Direcția Municipală de Servicii Publice Călărași și Consiliul Județean Călărași vor colabora pentru gestionarea animalelor aflate în situație de pericol pe raza județului. Protocolul prevede capturarea, transportul, cazarea și îngrijirea veterinară a acestora, în baza ordinelor emise de Poliția pentru Protecția Animalelor.
Obiectul protocolului îl reprezintă: capturarea animalelor, preluarea, ridicarea, transportul de către DMSPMC și cazarea acestora în adăpostul său, asistenţă veterinară de urgenţă, inclusiv intervenţia chirurgicală, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea, eutanasierea şi controlul bolilor animalelor conform legislaţiei sanitar veterinare a animalelor aflate într-o situație de pericol de pe raza judeţului Călărași, pentru care a fost emis în baza prevederilor OUG 175/2020 de către politiștii din cadrul I.P.J. Călărași – Biroul Pentru Protecția Animalelor, un ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, precizează Primăria Municipiului Călărași.
Capturarea se va efectua numai pe domeniul public și privat al CJ Călărași, cu prioritate în jurul școlilor, al parcurilor și grădinițelor, al altor instituții publice și spații aglomerate.
Cazarea în adăpostul animalelor fără stăpân aparținând DMSPMC se va face în limita locurilor disponibile pentru care există autorizată capacitatea de funcționare a adăposturilor.
Potrivit prevederilor protocolului, DMSPMC va răspunde de capturarea, transportul animalelor domestice până la adăpostul propriu și întocmirea tuturor actelor cu privire la capturare, transport și controlul bolilor prevăzute de legislația în vigoare, iar în ce privește animalele sălbatice va răspunde pentru capturarea, ridicarea și transportul acestora în adăpostul ZOO.
Documentul mai prevede ca după expirarea celor 45 de zile calendaristice de plasare a animalelor în adăpost, DMSPMC va emite către Consiliul Județean Călărași facturile aferente serviciilor prestate. Decontarea se va efectua în termen de 15 zile de la facturare, conform tarifelor stabilite în anexa ce face parte integrantă diN protocol. Neplata la termen a serviciilor prestate atrage calcularea de penalități de întârziere de la data la care suma a devenit exigibilă în cuantum de 0,5%/zi.
Proprietarii animalelor capturate de pe raza Consiliului Județean pot să revendice animalele în condițiile legii, direct la sediul DMSPMC, achitând contravaloarea serviciilor de capturare, transport, cazare, servicii veterinare. Valoarea achitată de proprietarii animalelor revendicate pentru capturarea, transportul și cazarea animalelor în adăpostul DMSPMC, va fi scăzută din sumele datorate la facturare de către CJ Călărași.
Durata protocolului este de 12 luni, începând cu data perfectării acestuia cu posibilitatea de prelungire, cu acordul părților. De asemenea, protocolul poate fi completat sau modificat, oricând cu acordul scris al ambelor părți prin acte adiționale.