1821, au dus la încetarea numirii de domnitori din rândul membrilor familiilor fanariote în ambele principate românești.

1839 – A murit Mahmud al II-lea al Imperiului Otoman.

1862 – Prințesa Alice a Regatului Unit, a doua fiică a reginei Victoria, s-a căsătorit cu Prințul Ludovic de Hesse, viitorul Ludovic al IV-lea, Mare Duce de Hesse.

1863 – În timpul războiului civil american, a început Bătălia de la Gettysburg (1 iulie – 3 iulie 1863), considerată punctul de cotitură în favoarea Uniunii.

1867 – A intrat în vigoare Legea Americii de Nord Britanice, prin care Provincia Canada, New Brunswick și Nova Scoția erau comasate formând dominionul federal al Canadei.

Advertisement

1872 – S-a născut aviatorul francez Louis Bleriot, primul care a reușit traversarea Canalului Mânecii.

1878 – S-a încheiat Congresul de pace de la Berlin. Prin Tratatul de pace s-au recunoscut independența României și drepturile ei asupra Dobrogei. Județele Cahul, Bolgrad și Ismail, din sudul Basarabiei, aflate în componența României, sunt reîncorporate Imperiului Țarist.

1891 – A murit Mihail Kogalniceanu, om politic, istoric, scriitor si publicist roman, orator aprecia.

1902 – A apărut, la Budapesta, apoi la Sibiu, revista literară românească ”Luceafărul”, care a lansat doi dintre cei mai reputați scriitori de la începutul secolului: Octavian Goga și Ion Agârbiceanu.

1903 – Începe prima ediție a Turului Franței.

Advertisement

1908 – SOS a fost adoptat ca semnal internațional de urgență.

1916 – În prima zi a Bătăliei de pe Somme, 19.000 soldați ai armatei engleze au fost uciși, iar 40.000 au fost răniți.

1920 – Se înființează, la Sibiu, in România, Școala militară de ofițeri activi de infanterie (inaugurată la 19 decembrie), în prezent Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.

1921 – În conformitate cu agenția de știri Xinhua la Shanghai a fost fondat Partidul Comunist Chinez.

1923 – Autoritățile din Canada adopta Legea de excludere a chinezilor din această țară. Populația de etnie chineza din Canada a crescut de la 17,043 persoane în 1901 la 36.924 persoane în 1921.

Advertisement

1933 – S-a născut medicul neurochirurg Leon Dănăilă, considerat unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Europa, membru titular al Academiei Române din 2004.

1935 – A fost înființată Academia de Medicină din România, al cărei fondator a fost dr. Daniel Danielopolu. Instituția, denumită în prezent Academia de Științe Medicale (ASM), a fost desființată în 1948 și reînființată în anul 1969.

1940 – Incidentul armat de la Vicovu de Sus, Parte a Retragerii Armatei României din Basarabia și Bucovina în 1940.

1942 – Al doilea Război Mondial – A început Prima Bătălie de la El Alamein (1 – 27 iulie 1942), în nordul Africii, între trupele naziste si cele ale aliaților occidentali.

1960 – Independența Rwanda și Burundi.

Advertisement

1961 – S-a născut Diana Spencer, Prinţesă de Wales, soția printului moștenitor al tronului Marii Britanii, Charles.

1968 – România a semnat Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare, intrat în vigoare la data de 5 martie 1970).

1990 – Reunificarea Germaniei: Germania de Est accepta ca monedă marca vest-germana. A fost un pas important spre unirea economiilor celor două Germanii.

1991 – La Praga a avut loc ultima consfătuire a Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varșovia, la care s-a hotărât desființarea acesteia.

1993 – În România a intrat în vigoare taxa pe valoare adăugată (TVA) și sunt liberalizate completă prețurile, măsură aprobată prin Legea nr. 130/1992.

Advertisement

1996 – Pentru prima dată în lume, in Australia se votează o lege prin care a fost autorizata eutanasierea.

1997 – Marea Britanie a transferat Republicii Populare Chineze, suveranitatea asupra Hong Kongului.

2002 – Și-a început activitatea la Haga, Curtea Penală Internațională, primul tribunal permanent însărcinat cu pedepsirea crimelor de război.

2004 – A murit Marlon Brando, actor american.

2004 – Populația Canadei a ajuns la 31 946 316 persoane, a comunicat Centrul canadian de statistică.

Advertisement

2004 – Postul de radio România Tineret emite doar pe internet, devenind un post experimental. Directorul postului este numit actorul Florian Pitiș.

2005 – Intră în circulație leul nou, urmând ca până la 31 decembrie 2006, leii vechi să circule în paralel cu cei noi.

2008 – Președintele francez Nicolas Sarkozy a preluat președinția UE, într-o atmosferă de criză accentuată de refuzul Poloniei de a ratifica Tratatul de la Lisabona și de criticile virulente formulate de Bruxelles la adresa sa.

2014 – Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare pentru corupție activă și trafic de influență.

2016 – Curtea Constituțională din Austria a anulat rezultatul alegerilor prezidențiale din mai și a dispus organizarea unui nou scrutin. Curtea a constatat ca la votul prin corespondență au existat nereguli ce ar fi putut vicia rezultatul final. Marja de voturi dintre cei doi candidați a fost mai mică de 1%.

Advertisement

2018 – În Franța, gangsterul Rédoine Faid, condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru un jaf armat eșuat, în timpul căruia un polițist a fost ucis, a evadat din închisoare după ce trei complici înarmați au aterizat cu elicopterul în curtea penitenciarului.

2019 – Afganistan: Atac al talibanilor la Kabul soldat cu cel puțin șase morți și 84 de răniți. Un atac cu mașină-capcană și cu arme de foc în capitala Kabul s-a încheiat luni după aproape 11 ore, soldându-se cu cel puțin șase morți, printre care și doi polițiști, relatează DPA.

Continue Reading

La zi

ANI dă de pământ cu corupția: aleși locali prinși cu contracte de milioane în familie!

Agenția Națională de Integritate (ANI) a utilizat un sistem informatic avansat pentru a analiza peste 300 de declarații de avere și interese depuse în ultimii trei ani de consilieri locali și județeni. În urma procesului de pre-evaluare, ANI a identificat 57 de persoane cu factori de risc, dintre care trei au fost confirmate în stare de incompatibilitate. Aceștia au fost implicați în contracte comerciale între firmele lor sau ale rudelor apropiate și administrațiile locale unde activează.

Cazuri de incompatibilitate

  1. Zsigmond Ambrus, consilier local în Brâncovenești, județul Mureș: Firmele la care este asociat și administrator au încheiat 20 de contracte cu Primăria Brâncovenești, în valoare totală de 861.617 lei. Acesta nu a oferit un punct de vedere în cadrul procedurii de evaluare, deși avea dreptul.

  2. Costel Negruț, fost consilier local în Corod, județul Galați: Firma fiului său, unde acesta este asociat unic și administrator, a semnat trei contracte cu autoritatea locală, în valoare de 184.717 lei.

  3. Szafta Andras, consilier local în Băile Tușnad, județul Harghita: Soția sa, asociat unic și administrator al unei firme, a încheiat un contract de 12.742 lei cu primăria locală.

În toate cazurile, ANI a constatat încălcarea articolelor 90, alin. (1) și (2) din Legea 161/2003, care interzic aleșilor locali și rudelor de gradul I să deruleze contracte comerciale cu instituțiile publice din zona lor de influență.

Un nou instrument digital

Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu al ANI de monitorizare automată a integrității, bazat pe o soluție informatică ce analizează riscurile din declarațiile de avere și interese. Sistemul, dezvoltat în urma unei recomandări GRECO, sporește capacitatea ANI de a detecta proactiv neregulile, marcând un pas important spre digitalizarea proceselor de control.

Consecințe legale

Faptele constatate sunt considerate abateri disciplinare și pot duce la interzicerea ocupării unei funcții publice timp de trei ani. Pentru funcțiile alese, persoanele sancționate nu pot candida pentru același post pe durata sancțiunii.

Advertisement

O nouă abordare în combaterea corupției

Prin această inițiativă, ANI promovează o schimbare de paradigmă, axată pe utilizarea tehnologiei pentru prevenirea și detectarea timpurie a conflictelor de interese. Instituția subliniază angajamentul său față de legalitate, imparțialitate și independență operațională, vizând eliminarea rețelelor de interese din administrațiile locale.

Așteptăm ca această acțiune să aducă transparență și curățenie în toate primăriile din țară, ajungând în fiecare colț al României.

Continue Reading

La zi

AFC Dunărea Călărași organizează selecții pentru viitorii campioni ai fotbalului județean

Academia de Fotbal Dunărea Călărași dă startul selecțiilor județene pentru Centrul de Copii și Juniori, oferind tinerilor pasionați de fotbal oportunitatea de a se alătura uneia dintre cele mai puternice structuri sportive din județ. Evenimentul se va desfășura la Baza sportivă Prefab Modelu, în mai multe etape, în funcție de categoriile de vârstă.

📅 Calendarul selecțiilor:

  • 5 iulie, ora 09:30 – pentru categoriile U19/U17 (copii născuți în 2007, 2008, 2009)
  • 12 iulie, ora 11:00 – pentru categoriile U16/U15 (copii născuți în 2010, 2011)
  • 16 iulie, ora 09:30 – pentru categoriile U14/U13 (copii născuți în 2012, 2013)

Participanții sunt rugați să se prezinte cu echipament sportiv complet și pregătiți să dea tot ce au mai bun în cadrul antrenamentelor de probă.

Selecția va fi supervizată de cinci antrenori licențiați, cu experiență în formarea și dezvoltarea tinerelor talente:

📞 Contacte pentru informații suplimentare:

Advertisement
  • Petrescu Valeriu – Șef Centru CCJ & Antrenor U17: 0724 765 873
  • Păun Marius – Antrenor U19: 0724 625 791
  • Dan Andronache – Antrenor U16/U15: 0724 529 633
  • Cornel Țicu – Antrenor U14/U13: 0727 473 874

💛💙 „Vino să îți testezi potențialul și să faci parte din familia Dunărea Călărași!” – este mesajul transmis de organizatori tuturor tinerilor care visează să facă performanță în fotbal.

Continue Reading