Connect with us

Justiție și Ordine Publică

RAZIE ORGANIZATĂ LA NIVELUL JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI

Published

on

178 de filtre efectuate, 2.321 de persoane legitimate, 1.491 de autovehicule verificate, 25 de infracțiuni constatate, 588 de sancțiuni contravenționale aplicate și bunuri în valoare de 32.600 de lei confiscate, în urma raziei organizate la nivelul județului Călărași.

În perioada 28-29 septembrie a.c., în intervalele orare 06:00 – 12:00 și 18:00 – 02:00, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași a organizat și desfășurat o amplă acțiune de tip „RAZIE”, în județul Călărași, având ca scop menținerea climatului de ordine și siguranță publică, tragerea la răspundere a persoanelor care încalcă normele sociale, dar și prevenirea și combaterea infracționalității.

Astfel, au fost legitimate 2.321 de persoane și verificate 1.491 de autovehicule.

Polițiștii au efectuat 505 testări cu aparatele din dotare, în vederea depistării conducătorilor auto care au consumat băuturi alcoolice și/sau substanțe psihoactive.

Totodată, pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 588 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 278.000 de lei.

Ca măsură complementară pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, polițiștii au reținut 14 permise de conducere și au retras 47 de certificate de înmatriculare.

Alături de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au acționat și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, Gruparea Mobilă Constanța, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Călărași, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Călărași, precum și pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași.
Acțiunea face parte dintr-o serie de măsuri continue luate de Poliția Română pentru a asigura un climat de siguranță și a descuraja orice activitate infracțională, în continuare, polițiștii aflându-se la datorie.

Exemple:

La data de 28 septembrie a.c., ora 21:46, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au înregistrat cu aparatul Radar un autoturism care se deplasa pe DN 21 cu 146 km/h.
Întrucât conducătorul auto nu a oprit la semnalul regulamentar, polițiștii au plecat în urmărirea acestuia, solicitând sprijinul mai multor echipaje de poliție.
Imediat, echipajele de poliție aflate în apropiere au închis drumurile laterale pe traseul de deplasare al autoturismului vizat și au instalat sistemul de oprire forțată.
S-a reușit imobilizarea autoturismului, șoferul a fost testat cu aparatele din dotare, rezultatele fiind negative.
Totodată, față de acesta s-a luat măsura sancționării contravenționale cu 3.795 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru 120 de zile.

Advertisement

La data de 28 septembrie a.c., ora 19:40, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au depistat pe DN 3B, un bărbat, de 54 de ani, sub influența băuturilor alcoolice.
La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o îmbibație alcoolică de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
De asemenea, în jurul orelor 00:15, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au depistat pe DN 3B, un bărbat, de 38 de ani, sub influența băuturilor alcoolice.
La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o îmbibație alcoolică de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Totodată, la data de 29 septembrie a.c., ora 00:06, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pe o strada din orașul Budești, un autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani.
În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Persoana în cauză a fost condusă la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise, cercetările fiind continuate pentru stabilirea situației de fapt.

La data de 28 septembrie a.c., ora 22:20, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Dor Mărunt au oprit pentru control în comuna Lehliu, județul Călărași, un bărbat, de 37 de ani, din municipiul Călărași.
În urma controlului, conducătorul auto a prezentat un permis de conducere dobândit și emis de către autoritățile din Ucraina.
Ulterior, în urma verificărilor amănunțite ale permisului de conducere, a fost stabilit faptul că nu întrunește elementele de siguranță și conformitate ale unui permis de conducere oficial emis de autoritățile din Ucraina.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere și uz de fals.


La data de 28 septembrie a.c., ora 21:18, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea au depistat pe DN 31, un bărbat, de 40 de ani, care pe fondul consumului de alcool a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în coliziune cu un cap de pod.
Din impact au rezultat pagube materiale.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

La data de 29 septembrie a.c., ora 00:10, polițiștii din cadrul Secției 1 Politie Rurală Modelu, împreună cu o grupă din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanța, au depistat un tânăr, de 22 de ani, în timp ce conducea autoturismul, fără a deține permis de conducere.
Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 0,56 mg/l alcool pur in aerul expirat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

La data de 28 septembrie a.c., ora 11:30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare/Transporturi Navale Călărași și jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași au depistat un bărbat, de 59 de ani, în timp ce transporta fără documente legale, cu ambarcațiunea, cantitatea de 187 de kg de pește, de diferite specii (somn, șalău, crap, morunaș, sânger, plătică), printre care și o bucată din specia cegă.
Bărbatul a declarat verbal că peștele din specia cegă l-a capturat cu lanseta.
Întreaga cantitate de pește și lanseta prevăzută cu mulinetă au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiuniilor de comercializarea fără documentele de provenienţă a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori a produselor din peşte și pescuitul, deţinerea, transportul, comercializarea sturionilor capturaţi pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum şi a produselor şi subproduselor obţinute din aceştia, cu excepţia celor proveniţi din acvacultură, pentru care se face dovada originii prin documente şi marcaje justificative legale.

Advertisement

De asemenea, la data de 28 septembrie a.c, ora 23:15, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare/Transporturi Navale Călărași au depistat doi bărbați, în timp ce pescuiau în scop comercial cu ajutorul a 7 unelte de pescuit, dintre care 4 unelte de pescuit tip „setcă” confecționate din plasă tip „monofilament” în lungime de aproximativ 120 de metri, 2 unelte de pescuit tip „setcă” din plasă multifilară, în lungime de aproximativ 60 de metri și un prostovol cu diametrul 2 metri, reușind să captureze 4 pești din specia „caras”.
Aceștia nu dețineau permis/autorizație/licență de pescuit în scop comercial.

Uneltele de pescuit în valoare de aproximativ 2.300 de lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Peștele capturat a fost redat mediului acvatic.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiuniilor de pescuitul comercial al resurselor acvatice vii, fără autorizație și licență și deținerea, utilizarea și/sau comercializarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepția setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm.

Justiție și Ordine Publică

Un bărbat din Călărași a fost arestat preventiv după ce a agresat un polițist în timpul unui control rutier

Published

on

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, din municipiul Călărași, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost implicat într-un incident violent cu un echipaj de poliție. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva acestuia pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și ultraj.

Potrivit ordonanței emise de procurorul de caz, incidentul a avut loc pe 24 septembrie 2024, când inculpatul, identificat ca fiind V.G., recidivist postexecutoriu, a fost surprins conducând un autovehicul pe drumurile publice din municipiul Călărași, fără a deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.

Echipajul de poliție, aparținând Poliției Municipiului Călărași, l-a oprit pe bărbat pentru verificări de rutină. În momentul în care polițiștii au inițiat procedura de încătușare, inculpatul a devenit agresiv, exercitând violență asupra unuia dintre agenți și adresând injurii și amenințări la adresa acestuia.

Având în vedere gravitatea faptelor, la data de 26 septembrie 2024, procurorul de caz a înaintat o propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, care a fost aprobată de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Călărași.

Anterior, suspectul fusese reținut pentru 24 de ore de către Poliția Municipiului Călărași – Biroul Rutier. Conform legii, bărbatul va fi cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” (art. 335 alin. 1 din Codul Penal) și „ultraj” (art. 257 alin. 1 și 4 din Codul Penal).

Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași continuă cercetările în acest caz pentru a clarifica toate circumstanțele producerii evenimentului și pentru a stabili măsurile legale ce se impun.

Continue Reading

Justiție și Ordine Publică

VIDEO. Pensii de handicap obținute ilegal: Două femei din Călărași au fost prinse

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Un bărbat din Călărași a adus în atenția publică un caz de corupție care vizează două femei din municipiul Călărași, suspectate că beneficiau ilegal de pensie de handicap grav (nevăzătoare), deși acestea nu sufereau de nicio afecțiune de vedere. Conform declarațiilor oferite de bărbat, cele două femei s-au folosit de documente pentru a obține venituri considerabile din pensii acordate pentru handicap permanent.

“(…) În urma sesizării mele către DGASPC Călărași, am primit răspunsul că cele două persoane, mamă și fiică, beneficiază de indemnizație de handicap grav cu însoțitor din anul 2004, respectiv 2011. DGASPC Călărași nu mi-a comunicat alte informații, deoarece au spus că sunt date cu caracter personal. Totuși, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Călărași mi-a oferit toate informațiile solicitate și am aflat că li s-a suspendat dreptul de prestații sociale, respectiv indemnizațiile de handicap grav cu însoțitor, începând cu data de 29.04.2024.(…)”

Totul a început când bărbatul a fost abordat de două femei, mamă și fiică, iar una dintre cele două femei, vecine de cartier, care i-au sugerat că ar putea să obțină și el o astfel de pensie, contra unei sume de bani. Pentru a întări propunerea, acestea ar fi susținut că fac parte dintr-o rețea bine organizată, specializată în astfel de practici ilegale, și că ar putea să îl ajute să devină beneficiar al unui venit dintr-o pensie de handicap obținută fraudulos.

„Am fost întrebat dacă doresc să obțin o pensie de handicap permanent contra unei sume de bani. Când le-am întrebat de ce fac acest lucru, mi-au spus că nu au bani să trăiască și să crească copilul. Am refuzat imediat, dar ele au continuat să afirme că sunt multe persoane care fac asta pentru bani”, a declarat bărbatul.

Potrivit denunțătorului, cele două femei, Georgiana Ș. și Sandu M. beneficiază de pensii de handicap din anii 2004 și 2011. În timpul conversațiilor avute cu ele, acestea i-ar fi mărturisit că dețin certificate care le atestă dizabilitatea de nevăzătoare și că „nu vor putea fi depistate niciodată”. Bărbatul a decis să aducă cazul în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași.

“(…) În urma descoperirii situației celor două persoane, am făcut o sesizare către DGASPC Călărași, prin care am cerut să fie controlați toți cei care beneficiază de indemnizații de handicap grav cu însoțitor cu valabilitate permanentă, adică fără alt control medical până la deces. Bineînțeles, doamna directoare Arbagic Daniela a refuzat, invocând faptul că sunt foarte multe persoane și că aceste controale medicale implică costuri considerabile pentru persoanele invalide. (…)”

Investigațiile DGASPC și intervenția autorităților

Denunțul a fost depus pe 21 februarie 2024, iar DGASPC a început rapid verificările. În urma investigațiilor inițiale, suspiciunile s-au confirmat, astfel că instituția a declinat competența către organele penale pentru continuarea anchetei. Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași, sub numărul 524/169/P/2024, iar cele două femei riscă acum să fie trase la răspundere penală pentru faptele lor.

Bărbatul denunțător consideră că aceste două cazuri sunt doar vârful aisbergului și că multe alte persoane ar putea beneficia ilegal de pensii de handicap în județul Călărași. El a solicitat DGASPC să verifice toate cele 12.000 de dosare de pensie de handicap înregistrate în județ, cu accent pe cazurile de nevăzători.

„Toate persoanele care beneficiază de astfel de pensii ar trebui verificate. Este de neconceput ca oameni sănătoși să profite de sistem, în timp ce alții, cu adevărat vulnerabili, sunt lăsați deoparte”, a declarat bărbatul.

Cazul este în desfășurare, iar autoritățile cerceteze toate detaliile furnizate de denunțător. Reprezentanții DGASPC au declarat că vor coopera cu organele penale pentru a elimina orice formă de fraudă din sistemul de protecție socială, în timp ce Parchetul investighează în detaliu rețeaua presupusă de fraudare a pensiilor de handicap din județ.

La solicitarea redacției Călărași PRESS, DGASPC Călărași a emis un punct de vedere.

Advertisement

”DGASPC răspunde oricărei solicitări atunci când există o suspiciune rezonabilă și bine întemeiată, bazată pe anumite justificări clare, despre care orice persoană poate să sesizeze atunci când observă o neregulă. De exemplu, domnului care a depus trei petiții la sediul DGASPC i s-a oferit un răspuns din partea noastră, în urma evaluărilor și verificărilor efectuate la domiciliul persoanelor vizate. Unele dintre suspiciuni s-au confirmat, însă altele nu au putut fi continuate din cauză că persoanele respective nu s-au prezentat la reevaluarea solicitată de direcție. În aceste cazuri, s-a procedat la suspendarea plăților, iar petentul a fost informat despre acest aspect. De asemenea, doresc să subliniez că, dintre cele două persoane menționate de acesta, despre care a afirmat că ar beneficia de prestații sociale, niciuna nu a fost identificată în baza noastră de date.

Ulterior, petentul a înaintat o solicitare prin care ne cerea să evaluăm toate persoanele cu handicap aflate în evidența direcției, în special persoanele nevăzătoare. Vreau să precizez că am acționat în conformitate cu articolul 59 din Legea nr. 448 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. I-am oferit petentului un răspuns în limitele legale în care putem acționa. Cu toate acestea, s-a arătat nemulțumit de răspuns, iar în acest sens nu mă pot exprima. Îl pot asigura, însă, pe el și pe dumneavoastră că am respectat întocmai cadrul legal.

Repet, conform legii, putem interveni doar în situațiile în care organele abilitate sau persoanele în drept emit suspiciuni justificate, ce ne permit să reevaluăm persoanele încadrate în grade de handicap. În caz contrar, ar putea fi interpretat că facem abuz asupra persoanelor care dețin deja certificate de handicap și beneficiază de drepturile conferite de lege. În concluzie, nu poate fi acceptată o suspiciune generală conform căreia toți ar fi în eroare sau că am procedat greșit.”

Cazurile din județul Călărași nu sunt singulare. Astfel de situații au fost des întâlnite în întreaga țară. Un fost șef al DGASPC Timiș, trimis în judecată: lua bani pentru a da certificate de nevăzător

 

Continue Reading

Justiție și Ordine Publică

Bărbat din Neamț dispărut în drum spre o mănăstire din Călărași

Published

on

Un bărbat în vârstă de 44 de ani, originar din Poiana, județul Neamț, este căutat de autorități și familie după ce a plecat spre o mănăstire din județul Călărași pe 15 septembrie 2024 și nu a mai fost văzut de atunci.

Familia a raportat dispariția lui Mihail Pastravanu, care ar fi trebuit să ajungă la destinație, însă ultimele informații indică faptul că acesta a fost văzut pentru ultima oară în București, în sectorul 2, între orele 15:00 și 15:30. De atunci, nu a mai existat niciun contact cu bărbatul.

Polițiștii din județul Neamț, alături de alte autorități, au început cercetările pentru a-l localiza și pentru a stabili circumstanțele dispariției. De asemenea, orice persoană care deține informații despre Mihail Pastravanu este rugată să contacteze cel mai apropiat post de poliție sau să apeleze la numărul unic de urgență 112.

Autoritățile fac apel la cetățeni să fie vigilenți și să coopereze în acest caz. Rudele și apropiații bărbatului sunt extrem de îngrijorați, mai ales că acesta nu a mai fost văzut sau contactat de mai multe zile.

În acest moment, căutările continuă atât în București, cât și în județul Călărași, destinația sa inițială. Orice detaliu sau informație care ar putea ajuta la găsirea lui Mihail Pastravanu este extrem de important.

Continue Reading

Cele mai vizualizate