Connect with us

Comunicate de presă

A.N.A.R. sprijină tranziția verde prin reglementarea concesionării terenurilor pentru producerea de energie regenerabilă

Administrația Națională „Apele Române” continuă demersurile pentru valorificarea durabilă a resurselor aflate în administrare, prin promovarea și sprijinirea unor alternative prietenoase cu mediul pentru producerea de energie, în conformitate cu politicile publice stabilite de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Astfel, Administrația Națională „Apele Române” a promovat un nou cadru normativ (Ordinul nr. 1649/2025) care susține utilizarea durabilă a terenurilor aflate în administrarea sa, în vederea dezvoltării de proiecte prietenoase cu mediul pentru producerea de energie din surse regenerabile.

Obiectul concesiunii, potrivit dispozițiilor art.33 alin.1 si 11 din Legea apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, îl reprezintă terenurile aflate în administrarea ANAR.

Pentru exemplificare, redevența în cazul activității de producere de energie electrică din surse regenerabile, cum ar fi amplasarea de panouri fotovoltaice, se stabilește astfel: 0,06 lei/mp/lună + 0,1% x Venituri din activitatea concesiunii.

Advertisement

Acest act normativ va permite și încuraja investițiile operatorilor economici privați într-un mod transparent și predictibil. Trasabilitatea procesului de concesionare va încuraja competiția și va conduce la evitarea situațiilor în care investitori fantomă concesionează luciul de apă și apoi nu fac nimic din ce s-au angajat în contract. Într-un final, vorbim de încurajarea economiei și venituri mai mari la bugetul de stat”, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”.

Conform Ordinului sus-menționat, au fost aprobate Instrucțiunile pentru organizarea și desfășurarea licitațiilor publice pentru atribuirea contractelor de concesiune a unor bunuri imobile, proprietate publică a statului, aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”, Contractul-cadru de concesiune, precum și modalitatea de stabilire a valorii redevenței aferentă contractelor de concesionare.

La acest moment, în acord cu art.5 alin.2 din Instrucțiunile sus-menționate, A.N.A.R. elaborează documentația-cadru de atribuire, respectiv caietul de sarcini-tip, precum și, corelativ, va institui o procedură de lucru privitoare la susținerea activităților conexe celei de concesionare.

Ulterior, vor fi analizate punctual toate solicitările care vor îndeplini condițiile prevăzute de OUG nr. 57/2019, indiferent de calitatea inițiatorului, terțe persoane sau reprezentanți ai concedentului în teritoriu, respectiv Administrațiile Bazinale de Apă aflate în subordinea ANAR.

 

Advertisement

Compartimentul de Comunicare și Relații cu presă

Comunicate de presă

508 gospodării din Modelu și Tonea, fără gaze naturale după ce o firmă a avariat rețeaua în timpul unor lucrări

Peste 500 de consumatori casnici și non-casnici din satele Modelu și Tonea, județul Călărași, au rămas fără gaze naturale în după-amiaza zilei de miercuri, 9 iulie 2025, în urma unei avarii produse de o companie terță care efectua lucrări de săpătură pe strada Călărași, din satul Modelu.

Distrigaz Sud Rețele a anunțat că, pentru siguranța consumatorilor, alimentarea cu gaze a fost sistată începând cu ora 15:40. Incidentul afectează 508 clienți de pe zeci de străzi din cele două localități, între care se numără Prelungirea București, Călărași, Crizantemei, Canalului și Stadionului în Modelu, respectiv Berzei, Caișilor, Luceafărului și Viorelelor în Tonea.

Echipele companiei sunt deja la fața locului pentru a remedia avaria, iar reluarea furnizării este estimată pentru joi, 10 iulie, în jurul orei 12:00.

Distrigaz face apel la populație ca, după reluarea alimentării, în cazul în care simt miros de gaz, să sune imediat la 021 9281, 031 9031 sau 0800 877 778, să aerisească încăperile, să nu acționeze întrerupătoarele electrice și să evite folosirea aparatelor electrocasnice până la remedierea situației.

Advertisement

Compania își cere scuze pentru disconfortul creat și le mulțumește clienților pentru înțelegere.

foto: ilustrativ

Continue Reading

Comunicate de presă

PPC Energie susține o nouă ediție a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului (SEAS), cel mai amplu festival de teatru din România

PPC Energie, parte a grupului PPC în România, susține pentru al doilea an consecutiv Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului (SEAS), cel mai lung festival de teatru din România, care va aduce peste 80 de spectacole pe scenele din Constanța, între 10 iulie și 18 septembrie 2025. Evenimentul este organizat de Teatrul de Stat Constanța și finanțat de Consiliul Județean Constanța.

PPC Energie se implică activ în proiecte de artă din toată țara și susține instituții culturale reprezentative care îmbogățesc viața comunităților din care fac parte.

În Constanța, pe lângă implicarea în Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – SEAS, PPC Energie susține și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

De asemenea, PPC este partener al turneului Stradivarius susținut de Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie, care, în data de 3 iulie, au încântat publicul din Constanța cu Rapsodiile lui George Enescu.

Advertisement

Susținerea proiectelor culturale din toată țara se aliniază cu strategia companiei de a se implica în dezvoltarea comunităților, în paralel cu furnizarea de servicii integrate, adaptate consumului eficient și responsabil de energie electrică.

Ajuns la a patra ediție, SEAS este cel mai amplu eveniment dedicat artelor spectacolului din România. Anul acesta, timp de 9 săptămâni, în intervalul 10 iulie-18 septembrie 2025, SEAS va reuni pe scenele celor 19 locații din Constanța peste 50 de teatre și companii de spectacole din țară și internaționale. Pe lângă piesele de teatru clasic și modern, artiștii prezenți la SEAS vor oferi publicului spectacole dedicate copiilor, concerte de muzică live, expoziții de artă vizuală, programe artistice de dans și reprezentații stradale. Toate detaliile despre evenimentul de anvergură sunt disponibile aici: https://seas.ro/.

Printre spectacolele emblematice ale SEAS 2025 se numără „Richard al III-lea”, „Visul unei nopți de vară”, „Hamlet”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „D’ale Carnavalului”, „Gertrude” sau „Regina nopții”, „Cine l-a ucis pe tata?”, „Orașul cu fete sărace”, concertele Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și seria de concerte susținute de artiști și ansambluri internaționale de prestigiu în cadrul parteneriatului dintre SEAS și Festivalul Internațional George Enescu. Actorii Teatrului Național Timișoara vor deschide ediția din acest an în data 10 iulie, cu spectacolul „Richard al III-lea” de W. Shakespeare.

 

PPC Energie este furnizorul de energie electrică și gaze naturale dedicat în a răspunde nevoilor clientului de astăzi, preocupat de economisirea energiei, eficiență și sustenabilitate. Cu o bază de aproximativ 3 milioane de clienți casnici, companii și instituții din toată țara și o rețea de 80 de magazine moderne, portofoliul PPC Energie cuprinde produse și servicii cu valoare adăugată care oferă clienților confort și siguranță.

Advertisement

Continue Reading

Comunicate de presă

Rețele Electrice România accelerează digitalizarea în județul Călărași: circa 73% dintre clienți vor avea instalate contoare inteligente până la finele anului 2025

București – Rețele Electrice România, parte din grupul PPC în România, își menține angajamentul de a digitaliza rețelele de distribuție a energiei electrice, în beneficiul clienților, cu scopul de a le pune la dispoziție o infrastructură mai rezilientă și flexibilă, sporind în același timp eficiența operațională. Județul Călărași ocupă un loc central în acest demers, unde până la finalul anului 2025 gradul de acoperire cu contoare inteligente va depăși 73%

La începutul anului 2025 erau instalate în județul Călărași peste 87.340 contoare inteligente, urmând ca până la finalul anului să mai fie instalate alte 6.447 de contoare inteligente. Astfel, gradul de acoperire pentru contoarele inteligente, va depăși 73% din totalul contoarelor din județul Călărași.

La nivelul celor trei regiuni pe care le deservește, Rețele Electrice România va instala, în cursul acestui an, peste 174.000 de contoare inteligente, contribuind la atingerea unui total de aproximativ 2 milioane de contoare instalate până la finalul lui 2025 – cel mai mare volum înregistrat de un operator de distribuție din România. Detalii suplimentare despre calendarul instalărilor sunt disponibile aici.

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care înlocuiesc treptat generația veche de contoare, conform planurilor aprobate de către ANRE. Această înlocuire nu presupune costuri suplimentare pentru clienți. Atunci când contorul inteligent e parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă și comunică activ cu sistemul central, clienții au parte de numeroase beneficii, unul dintre ele fiind faptul că nu mai este necesară transmiterea indexului, iar facturile reflectă consumul real.

Advertisement

Printre cele mai importante beneficii ale contorului inteligent se numără citirea automată, securizată și precisă a consumului, ceea ce înseamnă că facturarea se face pe baza consumului real, nu estimat. În plus, contorul inteligent permite configurarea și aplicarea unor tarife diferențiate, în funcție de ore, zile sau sezoane, oferind clienților o mai mare flexibilitate în alegerea ofertei de furnizare. De asemenea, procesul de schimbare a furnizorului de energie, de conectare sau de deconectare se va putea realiza rapid, de la distanță, economisind timp și efort pentru consumatori. Totodată, în cazul unor incidente din rețea, contorul inteligent contribuie la identificarea rapidă a problemelor.

Conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii de energie electrică au obligația de a schimba contoarele de generație veche cu unele noi. Pentru a se putea bucura de toate beneficiile oferite de contorul inteligent, utilizatorii de energie electrică au și ei, la rândul lor, obligația legală de a permite accesul reprezentanților operatorului de distribuție, în cazul în care contorul se află în interiorul locuinței.

În anul 2024, în județul Călărași s-au desfășurat 14 proiecte prin Fondul de Modernizare, în valoare totală de 22 milioane lei, în mai multe localități și pe mai multe linii din județ, care au vizat modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea eficienței energetice. Printre ele se numără modernizarea rețelelor de medie tensiune în localitățile Călărași, Grădiștea, Fundeni, Ulmeni, Vasilați, Răzvani. Pentru 2025 Rețele Electrice România va continua să implementeze proiecte în localitățile Călărași, Budești, Roseti, Oltenița în valoare de peste 10 milioane lei.

Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.

Advertisement
Continue Reading