Connect with us

Știri

Taxele la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Antim Ivireanul” Călărași: Ilinca Enescu clarifică criteriile și sumele percepute

Published

on

Ilinca Enescu, director al Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sf. Antim Ivireanul” din Călărași, clarifică detaliile referitoare la taxele percepute de instituție, după ce subiectul a stârnit confuzie în rândul potențialilor beneficiari și familiilor acestora. Aceasta a explicat criteriile de eligibilitate și modul în care se calculează taxele. 

Pentru început, cel mai important criteriu care trebuie îndeplinit de potențialii beneficiari este statutul de pensionar. „Nu pensionar caz de boală, pensionar la vârstă”, explică Ilinca Enescu. 

Advertisement

În privința sumelor percepute pentru serviciile oferite, directorul precizează că taxa nu este una fixă, ci se calculează în funcție de venitul familial al persoanei care dorește să se interneze în cadrul căminului. „De exemplu, avem un pensionar cu un venit de 1.281 lei. În acest caz, el va plăti doar 60% din pensie, adică 769 lei, iar restul sumei îi rămâne pentru cheltuielile proprii,” mai precizează Ilinca Enescu.

„Cea mai mare taxă la noi este de 5.658 de lei, dar aceasta se aplică doar în cazul unei persoane a cărei familie are un venit lunar de aproximativ 25.000 lei. Deși suma poate părea mare, în acest caz specific, fiul doamnei respective a preferat să plătească această sumă, menționând că plătea cam la fel pentru trei doamne care îngrijeau persoana respectivă la domiciliu, însă nu era mulțumit de calitatea îngrijirii,” a adăugat Enescu. Astfel, fiecare caz este evaluat individual, în funcție de venitul familiei și nevoile beneficiarului, eliminând zvonurile legate de taxe “exorbitante”, vehiculate greșit în spațiul public.

În prezent, Căminul pentru Persoane Vârstnice “Sf. Antim Ivireanul” dispune de 12 locuri libere dintr-un total de 45, și se acceptă în continuare cereri de internare. “Îi invităm pe cei interesați să vină la noi, să facem un calcul exact al taxei înainte de întocmirea dosarului. Astfel, dorim să evităm surprizele ulterioare și să scurtăm procedura,” spune Ilinca Enescu.

Advertisement

De la preluarea conducerii în 2020, Ilinca Enescu și echipa sa s-au confruntat cu numeroase dificultăți, moștenind o instituție cu multe probleme. “Noi nu am plecat de la zero, am plecat de la minus. Parchetul era foarte vechi, mobilierul degradat, instalațiile uzate. Am schimbat mobilierul, paturile, saltelele, am înlocuit parchetul cu linoleum antibacterian. În prezent, lucrăm la refacerea instalației electrice, care ne-a creat probleme în special vara, când a trebuit să folosim aerul condiționat,” explică Enescu.

Cu toate acestea, căminul beneficiază de sprijinul autorităților locale, în special al primarului. „Domnul primar ne-a susținut constant și avem promisiuni că va contribui și la renovarea fațadei clădirii. De asemenea, începem curând renovarea unei săli mari, care pe vremuri găzduia evenimente, dar care acum va fi transformată în spațiu de depozitare, de care avem mare nevoie,” adaugă directorul căminului.

Advertisement

Știri

Ministerul Turismului a acordat avizul de specialitate pentru înființarea celui de-al treilea OMD județean al României: „Dunărea Călărășeană”

Published

on

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a avizat înființarea Organizației de Management al Destinației (OMD) „Dunărea Călărășeană”. Noua entitate, formată din Consiliul Județean Călărași, Albatros Horeca SRL și Casa din Vis Baciu SRL, va avea rolul de a elabora și implementa strategia de dezvoltare și marketing turistic a județului.

OMD „Dunărea Călărășeană” își propune să atingă mai multe obiective cheie, printre care se numără creșterea gradului de valorificare a potențialului turistic, crearea unui cadru pentru planificarea și colaborarea între structurile turistice, precum și promovarea activă a atracțiilor naturale și culturale din județul Călărași. De asemenea, cei trei membri fondatori s-au angajat să sporească vizibilitatea și prestigiul destinației turistice pe care o reprezintă.

Advertisement

Printre acțiunile deja demarate, se află construcția portului turistic Călărași, finanțată prin „Masterplanul investițiilor în turism”. Acesta va servi ca punct de legătură pentru vizitatori cu legendele și tradițiile din Regiunea Dunării, prin implementarea proiectului „Green and Mystical Danube Storytelling Route”. Consiliul Județean Călărași, unul dintre membrii fondatori ai OMD „Dunărea Călărășeană”, este partener strategic al acestei inițiative, care vizează crearea unui nou traseu tematic transnațional.

Județul Călărași oferă turiștilor atracții diverse, precum ostroavele pitorești sau lacul Valea Roșie, renumit pentru apa sărată cu proprietăți terapeutice. Grădina Zoologică din Călărași găzduiește 89 de specii de animale, printre care și singurul hipopotam din România. Printre exemple se mai numără și Muzeul Civilizației Gumelnița, care oferă o incursiune captivantă în trecut, dar și Herghelia Jegălia, care are o istorie de peste un secol.

Pentru înființarea OMD-ului județean, în structurile de primire turistice clasificate din destinație trebuie să există cel puțin 1.000 de locuri de cazare. Mai mult, în structura organizatorică trebuie prevăzut cel puțin un post de manager de destinație turistică. Referitor la strategia de dezvoltare și marketing turistic, precum și la planul de acțiune, acestea pot fi elaborate și adoptate în cel mult un an de zile de la înființarea entității.

Advertisement

Reforma OMD-urilor este cuprinsă și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 11: Turism și cultură. În total, România are 22 de OMD-uri, dintre care unul la nivel regional, trei județene și 18 locale.

Advertisement
Continue Reading

Știri

ITM Călărași demarează o campanie națională de informare privind eliberarea adeverințelor de vechime

Published

on

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a lansat o campanie națională de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților referitoare la obligația legală de eliberare a adeverințelor de vechime la încetarea activității. Campania, care se desfășoară între 11 octombrie și 31 decembrie 2024, are scopul de a asigura respectarea legislației privind adeverințele de vechime, documente esențiale pentru dovedirea activității profesionale.

Ce este adeverința de vechime și de ce este importantă?

Potrivit Codului muncii și Hotărârii Guvernului nr. 905/2017, la finalul relației de muncă, angajatorii sunt obligați să elibereze salariaților o adeverință care atestă activitatea desfășurată, salariul, vechimea în muncă și în specialitate. Acest document este esențial pentru angajat în procesul de obținere a unor noi locuri de muncă, dar și pentru stabilirea drepturilor de pensie.

Advertisement

În plus, angajații au dreptul să solicite din proprie inițiativă această adeverință, mai explică ITM. „Angajatorii trebuie să elibereze adeverințe care să ateste activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul și vechimea în muncă și în meserie, conform registrului general de evidență a salariaților și dosarului de personal. Aceste adeverințe trebuie emise în termen de cel mult 15 zile de la solicitarea angajatului,” a explicat inspectorul șef Nicolae Dumitru.

Cum se vor desfășura acțiunile de informare?

Campania va avea loc atât în cadrul controalelor regulate efectuate de ITM Călărași, cât și prin întâlniri cu angajatorii și organizațiile sindicale. În plus, ITM va publica informații pe rețelele de socializare, în mass-media locală și pe site-ul oficial al instituției (www.itmcalarasi.ro).

Ce se întâmplă cu perioada lucrată înainte de 2010?

Până la 31 decembrie 2010, vechimea în muncă era dovedită prin carnetul de muncă, un document oficial care înregistra activitatea profesională a angajaților. Persoanele care au lucrat înainte de această dată pot solicita adeverințe de vechime pentru acele perioade, în cazul în care:

Advertisement
  • Au pierdut carnetul de muncă;
  • Anumite perioade lucrate nu sunt înregistrate în carnet;
  • Nu au avut întocmit carnet de muncă.

Modelul adeverinței este prevăzut în anexa nr. 6 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, iar angajatorii trebuie să o elibereze în termenul legal,” a adăugat Nicolae Dumitru.

Prin această campanie, ITM Călărași dorește să asigure conformitatea cu legea și să sprijine atât angajatorii, cât și salariații în obținerea documentelor necesare pentru recunoașterea vechimii în muncă, un aspect esențial în cariera profesională a oricărei persoane.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Echipa de fotbal Tricolorul Jegălia, lideră cu 16 puncte în Liga a IV-a județeană după șapte etape

Published

on

După disputarea etapei a 7-a a campionatului, ACS Tricolorul Jegălia se menține pe primul loc în clasamentul Ligii a IV-a județene din Călărași, cu un total de 16 puncte. În ciuda dificultăților întâmpinate în deplasarea de la ACS Viitorul Ileana, unde Tricolorul a pierdut meciul, echipa a reușit să își păstreze poziția de lider, cu un punct avans față de echipele de pe locurile doi și trei.

Chiar dacă am pierdut meciul de la Ileana, băieții noștri rămân mereu ca o familie și vom reveni mai puternici. Noi suntem Tricolorul Jegălia, și la bine și la rău,” au declarat reprezentanții echipei după meciul de duminică. Deși absențele provocate de accidentări, suspendări și alte motive au îngreunat deplasarea, jucătorii au rămas optimiști și dedicați.

Advertisement

Clasamentul după etapa a 7-a este unul strâns, ACS Viitorul Ileana ocupând locul 2 cu 15 puncte, la egalitate cu AFC Avântul Independența, echipă aflată pe locul 3. Pe ultimul loc se află AFC Victoria Potcoava 2021, cu doar un punct.

C.S. Tricolorul Jegălia, club fondat în 1964, continuă să fie o forță în fotbalul județean, iar echipa promite să își apere cu determinare poziția de lider în meciurile care urmează.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate