Connect with us

Cultură

Muzeul Dunării de Jos Călărași anunță debutul unei noi campanii de săpături arheologice la Măriuța, comuna Belciugatele. Ce au descoperit istoricii

Published

on

O nouă campanie de săpături arheologice a debutat în situl de la Măriuța, județul Călărași, sub coordonarea dr. Valentin Parnic de la Muzeul Dunării de Jos. Proiectul, desfășurat în colaborare cu specialiști de la Muzeul Dunării de Jos, Platforma ArchaeoScience#RO din cadrul ICUB, Universitatea din București și Muzeul Municipiului București, marchează o continuare a cercetărilor începute în anii ’80 în această așezare de tip tell aparținând culturii Gumelnița.

Context istoric

La cercetările în tell-ul gumelnițean începute deja de peste 40 de ani, pof fi identificate câteva etape în cursul acestora, transmite Muzeul Dunării de Jos: 

Prima etapă este constituită din faza identificării sitului și a recuperării de materiale. Această etapă este reprezentată de cercetările de teren efectuate în anii ’60 de Eugen Comșa și continuate de Done Șerbănescu și George Trohani în anii ’70.

A doua etapă este reprezentată de săpăturile de salvare de la Măriuța – La Movilă, determinate de proiectul de amenajări funciare a cursului râului Mostiștea. Sub conducerea lui Mihai Șimon, cercetările din așezarea gumelnițeană s-au desfășurat în perioada 1984–1991. În urma acestor cercetări, au fost identificate două niveluri de locuire, cel superior fiind încadrat între sfârșitul fazei A2 și faza B1 a culturii Gumelnița, iar cel inferior în faza A2 a acestei culturi. S-a dovedit ulterior că ultimul nivel de locuire de la Măriuța aparține fazei B a culturii Gumelnița.

Cea de-a treia etapă a început în anul 2000, atunci când cercetările au fost reluate din inițiativa Muzeului Dunării de Jos Călărași și au continuat până în prezent. Această ultimă etapă se remarcă prin caracterul pluridisciplinar al cercetărilor. Până în prezent, au fost cercetate 8 locuințe abandonate, aparținând nivelului superior al așezării. Dintre acestea, reține atenția locuința SL 2, unde, foarte probabil, a funcționat un atelier de prelucrare a osului și cornului.

Ulterior, în anul 2004, s-a decis deschiderea unui nou sector pe terasa de lângă așezarea de tip tell, în vederea identificării necropolei aparținând așezării gumelnițene. Necropola de la Măriuța – La Movilă se află la aproximativ 200 m ENE de așezare. Situația identificată în acest sit este asemănătoare cu cea întâlnită în cazul altor tell-uri gumelnițene de la nord și sud de Dunăre. În majoritatea cazurilor cunoscute, cimitirele se aflau în apropierea așezărilor de tip tell, într-o zonă înaltă (de obicei pe terasă și pe pantele acesteia), neinundabilă și accesibilă.

Un proiect colaborativ

O cercetare arheologică modernă și competitivă trebuie să fie suma expertizei unei serii largi de specialiști. Materialele osteologice faunistice și antropologice sunt prelucrate și analizate de către echipa Secției de Bioarheologie a Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, Institutul de Antropologie „Francisc J. Rainer” București și Centrul Național de Cercetări Pluridisciplinare din cadrul Muzeului Național de Istorie a României.

Diversele categorii de artefacte sunt în curs de studiu și analiză în laboratoarele Muzeului Dunării de Jos din Călărași, Muzeului Național de Istorie a României, Universității „Valahia” din Târgoviște și Platformei ArchaeoScience#RO din cadrul ICUB, Universitatea din București. Alte analize interdisciplinare pe diverse categorii de artefacte și ecofacte vor fi realizate în cadrul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” Măgurele, dar și în laboratoare din străinătate, precizează Muzeul Dunării de Jos. 

De-a lungul anilor, pe șantierul arheologic de la Măriuța s-au format studenți de la Universitatea Ovidius Constanța și Universitatea din București. Cercetarea de la Măriuța beneficiază de finanțare din partea Consiliului Județean Călărași, dar și de sprijinul constant și necondiționat al Primăriei Comunei Belciugatele din județul Călărași.

Advertisement

Advertisement

Cultură

Descoperă Culisele Propriei Vieți” – Un Curs Gratuit de Dezvoltare Personală prin Teatru

Published

on

Imaginează-ți asta: ești pe telefon, derulând la nesfârșit pe rețelele sociale. TikTok, Instagram, poate chiar un joc care îți risipește minutele. Dar între timp, viața ta reală trece pe lângă tine. Când a fost ultima oară când ai făcut ceva doar pentru tine? Ceva care să îți schimbe perspectiva, să te provoace și să îți ofere o ocazie să înveți ceva nou despre tine?

Poate că e momentul să ieși din rutina asta și să descoperi culisele propriei vieți.

Asociația Prioritate: Viitorul îți oferă șansa de a scăpa de ecrane pentru două ore și de a te conecta cu tine însuți într-un mod cu totul nou – prin *teatru. Și nu, nu trebuie să fii actor. Acesta este un curs de dezvoltare personală, inspirat de tehnici teatrale, care te va ajuta să îți explorezi emoțiile, să îți îmbunătățești încrederea în sine și să îți depășești fricile. Sună interesant?

Îți dăm întâlnire pe 28 și 29 septembrie, la ora 12:00, pe Strada Eroilor, nr. 49 (Helikon), pentru un curs demonstrativ gratuit. Vei învăța cum să te exprimi, cum să comunici mai bine și, poate, cum să îți scrii propriul scenariu de viață – unul mai puțin dependent de scroll și mai mult ancorat în realitate.

Fie că vrei să-ți faci noi prieteni, să înveți să îți gestionezi emoțiile sau pur și simplu să vezi viața dintr-o altă perspectivă, acest curs este pentru tine. Te vom învăța să te vezi pe tine însuți așa cum nu ai mai făcut-o până acum. Vei râde, te vei surprinde și vei pleca acasă cu un zâmbet pe față, știind că ai făcut ceva important pentru tine.

Hai, lasă telefonul jos. Dă-ți o pauză de la feed-uri și vino să descoperi adevărata ta poveste.

Înscrie-te acum – locurile sunt limitate!
Înscrie-te pentru cursul demonstrativ pe următorul link : AICI
Sau sună la 0739 591 990 sau trimite un email la [email protected] și rezervă-ți locul la acest eveniment gratuit. Da, e gratuit, dar valoarea pe care o vei obține este neprețuită. Înscrierile finale vor avea loc după cursul demonstrativ!

Te așteptăm pe 28-29 septembrie, ora 12:00, la Helikon, Strada Eroilor nr. 49, Călărași. Și cine știe, poate îți vei descoperi și un nou talent!

Vezi detalii și pe Instagram @prioritateviitorul2024. Sau Facebook “Prioritate Viitorul

Advertisement

Dă-ți o șansă. În culisele vieții tale se întâmplă lucruri extraordinare. Tu doar trebuie să fii acolo să le descoperi.

Despre Asociația Prioritate: Viitorul
Asociația Prioritate: Viitorul promovează dezvoltarea personală prin proiecte educative și culturale care îi inspiră pe oameni să își exploreze potențialul și să își creeze un viitor mai bun.

Continue Reading

Teatru, Film și Divertisment

CJCC | Longlegs: Colecționarul de suflete – O călătorie în întunericul minții (2D)

Published

on

Longlegs: Colecționarul de suflete – O călătorie în întunericul minții (2D)


  • Gen: Horror, Thriller
  • Data proiecțiilor: 20-22 septembrie, orele 17:00 și 20:00; 24-26 septembrie, ora 18:00 (Luni, filmul nu va rula)
  • Durată: 1h 41 minute
  • Clasificare: IM 18 (Interzis minorilor sub 18 ani)
  • Regia: Osgood Perkins
  • Distribuție: Nicolas Cage, Maika Monroe, Alicia Witt

Un thriller de groază care te va ține pe marginea scaunului, „Longlegs: Colecționarul de suflete” aduce în prim-plan o poveste despre crime bizare și o anchetă FBI care dezvăluie conexiuni neașteptate cu ocultismul. Agenta Lee Harker, interpretată magistral de Maika Monroe, investighează crime șocante, descoperind încet o legătură personală cu criminalul.

Vezi trailer

Continue Reading

Teatru, Film și Divertisment

CJCC | „Transformers: Unu” – Povestea originilor între Optimus Prime și Megatron

Published

on

Transformers: Unu – O poveste despre legende și loialitate (3D)


  • Gen: Animație, Aventură, Fantastic, Acțiune, SF
  • Data proiecțiilor: 20 septembrie, ora 12:30; 21-22 septembrie, orele 10:00 și 12:30 (variantă dublată)
  • Durată: 1h 44 minute
  • Clasificare: AG (Acord General)
  • Regia: Josh Cooley
  • Distribuție: Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Laurence Fishburne

Pentru iubitorii universului Transformers, această producție promite să surprindă esența unei rivalități legendare. „Transformers: Unu” ne întoarce în timp, la originile eroului Optimus Prime și antagonistului Megatron, pe planeta Cybertron. Cei doi, legați cândva de o prietenie frățească, ajung să schimbe soarta lumii lor pentru totdeauna.

Vezi trailer

Continue Reading

Cele mai vizualizate