Connect with us

Actualitate

Primarul localității Jegălia vorbește despre importanța investiției în educația copiilor

Published

on

Zilele trecute am discutat cu câțiva primari din județul Călărași despre modul în care autoritățile locale se implică în educația elevilor din localitățile lor, despre posibilele demersuri pe care aceștia le fac în modernizarea condițiilor oferite copiilor din școli și așteptările edililor.  Discutând cu primarul Aurel Vasile din comuna Jegălia, acesta a explicat modul în care trebuie abordată această latură din administrația locală și importanța în educație.

“Deschiderea anului școlar în Jegălia a început de fapt odată cu terminarea anului școlar 2017. Personalul Primăriei a început imediat cu văruitul spațiilor. Avem un proiect de reabilitare și dotare finalizat. Puține școli din județ au o dotare la standardele asigurate de noi la Școala generală din Jegălia și cea din Gâldău. Ne-a venit foarte ușor la deschiderea anului școlar cât timp 3 luni s-a muncit” – afirmă edilul din Jegălia,Vasile Aurel

“Diplome, premii pentru elevi, laboratoare moderne și săli de cursuri bine amenajate au fost o preocupare a Primăriei localității Jegălia”Sloganul …”Viitorul acestei localități sunt copiii”...a mobilizat pe primarul liberal care a purtat discuții cu cadre didactice dintr-un land din Germania

“Pentru noi este un vis ceea ce se întâmplă la ei, organizarea de acolo, spune primarul. Acolo, copilul este în centru atenției cadrelor didactice, a familiei și a autorităților locale. Am considerat că și la noi în Jegălia să se întâmple la fel. De aceea ne-am orientat împreună cu Consiliul Local Jegălia să aducem performanță. Asta a presupus ca atât copiii cât și cadrele didactice să fie premiate la sfârșitul anului școlar, pentru rezultatele foarte bune obținute. Am alocat bani dar numai pentru performanță. În rândul cadrelor didactice, analiza se face de către Consiliul profesoral, nu numai a activității didactice zilnice dar și activităților extrașcolare. Asta presupune mobilizarea cadrelor didactice la activități artistice, sportive, culturale, tot ceea ce creează un plus în educația copiilor “– explică primarul Vasile Aurel

O altă realizare din localitate cu siguranță este Centrul Cultural din localitate, lucrare ce s-a finalizat și predat de curând. Aurel Vasile afirmă despre acestă investiție faptul că mai sunt câteva mici retușuri de făcut, dar se vor rezolva. 

Advertisement

“Chiar dacă mai avem de remediat disfuncționalități la centrala termică, noi am mutat acolo biblioteca și biblionetul. Avem asigurate 200 locuri pe scaune și totul are prevăzut spații pentru multe alte activități cultural – artistice ce se pot desfășura acolo. Avem o echipă de dansuri artistice, copii ce au talent pentru a cânta la diferite instrumente muzicale. Vrem să inaugurăm clădirea de 1 decembrie cu ocazia Centenarului Marii Uniri.” – declară Aurel Vasile

În ultima parte a interviului, primarul din comună ne vorbește despre evoluția sporitvă pe care o are datorită copiilor ce excelează în diverse sporturi practicate.

“Ne mândrim cu rezultatele copiilor noștri. Sportivii de lupte libere ce activează la Asociația din comună sunt fruntași. La Campionatul balcanic din Bosnia-Herțegovina, Asociația Tricolorul Jegălia a participat cu 2 copii. Domnișoara  Mucuță a obțiut titlul de vicecampioană balcanică iar Manea s-a clasificat pe locul III. Mucuță a bătut-o la calificări pe turcoaică, descrie primarul fericit…a mai învins-o de fapt și la Belgrad, numai că pe saltea câteva secunde de neatenție au costat-o titlul de campion balcanic. Ne mândrim și cu fotbalul. Avem două echipe…Tricolorul Jegălia și Tricolorul Gâldău. Gâldău este pe primul loc.

A învins echipa din Modelu acasă, iar echipa Tricolorul Jegălia care este în divizia a 4-a, a reușit pentru prima dată după 22 ani să învingă echipa de la Ciocănești acasă. Este pe locul 2 și a urmat un derby cu echipa de la Independența…În afară de bani investim foarte mult suflet în copii, în activitățile pe care aceștia le desfășoară.” –  a conchis Aurel Vasile, primar al locaității Jegălia

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO. Rețea de canalizare în comuna Ciocănești. Cum arată localitatea după patru ani de muncă

Published

on

Primarul Dan Velicu își prezintă bilanțul la patru ani de mandat: Ciocănești, pe drumul către o comunitate europeană.

Într-o postare pe rețelele de socializare, primarul Dan Velicu a reflectat asupra realizărilor și a proiectelor implementate în timpul primilor patru ani de mandat la conducerea Primăriei Ciocănești. Cu un ton de bucurie și încredere în viitorul comunei, primarul Velicu a subliniat că eforturile echipei sale au transformat Ciocănești într-o localitate modernă și în plină dezvoltare.

Cu investiții de peste 10.800.000 de euro în proiecte pentru dezvoltarea comunității, primăria a reușit să pună bazele unei infrastructuri solide și a serviciilor esențiale pentru locuitorii săi. O parte dintre proiecte au fost moștenite din fosta administrație, pe care actualul edil le duce mai departe.

Printre realizările notabile se numără modernizarea dispensarului comunal și aducerea unui medic de familie cu normă întreagă, asigurând accesul la servicii medicale de calitate pentru toți locuitorii. De asemenea, extinderea rețelei de canalizare și a stației de epurare este un pas important pentru îmbunătățirea calității vieții.

În sectorul educației, construcția unei săli moderne de educație fizică la Școala Nr.1 Ciocănești demonstrează angajamentul pentru promovarea unui stil de viață sănătos printre tineri și investiția în viitorul lor.

Advertisement

Aceste proiecte reprezintă doar câteva dintre eforturile depuse de primarul Velicu și de echipa sa pentru a transforma visul unei comunități mai prospere în realitate.

Continue Reading

Actualitate

“Săptămâna verde” aduce la Ecoaqua sute de preșcolari care au învățat despre procesul de captare și tratare a apei

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În cadrul programului “Săptămâna verde”, operatorul regional de apă și canalizare Ecoaqua Călărași a deschis larg ușile Stației de Tratare a apei pentru a primi peste 300 de copii din diverse unități de învățământ din Călărași. Scopul a fost să ofere o experiență educativă și captivantă în ceea ce privește importanța apei și a mediului înconjurător.

În perioada 22-24 aprilie, curioșii vizitatori au avut ocazia să fie ghidați de către personalul specializat al Ecoaqua, care le-a oferit informații valoroase despre procesele de tratare a apei și importanța conservării resurselor naturale. De la etapele de filtrare și tratare a apei până la aspectele legate de gestionarea responsabilă a deșeurilor, copiii au avut parte de o incursiune captivantă în lumea apei potabile.

Misiunea noastră nu se rezumă doar la furnizarea de apă de calitate, ci și la educarea comunității despre importanța resurselor naturale și necesitatea protejării mediului înconjurător“, au declarat reprezentanții Ecoaqua Călărași.

Finalul vizitei a fost marcat de bucuria și entuziasmul copiilor, cărora le-au fost oferite rucsăcele pline de surprize, menite să îi încurajeze în pasiunea lor pentru descoperire și învățare. Gestul a fost primit cu zâmbete largi și mulțumiri sincere din partea micilor exploratori, care au plecat acasă cu amintiri de neuitat și cu o conștiință mai clară asupra importanței protejării mediului înconjurător.

Advertisement

Astfel de inițiative nu doar încurajează educația ecologică în rândul tinerilor, ci și consolidează legăturile dintre comunitate și instituțiile care se implică activ în protejarea și conservarea resurselor naturale.

Continue Reading

Actualitate

Cireșele românești au apărut în piețe. Cu ce preț se vând în acest sezon

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Au apărut primele cireșe românești, dar prețul lor rămâne destul de ridicat pentru mulți dintre noi. În ultimii ani, costul acestora a generat discuții aprinse și chiar și glume pe rețelele de socializare.

În piețele agroalimentare, primele cireșe românești și-au făcut deja apariția. Cu toate acestea, clienții trec pe lângă tarabe, analizează prețurile și nu se opresc. Unii sunt uimiți, în timp ce alții afirmă că astfel de prețuri nu au mai fost văzute.

Prima recoltă de cireșe din acest sezon a fost adusă pe piața Cibin din Sibiu, miercuri, 24 aprilie, în jurul prânzului. Potrivit turnulsfatului.ro, fructele erau disponibile la doi comercianți din piață.

Comparativ cu anul trecut, când kilogramul de cireșe ajungea la 100 de lei, prețul a crescut în acest an. Cele din Turcia sunt vândute la 250 de lei pe kilogram, iar cele din Grecia sunt văndute cu 150 de lei kilogramul.

Advertisement

În Constanța, acum două săptămâni, prețul cireșelor era de 250 de lei pe kilogram, dar acum a scăzut și sunt promovate ca fiind la „superofertă”, conform producătorilor.

Un anunț pe internet prezintă cireșele românești ca fiind un „produs sezonier, certificate ecologic”, disponibile la „doar” 68 de lei/kg.

Sursa: bolloga.ro

Pentru cei care nu doresc să cheltuiască sume mari, există și opțiunea de a achiziționa cireșe „la bucată”. În orașul de la malul mării, cireșele sunt disponibile și la bucată. Astfel, o singură cireașă poate fi achiziționată cu 2 lei.

Un constănțean a publicat pe o rețea de scocializare o imagine cu fructele sezonului, specificând că le vinde cu doar 2 lei/bucata. Comentariile internauților nu au întărziat să apară, cireșele devenind din nou subiectul principal al bancurilor. „Foarte bune de privit!”, „La prețul ăsta sigur sunt umplute cu… carne!”, „Le-aș mânca cu pâine sa mă satur pentru un an”, au fost doar câteva dintre comentarii.

Care este opinia pomicultorilor despre cireșele din piețe

Potrivit pomicultorului Marius Roman, fructele disponibile pe piață în prezent nu sunt cireșe românești. Fondatorul Pepinierelor Roman adaugă că cireșele românești vor fi disponibile abia în câteva săptămâni.

Advertisement

„Fructele românești de cireși nu par în piață mai devreme, nu există soi care să se matureze în plantații comerciale mai devreme de 15-20 mai. Într-adevăr, de exemplu se mai pot matura după data de 5-6 mai în grădinile familiale, adică acolo unde între clădiri se creează un microclimat și unele soiuri extratimpurii se pot matura cu 5-10 zile mai devreme decât se maturează în sistem de livadă. Acolo nu vorbim de vânzarea cireșelor, ci de consum propriu”, a explicat inginerul Marius Roman, potrivit profit.ro.

De asemenea, pomicultorul subliniază că cireșele găsite în piețe sunt aduse din import. În România, numărul plantațiilor de cireși care ajung la maturitate la sfârșitul lunii aprilie este extrem de redus, deoarece necesită investiții semnificative.

 

 

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate