Elevii din clasele a VIII-a din 15 școli din județul Călărași au avut astăzi, 6 noiembrie 2024, o întâlnire deosebită cu Cornel Amariei, inventator, antreprenor și fondator al startup-ului dotlumen, la evenimentul „Ziua Meseriilor”, organizat în cadrul proiectului „Cariere Meseriașe”. Amariei, cunoscut pentru dezvoltarea primei tehnologii de conducere autonomă pentru pietoni, implementată într-o pereche de ochelari AI care ajută nevăzătorii să ducă o viață mai independentă, a fost unul dintre speakerii principali ai evenimentului. În cadrul discursului său, Cornel a vorbit despre importanța valorii într-o carieră, subliniind cum pasiunile și inovațiile tehnice pot transforma viețile oamenilor, dar și despre drumul său spre succes.
„Ghidarea elevilor în alegerea unei meserii este un pas foarte important pentru fiecare tânăr care este interesat de acest lucru. Cu atât mai mult cu cât acest proiect este expus elevilor din clasele a VIII-a, pasionați de tehnologie și industrie”, a declarat Valentin Deculescu, prefectul județului Călărași, care a participat și el la eveniment. Prefectul a apreciat implicarea celor de la TenarisSilcotub, care au sprijinit proiectul „Cariere Meseriașe”, menționând totodată că tinerii au oportunitatea de a învăța despre carierele tehnice și industriale de la modele de succes, precum Cornel Amariei.
„Cornel Amariei este un model de tânăr care împărtășește experiențele drumului său de succes cu elevii călărășeni și căruia îi mulțumesc pentru implicare și pentru faptul că astfel de oameni ne face să ne simțim mândri”, a mai precizat prefectul.
Amariei, la vârsta de doar 15 ani, a construit primul său robot și a înființat primul club de robotică din liceu. La 16 ani, a primit prima ofertă de job și a început să își construiască propriile afaceri. Astăzi, în calitate de CEO al dotlumen, Cornel este un exemplu pentru tinerii care își doresc să inoveze și să aducă un impact pozitiv asupra lumii. Tehnologia sa, care ajută persoanele cu dizabilități vizuale, a fost apreciată pentru eficiența sa, fiind 50 de ori mai ieftină decât soluțiile tradiționale, precum câinii-ghid sau bastonul alb.
Prezenți au mai fost și Ioana Mânea (Coordonator proiect), Codruța Hodrea (Manager Relația cu Comunitatea, TenarisSilcotub), Roxana Natalia Pațurcă (Inspector Școlar General), Olimpiu Moisescu (Inspector Școlar Învățământ Profesional și Tehnic), și Mircea Blaga (Senior Director Oțelărie Călărași, TenarisSilcotub).
Proiectul „Cariere Meseriașe”, inițiat și finanțat de TenarisSilcotub și susținut de Asociația Împreună pentru Educație și Dezvoltare Socială, își propune să sprijine elevii din județul Călărași în alegerea unei cariere tehnice, prin sesiuni de consiliere, povești inspiraționale și interacțiuni directe cu profesioniști din domeniu. Evenimentul a fost o oportunitate pentru tineri de a învăța despre diverse cariere și de a discuta cu experți din industrie, în timp ce se aflau în fața unor modele de succes care au demonstrat că prin muncă și dedicare se pot înfrunta orice obstacole.