Afară s-a încălzit, iar timpul este din ce în ce mai frumos. Vreme tocmai bună de petrecut în parc, cu bicicletă, cu animalul de companie sau pur şi simplu citind o carte pe o bancă. Iubitorii de animale își scot câinii la plimbare prin parc, de preferat ar fi în locurile special amenajate. La sfârșitul săptămânii care tocmai ce s-a încheiat mi-am făcut curaj și m-am ridicat de la birou, am simțit nevoia de relaxare în aer liber, într-un final am ajuns prin parcul Dumbrava, în zona țarcurilor de câini, zonă special amenajată de una dintre direcțiile Primăriei Municipiului Călărași, resprectiv Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără stăpân. Ştim destul de bine cât de neîngrijite erau înainte țarcurile, sau cât de degradate au fost. Să nu mai vorbim de focarul de virusuri. De ceva timp țarcurile au fost refăcute, igienizate, au gardul mult mai înalt și cu un aspect diferit.
https://www.youtube.com/watch?v=J_G6jurHyGw&feature=youtu.be
În ziua de vineri, 20 aprilie, în jurul orelor 17.00 prin dispeceratul Poliției Locale Călărași s-a sesizat faptul că în Parcul Dumbravă, un localnic a ocupat în mod abuziv una dintre celulele țarcului de câini. Acesta a legat cu sârmă una dintre porţile de acces ale unui țarc, motivând ca zona respectiva este proprietatea lui luată cu acordul domnului Alexandru Drăgulin, directorul Serviciului Public pentru Gestionare a Câinilor Fără stăpân.
La sosirea echipajului de Poliție Locală, domnul care susține că zona este proprietate personală luată cu acordului domnului Alexandru Drăgulin și-a menținut părerea. Domnul “Petre” spune că are foarte multe relații în oraș și poate face ceea ce vrea. Echipajul prezent a legitimat persoanele cu pricina, spunând că se vor lua măsuri cu privire la faptele relatate de către cel ce a făcut solicitarea către Poliția Locală.
PERSOANELE AU FOST IDENTIFICATE DAR NU S-A LUAT NICIO MĂSURA
La doar câteva ore de la sesizare, poarta de acces către țarcul de câini era legată din nou. Din acest lucru probabil ar trebui să se înțeleagă că nu există cuvânt al autorităților locale? Am ajuns să ne însușim domeniul public pentru simplu fapt că “eu fac curat aici!”? Sunt doar o mică parte a întrebărilor pe care le ridicăm în această problemă…
Următoarea zi, povestea a continuat, țarcul era bine legat cu o bucată zdravănă de sârmă, iar nimeni nu știa absolut nimic.
DISPECERATUL POLIȚIEI LOCALE DEZINFORMEAZĂ
În data de 22 martie a.c., în jurul orelor 23.00 o altă persoană care a sesizat această problemă a contact Poliția Locală pentru a aduce la cunoștință această neregulă. La telefon a răspuns o doamnă amabilă, dar care dădea dovadă de orice altceva, dar nu de cunoaștere a locului de muncă. Aceasta susținea că țarcul de câini are program de funcţionare, lucru total neadevărat. Mai jos las un link cu înregistrarea apelului din dispeceratul Poliției Locale, sunt curios ce ar fi trebuit să înțeleagă cel ce a cerut sprijin în rezolvarea solicitării.
https://soundcloud.com/c-t-lin-cojo/politia-locala-apel-1-2018
La scurt timp de la încheierea primului apel, persoana care dorește să facă sesizarea insistă și reapelează din nou dispeceratul Poliției Locale Călărași. Însă, de această dată, la telefon răspunde un domn care ne explică faptul că știu în mare despre ce ar fi vorba și că vor pune în mișcare o patrulă care să ajungă la locul cu pricina.
https://soundcloud.com/c-t-lin-cojo/politia-locala-apel2
După lungi insistențe și discuții contradictorii, la fața locului apare un echipaj al poliției locale împreună cu agenții de securitate ce erau de serviciu. Polițiștii locali au spus că această speță e destul de penibilă, că ei au alte lucruri mai importante de făcut, cum ar fi aplanarea bătăilor stradale…
Alex Drăgulin – Directorul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără stăpân ne lămurește
L-am contactat pe directorul Adăpostului de Câini (S.P.G.C.F.), pentru a-i solicita un punct de vedere asupra situației:
“E loc public, eu i-am explicat acelui om cu totul și cu totul altceva. Într-adevăr acele persoane chiar s-au implicat în ridicarea țarcurilor, dar asta nu înseamnă că este proprietate personală. În schimb, prin faptul că fac curățenie este unu lucru de apreciat. Dar asta nu înseamnă că îi aparține. Iar ca dovadă, mâine mă voi duce și voi modifica sistemul de închidere a țarcului, să nu se mai poată încuia sub nicio formă.” – a afirmat Alexandru Drăgulin, director al Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără stăpân Călărași
Și în data de 23 aprilie țarcul respectiv era încuiat și bine legat cu două bucăți de sârmă. (foto)
UPDATE:
În cele din urmă, lucrătorii SPGCFS au intervenit în acest caz și au luat măsura de a tăia, cu ajutorul unui flex electric toate încuietorile țarcului pentru câini, astfel încât, încuierea acestora sa fie împsobilă.
Cătălin Cojocaru