Connect with us

La zi

COMUNICAT DE PRESĂ / Ecoaqua Călărași răspunde acuzațiilor publice aduse de fostul director Eduard Grama

Număr de înregistrare: 5978/26.05.2025

COMUNICAT

26 MAI 20225

 

Advertisement

Având în vedere solicitarea formulată de Redacția Călărași Press, înregistrată la sediul Ecoaqua S.A. sub nr.5970/26.05.2025, în baza prevederilor art.16 din Legea nr.544/2001,  Ecoaqua S.A., prin purtătorul de cuvânt, emite următorul comunicat prin care răspunde solicitării primite și prezintă punctul de vedere în raport de afirmațiile susținute în spațiul public de către domnul Grama Eduard, fost director general al întreprinderii publice Ecoaqua S.A., în cadrul emisiunii live transmisă la data de 23.05.2025 prin intermediul platformelor de socializare, de către publicația on line Călărași Press, precum și de către alte persoane fizice deținătoare ale unor conturi de Facebook.

Prezentul comunicat va fi publicat va fi transmis redacției care a formulat solicitarea și va fi publicat pe pagina de Facebook a Ecoaqua S.A..

Vă informăm că Ecoaqua SA, conform Actului Constitutiv reactualizat, este o  întreprindere publică  apolitică, parte a infrastructurii critice la nivelul județelor Călărași și Ialomița, care își desfășoară activitatea în mod independent de intervenția factorului politic, strict în baza cadrului legal reprezentat de  OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, precum și a obligațiilor contractuale asumate față de comunitate. Din acest motiv, ne delimităm ferm de orice declarații sau interpretări cu caracter politic făcute în spațiul public de către fostul director general și respingem orice asociere a imaginii întreprinderii publice cu interese/speculații politice de orice natură.

Precizăm că activitatea noastră este stabilită prin Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, precum și prin Legea nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare,  având obligația să furnizăm servicii de alimentare cu apă și canalizare la cele mai înalte standarde de calitate, în beneficiul cetățenilor și pentru dezvoltarea durabilă a județelor Călărași și Ialomița.

Pentru corecta informare a publicului, purtătorul de cuvânt al Ecoaqua S.A. a fost abilitat să aducă la cunoștință următoarele informații de interes public:

Advertisement
  • Domnul Grama Eduard nu a fost „singurul om al echipei care putea sa obțină banii pe proiectul POIM”, conform declarațiilor acestuia. Vă informăm că numirea interimară a acestuia pe funcția de director general a fost o simplă coincidență cu data semnării contractului de finanțare, fiind singura contribuție a acestuia la implementarea ulterioară a „Proiectului regional de  dezvoltare  a  infrastructurii de apă și apă uzată  pentru aria de operare a Operatorului Regional în județele Călărași și Ialomița în perioada 2014-2020”, cu precizarea că, toate etapele intermediare până la semnarea contractului, s-au derulat anterior numirii sale, de către consultanți externi împreună cu angajații Ecoaqua S.A..
  • Domnul Grama Eduard a afirmat că, este informat că, după plecarea sa, „s-a încercat printr-un val de adrese să se schimbe cursul acestui proiect”, inducând ideea opiniei publice că întreprinderea Ecoaqua S.A. ar fi încercat să inducă în eroare Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) că acesta nu ar fi avut dreptul să semneze contractul de finanțare pentru faza a II-a a proiectului. Vă informăm că, operatorul regional nu a întreprins niciun demers în sensul celor susținute de fostul director general, ci, MIPE în calitate de autoritate de management, a solicitat în repetate rânduri conducerii Ecoaqua S.A. clarificări și documente privind situația juridică a acestuia după ce a rămas definitiv Raportul Agenției Naționale de Integritate și i s-a aplicat de drept interdicția exercitării unei funcții publice în perioada 15.04.2024-15.04.2027, având în vedere faptul că acesta a semnat contractul de finanțare pentru faza a II-a în perioada în care se afla sub imperiul interdicției legale. De asemenea, vă informăm că vom efectua toate demersurile pentru a se stabili dacă domnul Grama a intrat legal în posesia corespondenței purtată între Ecoaqua S.A. și MIPE, urmând să fie luate măsurile legale, în ipoteza în care acesta a intrat în mod nelegal în posesia unor documente care au caracter confidențial.

 

  • Domnul Grama Eduard a afirmat că dânsul ar fi „obținut banii”, iar operatorul ar fi trebuit să îi deconteze, însă nu ar fi reușit să o facă până la acest moment, inducând ideea opiniei publice că ar putea să o facă „și cu ajutorul” dânsului. Vă informăm că niciuna dintre afirmațiile făcute de fostul director general nu corespunde realității, nefiind legal niciun „ajutor” din partea acestuia, mai ales că, în lumina celor expuse, fapta ar putea avea conotații penale. De asemenea, precizăm că relațiile de colaborare între MIPE și Ecoaqua S.A. se derulează în cele mai bune condiții, cu respectarea principiilor legalității și loialității în colaborare.

 

  • Domnul Grama Eduard a afirmat că, în perioada în care a exercitat funcția de director general al Ecoaqua S.A., ar fi avut probleme cu obținerea cofinanțării din partea Consiliului Județean Călărași și a Primăriei Municipiului Călărași. Vă precizăm că această problemă se referă exclusiv la managementul defectuos al fostului director general, cu mențiunea că Ecoaqua S.A. se bucură de încrederea membrilor asociați, care îi asigură întreg sprijinul de care are nevoie pentru desfășurarea în bune condiții a activității.
  • Domnul Grama Eduard a afirmat că, în urma reorganizării Ecoaqua S.A., au fost înființate 15 posturi de directori, iar în perioada în care a fost director general „erau 3-4, nu știu câte erau”. Vă informăm că, în baza Legii nr. 296/2023, operatorul a fost supus procesului de reorganizare pe care fostul director general era obligat să îl parcurgă până la data de 31.12.2023, proces care nu a fost demarat din motive imputabile exclusiv acestuia. De asemenea, vă precizăm că în perioada în care domnul Grama Eduard a ocupat funcția de director general, la nivelul operatorului existau, conform organigramei la care face referire, următoarele posturi de directori: director general, director tehnic, director comercial, director economic și directori ai sucursalelor Călărași, Oltenița și Urziceni. În urma reorganizării și aprobării noii organigrame, pentru desfășurarea activității operatorului la cele mai înalte standarde de eficiență și calitate, au mai fost înființate 4 direcții, respectiv: Direcția de Finanțare Externă, Direcția Juridică și Recuperare Debite, Încasări, Direcția Resurse Umane și Administrativ, SSM + SU și Direcția Logistica- Achiziții, în care au fost cooptați specialiști de înaltă clasă și pregătire profesională, care au misiunea de a corecta deficiențele de management preluate din perioada mandatului de director general a domnului Grama Eduard, care a recunoscut public că, doar în primele 6 luni de la numire, și-a desfășurat activitatea la sediul societății, după care a continuat-o de pe terasa de la Podul 4 pentru că se plictisea la sediul Ecoaqua S.A.. Cu privire la această recunoaștere publică, în sensul că domnul Grama Eduard a figura în fișele de prezență colectivă ca fiind prezent la sediul operatorului 8 ore zilnic, urmează ca întreprinderea publică să se adreseze organelor competente pentru efectuarea cercetărilor care se impun și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, în ipoteza în care se va constata că fișele colective de prezență au fost întocmite în fals și a încasat indemnizația brută în valoare de 25.000,00 de lei în perioada în care își petrecea timpul pe terasa de la Podul 4.

 

  • Domnul Grama Eduard a afirmat că, după ce mandatul său de director general a încetat, tinerii pe care i-a angajat în perioada exercițiului funcției, ar fi fost „epurați” de actuala conducere pentru că „nu stăteau drepți în fața liderilor”. Vă informăm că, în perioada mandatului său de director general, nu a existat o selecție obiectivă a persoanelor nou angajate, în condițiile în care nu au existat criterii pentru angajare și, din cererile persoanelor nou angajate, a reieșit că acestea au fost angajate exclusiv la cererea lor, fără parcurgerea unei proceduri de selecție riguros organizate, ci doar formală. Menționăm că, după încetarea mandatului de director general a acestuia, actuala conducere nu a disponibilizat/concediat/„epurat” personalul angajat de acesta, ci l-a repartizat conform competențelor dovedite cu actele aflate la dosarul personal, în alte sectoare de activitate, cu acordul acestora exprimat prin încheierea unui act adițional la contractul de muncă. Mai precizăm că, au existat angajați care au refuzat să își mai desfășoare activitatea la Ecoaqua S.A. după încetarea funcției de director general a domnului Eduard Grama, formulând cereri de încetare a activității prin acordul părților sau prin demisie, fiind în prezența voinței unilaterale sau voinței părților de încetare a contractelor individuale de muncă. Menționăm și faptul că, în urma reorganizării întreprinderii, a fost desființat Biroul Mass–Media, deoarece nu a existat justificare legală privind necesitatea înființării unui astfel de birou, (mai ales, că au fost identificate în evidențele financiar-contabile ale întreprinderii mai multe contracte de prestări servicii încheiate cu furnizori de servicii de publicitate și mass-media), precum și posturile de funcționar administrativ care nu își justificau existența în raport de obiectul de activitate al Ecoaqua S.A.. Nu în ultimul rând, precizăm că în urma reorganizării Ecoaqua S.A., au fost disponibilizați din motive neimputabile un număr de 4 (patru) angajați.

 

  • Domnul Grama Eduard a afirmat că, mediul politic ar fi prezent în activitatea întreprinderii, în calitate de acționari, inducând ideea opiniei publice că influența acționarilor ar fi una exclusiv politică, invocând faptul că UAT-urile sunt conduse de oameni politici. Subliniem, așa cum am făcut-o și în partea introductivă a comunicatului, faptul că Ecoaqua S.A., conform Actului Constitutiv reactualizat, este o întreprindere publică apolitică, parte a infrastructurii critice la nivelul județelor Călărași și Ialomița, care își desfășoară activitatea în mod independent de intervenția factorului politic, strict în baza cadrului legal reprezentat de  U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, precum și a obligațiilor contractuale asumate față de comunitate.

 

  • Domnul Grama Eduard a afirmat că, în cadrul Ecoaqua S.A., există mulți angajați care „nu știu carte”. Vă informăm că, din verificarea dosarelor de personal rezultă că angajații pe posturile pentru care nu au fost necesare studii superioare, au depus documente din care rezultă că sunt absolvenți de școală profesională sau liceu, iar angajații pe posturile pentru care au fost necesare studii superioare, au depus documente din care rezultă că sunt absolvenți ai unor instituții de învățământ superior de lungă durată, precum și a unor cursuri de perfecționare/master.

 

  • Domnul Eduard Grama a afirmat că a acordat burse „de merit” unor copii, cu aprobarea Adunării Generale a Acționarilor (A.G.A.) și a Consiliului de Administrație (C.A.), motivând că va recupera sumele plătite din impozitul pe profit pe care Ecoaqua S.A. l-ar fi plătit către bugetul consolidat al statului, dar și că organele statutare de conducere ar fi aprobat situațiile financiare anuale ale operatorului, în care erau menționate și plățile acestor burse și a altor evenimente și sponsorizări acordate pe durata mandatului său de director general. Vă informăm că nu există nicio aprobare din partea organelor de conducere statutare ale întreprinderii pentru plata unor burse „de merit” și alte evenimente/sponsorizări, cu precizarea că în situațiile financiare anuale nu au fost menționate și aprobate aceste plăți, așa cum rezultă din Raportul de Audit Intern aprobat de Consiliul de Administrație al Ecoaqua S.A.. Totodată, subliniem faptul că Ecoaqua S.A. nu este plătitoare de impozit pe profit la bugetul consolidat al statului, sumele fiind virate în fondul de Întreținere-Înlocuire-Dezvoltare (IID) administrat de Ecoaqua S.A., iar sumele aflate în cont, pot fi utilizate doar cu aprobarea prealabilă a A.D.I. ECOAQUA S.A.. Suntem în măsură să vă informăm că, aceste cheltuieli, fac deja obiectul cercetării organelor de urmărire penală, fiind sesizate în baza hotărârilor A.G.A și C.A., emise în urma constatărilor și concluziilor verificărilor efectuate la nivelul întreprinderii.

 

  • Domnul Grama Eduard a afirmat că încetarea plății burselor „de merit” ar fi fost dispusă de doamna Tudorache Neluța, în calitate de director al Direcției Juridice a Ecoaqua S.A.. Așa cum anterior am precizat, hotărârea privind încetarea plății burselor „de merit” aparține organelor de conducere statutare ale societății, A.G.A. și C.A., care au emis hotărâri în sensul încetării plății burselor și recuperarea prejudiciului de la persoanele vinovate de producerea acestuia, fiind sesizate organele de cercetare penală în acest scop, urmând să fie derulate și demersurile legale în fața instanțelor civile pentru restabilirea ordinii de drept. De asemenea, se impune să vă informăm că doamna Tudorache Neluța nu este angajată la Ecoaqua S.A. pe postul de director al Direcției Juridice, ci ocupă postul de consilier al directorului general al întreprinderii, dovedind competențele sale profesionale cu înscrisuri oficiale, motiv pentru care afirmațiile publice referitoare la un concurs pentru dobândirea profesiei de avocat la care s-ar fi înscris în perioada în care exercita funcția de judecător, sunt lipsite de importanță publică și nu afectează în niciun fel activitatea pe care o desfășoară în mod legal la acest moment. De altfel, apreciem că nu se impune să facem alte precizări în afara celor pe care doamna Tudorache Neluța le-a făcut prin intermediul unui drept la replică publicat de Compania media/știri CălărașiPress.ro. Totodată, suntem în măsură să vă informăm că, la momentul emiterii hotărârilor A.G.A. și C.A. pentru încetarea plății burselor „de merit” și recuperarea prejudiciului, conducerea întreprinderii a dispus verificarea tuturor dosarelor care au fost găsite depozitate în biroul fostului director economic, angajat în perioada în care domnul Grama Eduard a fost director general al Ecoaqua S.A., constatându-se de către comisia de inventariere a documentelor predate personal de fostul director economic după revocarea lui din funcție, că nu a existat un dosar sau alte documente înregistrate la sediul Ecoaqua S.A., care să confirme susținerile domnului Grama Eduard referitoare la fiica doamnei Tudorache Neluța. Se impune să menționăm și faptul că, din analiza documentelor identificate în dosarele înregistrate pentru acordarea acestor burse, s-a constatat că un număr de 23 de persoane erau absolvente ale cursurilor liceale la data publicării anunțului privind acordarea burselor „de merit” și la data înregistrării dosarelor, deși regulamentul publicat pe pagina oficială a Ecoaqua S.A. și pe pagina sa de Facebook, prevedea un criteriu restrictiv privind înregistrarea cererilor, în sensul că putea fi beneficiar a unei burse în cuantum de 1.000,00 de lei lunar, exclusiv elevul care dovedea că, în anul școlar 2024-2025, era înmatriculat în clasele 9-12, la un liceu de pe raza Municipiului Călărași. Calificăm afirmațiile domnului Eduard Grama cu privire la familia doamnei Neluța Tudorache, a competențelor sale profesionale, la adresa actualilor angajați ai Ecoaqua S.A. și a persoanelor publice nominalizate în cadrul interviului ca fiind de natură abjectă, în condițiile în care fostul director general nu a fost în măsură să prezinte argumente care să confirme competențele lui profesionale, după ce a susținut public că managementul său ar fi fost unul performant, încercând să deturneze dezbaterile referitoare la persoana și activitatea sa, prin afirmații calomnioase și defăimătoare la adresa celor nominalizați.

 

  • Domnul Eduard Grama a afirmat că nu și-a promovat imaginea publică prin organizarea evenimentelor finanțate de Ecoaqua S.A. la care au făcut referire participanții la interviu. Vă informăm că, în urma verificării documentelor justificative care au stat la baza plății evenimentelor organizate de fostul director general, au fost identificate mai multe fotografii în care apare acesta alături de alții angajații și membrii familiilor lor, urmând ca organele de urmărire penală sesizate să verifice și să stabilească dacă aceste evenimente au fost legal organizate și dacă cheltuielile efectuate de Ecoaqua S.A. au avut vreo legătură cu obiectul său de activitate.

 

-Domnul Grama Eduard a afirmat că suntem singurul județ/municipiu din țară unde nu se aplică coeficientul de repartiție  a pierderilor de apă furnizată. Vă informăm că, până la această dată, nu am identificat în evidențele întreprinderii o altă Hotărâre de Consiliu Local prin care să fie anulată cea emisă în anul 2010, prin care Consiliul Local al Municipiului Călărași a stabilit formula de calcul a coeficientului de repartiție a pierderilor de apă furnizată. De asemenea, vă informăm că, până la încetarea mandatului de director general al domnului Grama Eduard, nu a fost emisă nicio hotărâre A.G.A/C.A. sau o decizie asumată de acesta prin care să nu fie aplicat coeficientul de repartiție a acestor pierderi, motiv pentru care am declanșat procedura de verificare a circumstanțelor în care a fost dispusă măsura anunțată public de fostul director general, urmând să sesizăm organele de urmărire penală în măsura în care se vor confirma susținerile făcute public de domnul Grama Eduard.

În concluzie, Ecoaqua. S.A. își exprimă încrederea în faptul că opinia publică poate distinge între realitatea faptelor și speculațiile diseminate public de fostul director general Grama Eduard, doar în scopul de a afecta imaginea publică a operatorului regional de apă și canal, a cărei activitate servește exclusiv interesele cetățenilor și nu ale vreunui partid.

Rămânem angajați în slujba comunității și vom continua să informăm corect și transparent cetățenii despre activitatea noastră.

 

Purtător de cuvânt al Ecoaqua S.A.,

Advertisement

Botezatu Florentina

Advertisement

Fapt Divers

Cărăbușul Hercules: titanul cornut al junglei tropicale

Cărăbușul Hercules (Dynastes hercules) este una dintre cele mai impresionante insecte din lume, renumit pentru dimensiunile sale uriașe și aspectul spectaculos. Face parte din familia Scarabaeidae și este considerat cel mai mare cărăbuș din lume, fiind un simbol al forței și al adaptării în natură.

Cărăbușul Hercules este cunoscut pentru dimensiunile sale remarcabile. Masculii pot atinge lungimi de până la 17-18 cm, incluzând cornul lung și distinctiv, care poate constitui aproape jumătate din lungimea totală a corpului. Acest corn, folosit în luptele pentru teritoriu sau partenere, este o trăsătură unică a masculilor. Femelele, în schimb, sunt mai mici și lipsite de corn, având o lungime de aproximativ 7-8 cm. Culoarea lor variază de la cafeniu închis la negru, cu elitre care pot avea nuanțe verzui sau gălbui, în funcție de condițiile de mediu.

Cărăbușul Hercules trăiește în pădurile tropicale umede din America Centrală și de Sud, fiind întâlnit în țări precum Mexic, Brazilia, Columbia și Peru. Preferă zonele împădurite cu umiditate ridicată, unde larvele se pot dezvolta în lemnul putrezit al copacilor căzuți. Adulții sunt activi mai ales pe timp de noapte, fiind atrași de sursele de lumină.

Ciclul de viață al cărăbușului Hercules este fascinant și poate dura până la doi ani. Femelele depun ouăle în lemn putrezit, iar larvele, care pot ajunge la dimensiuni impresionante (până la 11 cm lungime și 100 g greutate), se hrănesc cu materie organică timp de 1-2 ani. După stadiul de pupă, care durează câteva săptămâni, adulții ies din cocon, dar trăiesc doar câteva luni, timp în care se concentrează pe reproducere.

Advertisement

Masculii cărăbușului Hercules sunt renumiți pentru luptele lor spectaculoase, folosind cornul pentru a-și doborî rivalii. Acest corn, împreună cu cleștii puternici, le permite să ridice obiecte de până la 850 de ori greutatea lor, făcându-i unele dintre cele mai puternice creaturi din regnul animal, în raport cu dimensiunea lor. În ciuda aspectului intimidant, acești cărăbuși sunt inofensivi pentru oameni, hrănindu-se în principal cu sevă de copac și fructe fermentate.

Cărăbușul Hercules joacă un rol important în ecosistem, contribuind la descompunerea lemnului mort și la reciclarea nutrienților în pădurile tropicale. Din punct de vedere cultural, este adesea admirat pentru forța și aspectul său unic, fiind popular în colecțiile entomologice și în cultura populară, unde este asociat cu miticul erou Hercules datorită puterii sale impresionante.

Deși nu este considerată o specie pe cale de dispariție, cărăbușul Hercules este afectat de defrișările masive din pădurile tropicale, care reduc habitatul său natural. În plus, comerțul cu insecte exotice poate pune presiune pe populațiile locale. Conservarea pădurilor tropicale este esențială pentru protejarea acestei specii și a biodiversității din regiune.

Cărăbușul Hercules este o minune a naturii, combinând forța, frumusețea și adaptările uimitoare. De la cornul său impresionant la rolul său ecologic, această insectă continuă să fascineze cercetătorii și pasionații de natură. Protejarea habitatului său este crucială pentru a ne asigura că acest gigant al lumii insectelor va continua să prospere.

Advertisement
Continue Reading

Fapt Divers

Laika: cățelușa care a cucerit stelele și a frânt inimi

Laika, o cățelușă maidaneză din Moscova, a intrat în istorie drept primul animal care a orbitat Pământul. Lansată pe 3 noiembrie 1957 la bordul satelitului sovietic Sputnik 2, Laika a devenit un simbol al cursei spațiale, dar și al sacrificiului în numele progresului științific.

Contextul misiunii

În anii 1950, Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii se aflau într-o competiție acerbă pentru supremația spațială. După succesul Sputnik 1, primul satelit artificial lansat cu succes, sovieticii au dorit să demonstreze că pot trimite un organism viu în spațiu. Alegerea a căzut pe câini, considerați mai rezistenți și mai ușor de antrenat decât alte animale. Laika, o cățelușă de aproximativ trei ani, a fost selectată datorită temperamentului ei calm și a dimensiunilor potrivite pentru capsula minusculă a lui Sputnik 2.

Pregătirea pentru zbor

Laika, al cărei nume înseamnă „lătrătoare” în rusă, a fost supusă unui antrenament riguros. Împreună cu alți câini, ea a fost plasată în spații extrem de mici pentru a se obișnui cu condițiile din capsulă, a fost antrenată să suporte accelerații puternice și a fost hrănită cu o dietă specială sub formă de gel. În ciuda pregătirii, tehnologia vremii nu permitea întoarcerea capsulei pe Pământ, ceea ce însemna că Laika era condamnată încă de la început.

Zborul și destinul lui Laika

Pe 3 noiembrie 1957, Sputnik 2 a fost lansat de la cosmodromul Baikonur. Laika a fost plasată într-o capsulă presurizată, dotată cu senzori pentru a monitoriza semnele ei vitale. Primele date transmise au arătat că Laika a supraviețuit lansării, dar era extrem de stresată, cu bătăile inimii accelerate. Capsula nu era proiectată pentru a disipa căldura eficient, iar temperatura din interior a crescut rapid. După câteva ore, Laika a murit din cauza supraîncălzirii și a stresului, deși sovieticii au declarat inițial că ea a supraviețuit mai multe zile și a fost eutanasiată printr-un sistem automat.

Advertisement

Impactul și moștenirea

Misiunea lui Laika a fost un succes din punct de vedere tehnic, demonstrând că un organism viu poate supraviețui lansării în spațiu. Însă prețul plătit a fost imens. Povestea ei a stârnit reacții mixte: în timp ce unii au celebrat realizarea științifică, alții au criticat cruzimea experimentului. Laika a devenit un simbol al sacrificiului în numele progresului, iar povestea ei a inspirat dezbateri despre etica utilizării animalelor în experimente științifice.

În 2008, un monument dedicat lui Laika a fost ridicat la Moscova, în apropierea unui centru de cercetare militară. Statuia o înfățișează pe Laika stând pe o rachetă, un tribut adus curajului său involuntar.

Laika a fost mai mult decât un simplu câine – a fost un pionier al explorării spațiale, dar și o victimă a limitărilor tehnologice și a ambițiilor umane. Povestea ei rămâne un memento al costurilor ascunse ale progresului și al responsabilității noastre față de ființele care ne ajută să-l atingem.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Curățați corpul de toxine, consumând doar un singur pahar pe zi

Cum pregătim o băutură detoxifiantă rapidă și eficientă

Această băutură simplă, dar extrem de eficientă, ajută la eliminarea toxinelor din organism, îmbunătățind funcționarea sistemului digestiv și oferind energie și prospețime pe parcursul întregii zile. Populară în special în America de Nord, este consumată de milioane de oameni datorită beneficiilor sale.

Ingrediente necesare:

  • Coaja de la o lămâie
  • 4 mere verzi
  • O bucățică de ghimbir proaspăt (aproximativ 2-3 cm)

Mod de preparare:

  1. Curăță merele de cotoare și taie-le în bucăți.
  2. Pune coaja de lămâie, merele și ghimbirul într-un blender.
  3. Mixează până obții o consistență omogenă, asemănătoare unui suc gros.
  4. Dacă amestecul este prea dens, adaugă 50 ml de apă plată și mixează din nou.
  5. Prepară băutura în fiecare dimineață și consum-o proaspătă, pe stomacul gol.

Recomandare: Consumă această băutură timp de 7-10 zile consecutiv pentru rezultate optime.

Notă: Asigură-te că ingredientele sunt proaspete și spală bine lămâia și merele înainte de utilizare. Consultă un medic dacă ai afecțiuni medicale sau alergii înainte de a începe o cură detox.

Advertisement

Continue Reading